Zkamenělé dřevo, fasádní systém i dekoraci moderní stavby

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Imitace roubenek jinak s.r.o. – už do názvu své firmy shrnul Martin Kobosil své hlavní zaměření. Jde o patentovanou technologii fasádní techniky známou jako „zkamenělé dřevo – imitace roubení“, která umožňuje reálný trojrozměrný vzhled původních starých trámů, vytvořený přímo do vnější nebo i vnitřní omítky.

Původní stav.

Vlastnosti a možnosti technologie vytvářející trojrozměrnou imitaci dřeva popsal takto: „Tato technologie byla vyvinuta jako alternativa k dřevěnému obkladu. Chtěli jsme nabídnout vzhledově dokonalou a současně bezúdržbovou variantu. Díky této fasádní technice se nám podařilo dosáhnout reálného trojrozměrného vzhledu původních starých trámů nebo i jemnější struktury prken. Jedná se o ucelený fasádní systém dekorativních omítek z maltové směsi, do kterých se pak speciálními nástroji vytváří struktura dřeva. Nejedná se tedy o obvyklý obklad z dřevěných desek, ale o vytváření struktury dřeva přímo do omítky. Technologie nabízí časově neomezenou trvanlivost, bez nutnosti pravidelného ošetřování a oprav jako v případě skutečného dřeva.“

Detail struktury dřeva.

Jaké materiály používáte a jaká je jejich skladba?
Naše fasády vytváříme z minerální maltové směsi. Omítky jsou paropropustné a hydrofobní, odolné vůči mechanickému poškození a povětrnostním vlivům. Odolávají UV záření a jsou rezistentní i vůči plísním, řasám a houbám. Jsou určené pro vnější nebo i vnitřní použití.

Je více různých dekorů?
V současné době nabízíme rustikální vzor roubení včetně detailů, jako jsou autentické rybinové spoje rohů, zakotvení příček do obvodového zdiva, prvky zdobených štítů, šambrány a ostatní dekorativní prvky selské architektury. Dalším vzorem je klasický celoplošný obklad z desek – prken, palubek. Ten používáme například při „bednění“ štítů, ale především v moderním pojetí staveb. Umíme také hrázdění, které bývá většinou lokální záležitostí především v západním pohraničí nebo při rekonstrukcích a imitacích tvrzí a historických objektů.

Původní stav.

Na jaké povrchy lze tuto technologii použít?
Uvedený fasádní systém lze aplikovat na různé podklady – klasické zdivo, Ytong, zateplovací systémy, stavební prvky energeticky úsporných a pasivních domů, a to jak na novostavby, tak i rekonstrukce starších objektů z tradičních materiálů. V interiéru je možné systém nanášet kupříkladu na sádrokarton, OSB desky a další podklady.

Přečtěte si:  PODLAHY Profi 2020/01

Pamatujete se na první „roubenku“, kterou jste takto vytvořil? Co se od té doby změnilo a kolik jich máte „na kontě“?
Tento systém jsme začali uvádět do praxe v roce 2015 a úplně první realizace byla na chalupě v Deštném v Orlických horách. Od té doby jsme rozšířili portfolio různých vzorů, tedy možností uplatnění a také stále probíhá progresivní vývoj a zdokonalování techniky. Na konci loňského roku jsme evidovali něco kolem 80 realizací různých vzorů nejen po celé ČR, ale také na Slovensku, v Polsku a Německu.

Roubenky i stavíte?
Nezabýváme se přímo stavbou roubených domů, ale tvorbou designových omítek a fasád. Podle obecného tvrzení, že dům dělá fasáda, vytváříme ze stávajících, mnohdy starých a zchátralých objektů romantické chaloupky a v případě moderních stylů nanaplňujeme představy projektantů a architektů o alternativním využívání různých materiálů.

Proč dají zákazníci přednost imitaci před skutečným dřevem?
Každý si zde může svůj důvod najít sám. Někdo chce vlastnit romantickou chaloupku k rekreaci, projektant zase uvítá použití dezénu dřeva pro veřejné budovy, kde je normálně limitován používáním nehořlavých
materiálů.

Původní stav.

Imitaci dřeva lze použít i na moderní stavbu. Lze s ní vytvářet i imitaci hrázdění na historických objektech.

Jste v současné době soustředěný právě jen na tento směr, nebo vymýšlíte či zkoušíte něco dalšího?
Vzhledem ke skutečnosti, že náš průmyslový vzor je patentově chráněn Úřadem průmyslového vlastnictví ČR a EUIPO pro všechny ostatní členské země EU, jsme jediná firma, která je oprávněna tyto realizace provádět. Tím chci říct, že vyhovět všem poptávkám nás plně zaměstnává. Zvládnout tento nápor se nám daří vytvářením regionálních poboček a spoluprací s našimi realizačními partnery. Ale i přesto máme spoustu dalších nových nápadů a rádi bychom přišli brzy na trh s dalšími zajímavými projekty, které zatím nechceme prozrazovat.

Přečtěte si:  Sněhobílá, hluboce matná antireflexní malířská barva

Máte nějaké své pracovní – životní krédo, kterým se řídíte?
Každý z nás by po sobě měl zanechat něco dobrého, pěkného. Něco, co bude dál přinášet radost ostatním.

Děkuji za rozhovor.
Jana Komárková

Foto: archiv Martina Kobosila

Share.

About Author

Comments are closed.