Nová centrála Lasvit v historickém sídle sklářů

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Historické domy na Palackého náměstí v Novém Boru oživila společnost LASVIT moderním designem a vrátila do nich mistry sklářského řemesla. LASVIT domy renovoval a doplnil o dvě nové budovy. Jednou z nich je unikátní skleněný dům, který je jedinečný jak svou konstrukcí, tak vizuálním zpracováním.

Dům obložený skleněnými dlaždicemi inspirovanými tradiční břidlicovou taškou v sobě spojuje krásu skla i světla. Nové sídlo společnosti slavnostně otevřel v závěru letošního června prezident společnosti Leon Jakimič za přítomnosti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a starosty Nového Boru Jaromíra Dvořáka.

Skláři se vracejí do historických budov

Domy na Palackého náměstí sloužily sklářům už na konci 18. století. V č. p. 171 bývala už na počátku 19. století sklářská manufaktura patřící firmě Carl Schappel z Lipska. Skláři pak v dřevěném domě s litinovými sloupy zůstali i v poválečném období, kdy se do něj nastěhovala sklářská škola a brusírna. Druhý dům, který je nyní součástí sídla sklářské a designové firmy LASVIT, sloužil jako obytný, ale jeho historie sahá až do roku 1790. LASVIT oba památkově chráněné objekty citlivě rekonstruoval a nyní do nich vrací milovníky řemesla, které má na Novoborsku kořeny sahající stovky let do historie.

Naše nové sídlo není jen klasickou kanceláří, je ukázkou naší vize inspirovat svět a symbolem naší lásky ke světlu. Vybrali jsme dům, který sloužil sklářům již před dvěma sty lety, a vdechli mu nový život – opět spjatý se sklem a s kořeny, které toto tradiční řemeslo v regionu má. Skleněný dům je ukázkou spojení tradičního materiálu s moderním designem a technologií.“

Leon Jakimič, prezident společnosti LASVIT

Unikátní skleněný dům

Kromě původních historických domů tvoří sídlo takzvaný černý a skleněný dům. „Nejvýraznější a jedinečný je vztah dvou barokních roubenek a moderních domů, které jsou unikátní zvenku i uvnitř, černý dům uzavřený do sebe a skleněný dům, který je jakousi ohromnou lampou ve městě a měl by být znakem obnovy a nového sebevědomí sklářství v regionu,“ popsal architekt projektu Štěpán Valouch.

Přečtěte si:  Historie povrchové úpravy parket - 1. díl - ze starých receptů

Skleněný dům lze skutečně vnímat jako lampu či maják zářící nejen ve městě, ale potažmo i daleko za hranice České republiky. Je obložený skleněnými taškami, které LASVIT vyvinul speciálně pro tuto stavbu. „Obložení je inspirované tradiční břidlicovou taškou, která se na Českolipsku používala už dávno v minulosti,“ vysvětlil architekt. Čtvercová skleněná taška ji nepřipomíná jen tvarem a stylem použití, kdy se čtvercové šablony otočí „na koso“ a kladou se jedna na druhou, ale LASVIT přišel s technickým řešením, díky kterému sklo připomíná břidlici i texturou. Černý dům, který stojí naproti skleněnému, je obložený ve stejném stylu. Místo skla je však použita speciální černá cementová obkladová taška.

Rekonstrukce plná překvapení

Při stavbě novoborského sídla narazili architekti i na některé nečekané objevy. V objektu odhalili studnu, která nebyla zanesená v historických záznamech. Místo aby ji zakryli, vytvořili z ní zajímavý a překvapivý prvek. Skleněnou podlahou tak návštěvníci vidí až na dno studny, která mohla být součástí už původní zástavby. „Na každém kontrolním dni mě něco překvapilo. Studna, o které jsme nevěděli, shnilé trámy, lidský přístup k některým problémům i řemeslná zručnost a odvaha velké většiny zúčastněných,“ vzpomněl Štěpán Valouch.

Skleněná skořápka skrývá designový interiér i funkční pracovní prostředí

Nová centrála není jen hezkou skořápkou, interiér je vytvořený v duchu moderního designu s ohledem na nejvyšší pracovní standardy. Zaměstnanci tak budou pracovat v krásném prostředí, které odpovídá stylu moderních kanceláří.

Přečtěte si:  Prémiová fasádní barva Caparol ThermoSan NQG

Toto prostředí dotváří i dřevěné podlahoviny, které dodávala a realizovala společnost P. S. Interiéry. Pokládala se zde třívrstvá dřevěná dubová krytina – prkno českého výrobce Princ Parket s.r.o. v povrchové úpravě olejem. Architekt vybral do místností prkna v rustikálním vzhledu se středovým prokreslením kmene v šířce 150 mm, délce 1080 mm a tloušťce cca 14,5 mm, kterých bylo položeno více než 1000 m². V menší míře se uplatnilo také PVC BOLON švédské výroby (70 m²) na chodbách domů, v béžové barvě, vyladěné k dřevěným podlahovinám i celým interiérům. „Výsledná podoba sídla je přesně taková, jakou jsme si my i naši zaměstnanci přáli. Na jednom místě nyní probíhá celý vývoj produktů. Všechny složky struktury firmy spolu úzce spolupracují a zároveň mají svůj pracovní prostor a klid. Interiér tak umožňuje snadno komunikovat, a přitom zahrnuje i klidové zóny, prostor pro relaxaci a designové zázemí,“ řekl ředitel HR LASVITu a manažer projektu Jiří Fiala.

Budovy musely naplnit i technická očekávání. Společnost LASVIT je známá ve světě především svými skleněnými instalacemi, které dokáží reagovat na hudbu či se pohybovat podle přání klienta. Podobně ambiciózní projekty mohou měřit několik desítek metrů a vážit tuny. Součástí projektu je tak i hala, kde bude v budoucnu možné tyto instalace předvádět klientům, a to v různých světelných podmínkách.


LASVIT je mladá česká společnost založená v roce 2007, která inspiruje svět svými originálními skleněnými instalacemi na zakázku i unikátními kolekcemi svítidel a skla. V LASVITu se setkávají světově uznávaní umělci i mladí talentovaní designéři, díky kterým přináší česká společnost světu neotřelé nápady a inspirativní svítidla. Zakladatel společnosti Leon Jakimič ji kormidluje s nadšením pro moderní technologie a odvážné návrhy, ale také s respektem ke sklářským tradicím. LASVIT spolupracoval s legendami českého sklářství, jako byli René Roubíček či Stanislav Libenský, jejichž návrhy patří ke stálicím v portfoliu společnosti. LASVIT například zachránil Libenského svítidla z legendárního hotelu Praha a s Reném Roubíčkem vyráběl svítidla i umělecké předměty. V posledních letech přilákal mnoho světově uznávaných designérů, které nekonvenční česká společnost zaujala. Designová svítidla či velké projektové instalace tak s LASVITem vytvořili například studio Yabu Pushelberg, architektka Zaha Hadid, japonské studio Nendo či americký architekt William Pedersen.

Přečtěte si:  O hliněných stavbách a ekologickém stavitelství v rozhovoru s Romanem Miškovem

www.lasvit.com

Foto: LASVIT

Share.

About Author

Comments are closed.