WORKCAMP PARQUET v Belgii. Co nás letos čeká?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Restaurování historických parket nedělá běžná parketářská firma každý den a bez současného elektrického nářadí je to výzva. Výzva pro srdcaře a milovníky tradičního parketářského řemesla.

Parkety budeme restaurovat ve velkém sále zámku nedaleko Bruselu. Aby byl výsledek práce maximálně autentický, je potřeba pro opravy historických parket z přelomu 16. a 17. století zajistit správný materiál a potřebné ruční nářadí. Restaurování samotné by mělo probíhat pomocí technologií a nářadí, které byly používány v době výroby parket. Účastníci týdne WORKCAMP PARQUET tak po sobě zanechají parkety zrestaurované bez moderních agresivních a někdy až devastujících oprav. Chceme účastníky motivovat, aby mysleli jako tenkrát a používali technologie a nářadí jako tenkrát. Cílem je minimalizovat opravy poškozených parket.

Restaurované parkety, vzhledem k jejich historické hodnotě a protože je podklad v pořádku, rozhodně nechceme celoplošně demontovat. Veškeré práce budeme provádět přímo na parketách. Na tomto náročném úkolu se bude podílet řada zkušených parketářů z celého světa. Mnohdy jsou to parketáři třetí nebo čtvrté generace. Ti budou velkou podporou pro kolegy, kteří se k restaurování dostanou poprvé. Předávání vědomostí a tradic je jedním z hlavních cílů projektu WORKCAMP PARQUET.

Samotné opravy budeme provádět pomocí ručních dlát a drážkovacích hoblíků. Začistíme prostor pro doplnění chybějícího dílu parket a ten vyrobíme z historických parket, aby byla zachována časová celistvost a optika restaurovaných ploch. Díl vyrobený pomocí ručního nářadí vlepíme směsí kostního a kožního klihu do připraveného prostoru. Po dokončení oprav budou parkety ručně oškrábány speciální cidlinou. K přípravě pro povrchovou úpravu nebudou používány žádné brusné stroje. Tím dosáhneme maximálního zachování historické struktury a jedinečnosti stávajících parket.

Přečtěte si:  Dub Sintra a dub Cordoba, novinky mezi dřevěnými podlahovinami

Plánovaný pracovní postup: Díky individuálním a jedinečným vzorům bude jednoduché rozdělit prostor sálu na jednotlivé sekce a ty přidělit účastníkům. Po obhlídce přidělené sekce navrhne účastník rozsah oprav. Po konzultaci s organizátorem (Michaela a René z firmy PARQUET RENSPOL) budou navrhované opravy schváleny, upraveny nebo doplněny.

Vůně kostního klihu, různé druhy starých i moderních ručních hoblíků, dlát, ručních pil, to vše doplněné vůní historického dřeva a vosku bude doprovázet tento nevšední restaurátorský zážitek na zámečku u Bruselu, který pro WORKCAMP PARQUET našel náš belgický ambasador Wojciech Wojciuk. Wojciech se sám účastnil posledních tří ročníků našeho projektu, a protože sdílí jeho myšlenky a cíle a nadchl ho celkový koncept, rozhodl se najít další místo setkání. Wojciech má svou parketářskou firmu INKO PARQUETS (inkoparquets.be) v Bruselu, a bude tak pro letošní projekt přínosem nejen pro svou znalost francouzštiny.

Historické parkety pro restaurování věnuje ze své parketářské dílny firma PARQUET RENSPOL (parquet-renspol.cz). Jedná se o parkety vzoru versailles z francouzského zámku v oblasti Rochefort, datované do roku 1690. Jejich hodnota je 540 eur/m². Několik metrů čtverečních historických parket z Francie tak najde své nové využití, po zastávce v Čechách, na zámku v Belgii.

René Caran

workcamp-parquet.cz

Share.

About Author

Comments are closed.