První pochod svatého Lukáše prošel Prahou, uctil řemeslo a patrona malířů a lakýrníků

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

V pátek 18. října se v Praze slavil svátek svatého Lukáše, který je považován za patrona malířů. Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR zorganizoval historicky první pochod svatého Lukáše, který prošel Prahou, aby upozornil na tradice a podpořil malířské a lakýrnické řemeslo. Účastníci se sešli v pátek odpoledne na Staroměstském náměstí před Týnským chrámem, kde se mohli zúčastnit přednášky Sv. Lukáš a cechovní oltáře v době barokní dr. Štěpána Váchy spojené s prohlídkou chrámu. Následovala krátká mše, která odstartovala oficiální program celé akce.

Z Týnského chrámu se pak účastníci za zvuků bubnů vydali na pochod po královské cestě přes Karlův most a Malou Stranu až na Pražský hrad do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha, kde je uložena lebka sv Lukáše. Pochod doprovodili bubeníci oblečeni v dobových úborech, neseny byly cechovní zástavy a dobové prapory. V katedrále na Pražském hradu následovala prohlídka a mše spojená s vysvěcením dobových stuh. Celou akci uzavřelo slavnostní pohoštění pro členy cechu na Pražském arcibiskupství.

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR pozval na pochod sv. Lukáše své členy z celé naší republiky. Své zástupce vyslaly i cechy ze Slovenska, Rakouska a Maďarska. Nechyběli ani představitelé dalších řemeslných cechů, například obkladačů. Pochodu se zúčastnil také prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Přečtěte si:  Workcamp Parquet - projekty v roce 2021
Share.

About Author

Comments are closed.