Tajemství lepící pásky, objevu pomohla náhoda

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je až k neuvěření, že první technická lepicí páska se na trhu objevila již v roce 1896. Toto datum se tak navždy zapsalo do historie značky tesa®, která již řadu let patří mezi přední světové výrobce samolepicích produktů a systémových řešení pro průmysl, řemeslníky a spotřebitele.

Za vznikem lepicí pásky stojí zajímavý příběh, kdy německý lékárník Oskar Troplowitz dokázal využít nedostatku při výrobě adhezivního obvazu, na jehož výrobě pracoval jeho kolega Paul C. Beiersdorf. Obvaz měl vynikající lepivé vlastnosti, ale jednu velkou nevýhodu – dráždil pokožku. Pro medicínu byl proto nepoužitelný. A právě v tomto okamžiku nastupuje na scénu dr. Troplowitz a přeměňuje nedostatek adhezivního obvazu ve výhodu a uvádí na trh první technickou lepicí pásku. Lékárník Troplowitz nezůstal u jediného vynálezu, později se spolupodílel i na výrobě celosvětově známého krému Nivea. Obě značky, tesa® i Nivea, zastřešuje v současné době skupina Beiersdorf group, do které patří mimo jiné i Eucerin či la prairie. Od roku 2001 působí společnost tesa jako samostatná společnost.

Struktura jednostranné lepicí pásky

Dalším důležitým mezníkem v dějinách společnosti tesa byl rok 1936, kdy na trh vstupuje průhledná kancelářská páska s kaučukovým lepidlem pod názvem tesa®. V současné době nabízí tesa více než 7000 výrobků pro průmysl, řemeslníky a koncové zákazníky. Za dlouholetým úspěchem značky stojí bohaté zkušenosti s vývojem, výrobou a prodejem pásek. Vlastní výzkumné laboratoře a požadavky zákazníků jsou hnacím motorem dynamického růstu společnosti. Každý rok nechává tesa patentovat průměrně 70 nových nápadů.

Struktura oboustranné lepicí pásky

Lepicí páska se v průběhu let stala nepostradatelným pomocníkem v mnoha oblastech. A právě různé používání pásek znamená nutnost vybrat vždy tu správnou, aby pro danou aplikaci fungovala. Podívejme se, z čeho jsou vyrobeny a jakou roli hraje dané lepidlo na pásce.

Přečtěte si:  Podlahy na našich zámcích: Opočno

Nedílnou součástí pásky je samozřejmě lepidlo. Existují tři druhy, které se na pásky nanášejí – přírodní a syntetická kaučuková lepidla a akrylátová lepidla. Při výběru pásky doporučujeme pročíst přesné složení. Kaučuková lepidla jsou charakteristická vysokou počáteční přilnavostí k podkladu a mají vynikající adhezi na nepolární povrchy, jako je PE, PP nebo PEDM. Zároveň jsou ale méně odolná vůči vyšším teplotám, stárnutí a vlivům prostředí. Pásky s akrylátovým lepidlem naopak vynikají vysokou odolností vůči teplotám, stárnutí a roztržení. Mají nízkou okamžitou přilnavost, konečná síla spoje u pásek s akrylátovým lepidlem je dosažena až po časové prodlevě, proto je možné pásky po nalepení ještě po určitou dobu přesouvat.

Charakteristiku pásek určují další vlastnosti, jako je tloušťka pásky, pevnost ve střihu, protažení do přetržení, síla adheze, přilnavost, síla odvíjení.

Z popisu je zřejmé, že jedna lepicí páska nemůže uspokojit každý požadavek, a proto je vždy nutné zvolit pásku pro konkrétní použití.

Výběr správné lepící pásky

Pro práci ve vnitřním prostředí vybírejte interiérové pásky. Pro venkovní prostředí použijte vždy exteriérové pásky s odolností vůči UV záření a vlhkosti. Zamyslete se nad tím, jak dlouhou dobu budete pásku používat. Doba odstranitelnosti je při výběru důležitá, s prodlužující se dobou použití se zvyšuje síla přilnavosti. V případě překročení doby použití, která je na pásce uvedená, riskujete poškození podkladu a složité odstranění pásky z povrchu. Dalším důležitým faktorem při výběru je typ podkladu, na který
budete pásku lepit. V každém případě je nutné pásku lepit vždy na dostatečně pevný podklad. Čím hrubší podklad, tím menší je plocha k lepení, což znamená, že tím tlustší musí být vrstva lepicí složky.

Přečtěte si:  Trendy: Vinylová podlaha nejen na podlaze

Správná aplikace

Předpokladem pro bezpečný spoj je povrch důkladně očištěný od prachu, vlhkosti, mastnoty a jiných nečistot. Po nalepení je nutné pásku řádně přitlačit k povrchu.

Správné odstranění

Lepicí páska by se měla odstraňovat pomalu a rovnoměrně. V ideálním případě pod úhlem 45°. Pokud je úhel odlepení 90° nebo vyšší, riziko ulpění zbytků lepidla na povrchu se zvyšuje. Doba odstranitelnosti je uvedena u každé lepicí pásky tesa®.

Správné skladování lepící pásky

Pro zajištění dokonalých výsledků je potřeba nejenom vybrat správný výrobek, ale také ho umět správně používat a skladovat. Při skladování pásek je potřeba dávat pozor na extrémní mrazy a teplo. Obzvláště varujeme před ponecháním pásek za oknem automobilu. Optimální teplota pro skladování je 25 °C. Studené nebo teplé role pásek by se před použitím měly přizpůsobit okolní teplotě.

Sortiment lepicích pásek tesa® zahrnuje maskovací pásky do interiéru i exteriéru, opravné pásky, oboustranně lepicí podlahové či montážní pásky pro připevňování předmětů, balicí pásky, elektroizolační pásky, bezpečnostní pásky pro vyznačování rizikových míst. V průmyslovém odvětví jsou pásky využívány pro celou škálu aplikací v automobilovém průmyslu, pro konstrukční spojování, práškové lakování, pískování či otryskávání. Téměř všechny součástky do mobilních telefonů, tabletů nebo monitorů jsou připevňovány pomocí vysoce výkonných oboustranně lepicích pásek. Masivně využívány jsou také při výrobě elektrospotřebičů. Těžko by se hledalo odvětví, kde není lepicí páska součástí výrobního procesu.

Přečtěte si:  Nátěry plechových střech - čím a jak provádět povrchové úpravy plechových krytin

www.tesa-tape.cz
Foto: tesa

 

Share.

About Author

Comments are closed.