Blokování barev – trend, který posouvá hranice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Co je to blokování barev? Jde o kombinaci výrazných kontrastních bloků barev či jednobarevných pruhů, a jejich mnohdy neobvyklé umístění v prostoru. Jedná se o trend, který rád ignoruje zaběhlá pravidla interiérového designu a vnáší do prostoru odvážnou a čerstvou energii.

Blokování barev se obvykle vyznačuje použitím kontrastních a neobvyklých kombinací. Mnohdy jsou to takové, které byste v jedné místnosti nebo na stejném povrchu nečekali. Stále byste však měli brát v potaz stávající paletu barev v dané místnosti, zejména na větších kusech nábytku, který se nemění tak často.

Pokud máte k dispozici pouze část zdi nebo menší povrch, představuje blokování barev vynikající řešení, jak do prostoru zakomponovat ještě výraznější, troufalejší a tmavší barevné odstíny. To jsou barvy, které obdivujeme, ale ve větším množství se jim vyhýbáme, protože se bojíme příliš výrazného výsledku. Natírání menších ploch je skvělá možnost, jak využít zbylou barvu z předchozích renovací či natírání jiné místnosti. Tím doma docílíte jednolité palety barev a opakujících se prvků, což obzvlášť oceníte v menších bytech, které tím opticky zvětšíte. Jedná se o techniku, která vyžaduje jen špetku představivosti a žádné zvláštní znalosti.

Řiďte se dispozicí místnosti

Promyšlené používání barev může zdůraznit zajímavé architektonické prvky v prostoru, jako jsou oblouky, sloupy, příčky, štuky, originální schodiště, nebo může kopírovat stávající kusy nábytku. V ložnici lze třeba orámovat čelo postele, natřít stěny za poličkami nebo opticky rozdělit prostor na několik částí a vytvořit tak ve větším prostoru malý čtecí nebo studijní koutek. Barevné bloky často pokračují až na přilehlou stěnu, strop nebo vedou pokojem kolem dokola. Možnosti jsou prakticky nekonečné, při plánování však musíte vzít v potaz stávající dispozici prostoru.

Přečtěte si:  Primalex Essence: nové barvy inspirované Skandinávií

Zvýraznění oblíbených dekorativních prvků

Zavěšená umělecká díla, jako jsou obrazy, grafiky nebo fotografie, můžete ještě dodatečně orámovat v kontrastní barvě. Totéž platí pro vázy, sochy nebo jiné 3D kousky, které se dají umístit před natřené pozadí na menší ploše, abyste zabránili tomu, že by se mezi dalšími prvky v prostoru ztratily.

Zajímavého kontrastu dosáhnete také kombinováním různých tvarů. Můžete třeba namalovat čtvercový rám okolo kulatého zrcadla nebo doprostřed kruhu umístit čtvercové rámečky. Zrcadla prostoru dodávají hloubku, pokud je umístíte tak, že odrážejí tvar natřených povrchů. A dodávají také dynamiku.

Inspirace z geometrie

Větší bílé stěny lze oživit řadou geometrických tvarů v zajímavých barevných kombinacích. Už nějakou dobu jsou populární nepravidelné trojúhelníky. Inspirovat se můžete u stávajících kusů nábytku, včetně povlečení, polštářků a přehozů. Podél oken můžete dokonce pokračovat i se vzorem záclon.

Jediné pravidlo, kterého se musíte držet, je nechat volný průchod kreativitě, bez ohledu na to, jak bláznivě může zpočátku váš nápad působit.

www.helios-deco.com/cz/

Share.

About Author

Comments are closed.