Tým WORKCAMP PARQUET 2021 zrestauroval parkety na zámku Groot-Bijgaarden v Belgii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na VI. WORKCAMP PARQUET, který proběhl na belgickém zámku Groot-Bijgaarden od 4. do 11. září 2021, přijeli účastníci z patnácti zemí. Na dobu jednoho týdne zavřelo své firmy nebo čerpalo „dovolenou“ 27 řemeslníků, aby mohli být součástí projektu, který je týdnem tradičního restaurování a seminářů.

Cílem projektu WORKCAMP PARQUET je sdílet tradiční parketářské umění a mistrovství. Letos mistři restaurátoři a parketáři pracovali společně s učni na restaurování parket z roku 1690 o ploše 120 m², sdíleli znalosti a řemeslné umění na mezinárodní úrovni prostřednictvím jazyka rukou, prostřednictvím jazyka řemesla.

Semináře a workshopy

V průběhu týdne se konala také řada odborných seminářů a workshopů: Základy restaurování parket (René Caran, PARQUET RENSPOL, CZ, a Martin Kranl, Wiener Parkett Kompetenz, AT), Hoblíky – typy, nastavení a ostření (Björn Menyes, Raum und Boden, DE), Historická lepidla (Michaela Reichlová, PARQUET RENSPOL, CZ), Jak postaršit dřevo (Benno Broen, HOUT VAN HOUT exclusive, NL), Ruční škrábání dřevěných podlah (Che Polfliet, C-Parket, BE), Soutěž „určování dřevin“ (Johan Zwartbol, Maple Leaf, NL), Geometrie v praxi (Leonard A. Hall, Endurance Floor Company, Inc., US), Prezentace firmy Blanchon, Restaurátorská praxe v Bavorsku (Heinrich Piening, Bavarian Administration of Palaces, Gardens a. Lakes, DE).

Ambasadoři

Naši ambasadoři nás pozvali na další připravované ročníky projektu: Pietro Corrao do Itálie 2022, Zoltán Molnár do Maďarska 2023, Corey Osman do Anglie 2023 a Emilio M. Andres do Španělska 2024.

Přečtěte si:  Rooms - nová kolekce laminátových podlahovin

Průběh práce

Parkety na zámku byly dobře udržované, ale restaurátorský zásah našeho týmu jim dodal nový život. Používali jsme zejména ruční pily, hoblíky, cidliny a dlátka. Na doplnění nebo výměnu poškozených dílků jsme používali původní dřevo z parket na zámku a pouze chybějící části jsme doplnili dřevem novým. Na lepení jsme si na místě „vařili“ směs kožního a kostního lepidla. K dosažení potřebného odstínu dřeva jsme si namíchali inkoustovou barvu a lokálně jsme použili k dobarvení kávu. Po doplnění a výměně poškozených parket jsme celou plochu vyčistili terpentýnem a poté aplikovali tradiční včelí vosk. Nyní jsou parkety znovu živé a připravené k dalšímu používání.

Vzkaz pro budoucnost

Před dokončením zaklopení posledního dílu jsme pod podlahu vložili vzkaz pro budoucnost – dřevěnou desku s podpisy všech účastníků, s datem provádění oprav od 4. do 11. 9. 2021 a logem projektu WORKCAMP PARQUET.

Reportáže

Celý týden jste dění na zámku mohli sledovat očima našich účastníků. Tyto zprávy najdete na Facebooku, Instagramu a na stránkách projektu.

Poděkování

Motivace pro pokračování a předávání řemesel byla v týmu účastníků skvěle pochopena a uchopena. Toto vše je možné pouze díky motivaci a nadšení jednotlivých účastníků, kteří tak společně tvoří jeden velký celek motivace od řemesla k řemeslu. Velké poděkování patří i našim průmyslovým partnerům, kteří v nás věří, kteří nás finančně nebo materiálově podporují. Společně s nimi se nám v praxi daří motivaci k tradičnímu řemeslu udržet. Pro letošní ročník jsme podporu získali od následujících společností: DOMOTEX (DE), FENTO (NL), BONA (BE), MUREXIN (AT), CIRANOVA (BE), CHIMIVER (IT), STAUF (DE), LOBIS (IT) a NWFA (US). Velké poděkování patří v neposlední řadě rodině Pelgrimsů, majitelům zámku Groot-Bijgaarden v Dilbeeku, kde se letošní ročník WORKCAMP PARQUET konal.

Přečtěte si:  Dřevěné podlahoviny s odkazem poctivého řemesla

Michaela Reichlová, René Caran,
organizátoři projektu
workcamp-parquet.cz

Share.

About Author

Comments are closed.