Tým WORKCAMP PARQUET 2021 zrestauroval parkety na zámku Groot-Bijgaarden v Belgii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na VI. WORKCAMP PARQUET, který proběhl na belgickém zámku Groot-Bijgaarden od 4. do 11. září 2021, přijeli účastníci z patnácti zemí. Na dobu jednoho týdne zavřelo své firmy nebo čerpalo „dovolenou“ 27 řemeslníků, aby mohli být součástí projektu, který je týdnem tradičního restaurování a seminářů.

Cílem projektu WORKCAMP PARQUET je sdílet tradiční parketářské umění a mistrovství. Letos mistři restaurátoři a parketáři pracovali společně s učni na restaurování parket z roku 1690 o ploše 120 m², sdíleli znalosti a řemeslné umění na mezinárodní úrovni prostřednictvím jazyka rukou, prostřednictvím jazyka řemesla.

Semináře a workshopy

V průběhu týdne se konala také řada odborných seminářů a workshopů: Základy restaurování parket (René Caran, PARQUET RENSPOL, CZ, a Martin Kranl, Wiener Parkett Kompetenz, AT), Hoblíky – typy, nastavení a ostření (Björn Menyes, Raum und Boden, DE), Historická lepidla (Michaela Reichlová, PARQUET RENSPOL, CZ), Jak postaršit dřevo (Benno Broen, HOUT VAN HOUT exclusive, NL), Ruční škrábání dřevěných podlah (Che Polfliet, C-Parket, BE), Soutěž „určování dřevin“ (Johan Zwartbol, Maple Leaf, NL), Geometrie v praxi (Leonard A. Hall, Endurance Floor Company, Inc., US), Prezentace firmy Blanchon, Restaurátorská praxe v Bavorsku (Heinrich Piening, Bavarian Administration of Palaces, Gardens a. Lakes, DE).

Ambasadoři

Naši ambasadoři nás pozvali na další připravované ročníky projektu: Pietro Corrao do Itálie 2022, Zoltán Molnár do Maďarska 2023, Corey Osman do Anglie 2023 a Emilio M. Andres do Španělska 2024.

Přečtěte si:  Rigidní vinylové podlahoviny od českého výrobce Fatra

Průběh práce

Parkety na zámku byly dobře udržované, ale restaurátorský zásah našeho týmu jim dodal nový život. Používali jsme zejména ruční pily, hoblíky, cidliny a dlátka. Na doplnění nebo výměnu poškozených dílků jsme používali původní dřevo z parket na zámku a pouze chybějící části jsme doplnili dřevem novým. Na lepení jsme si na místě „vařili“ směs kožního a kostního lepidla. K dosažení potřebného odstínu dřeva jsme si namíchali inkoustovou barvu a lokálně jsme použili k dobarvení kávu. Po doplnění a výměně poškozených parket jsme celou plochu vyčistili terpentýnem a poté aplikovali tradiční včelí vosk. Nyní jsou parkety znovu živé a připravené k dalšímu používání.

Vzkaz pro budoucnost

Před dokončením zaklopení posledního dílu jsme pod podlahu vložili vzkaz pro budoucnost – dřevěnou desku s podpisy všech účastníků, s datem provádění oprav od 4. do 11. 9. 2021 a logem projektu WORKCAMP PARQUET.

Reportáže

Celý týden jste dění na zámku mohli sledovat očima našich účastníků. Tyto zprávy najdete na Facebooku, Instagramu a na stránkách projektu.

Poděkování

Motivace pro pokračování a předávání řemesel byla v týmu účastníků skvěle pochopena a uchopena. Toto vše je možné pouze díky motivaci a nadšení jednotlivých účastníků, kteří tak společně tvoří jeden velký celek motivace od řemesla k řemeslu. Velké poděkování patří i našim průmyslovým partnerům, kteří v nás věří, kteří nás finančně nebo materiálově podporují. Společně s nimi se nám v praxi daří motivaci k tradičnímu řemeslu udržet. Pro letošní ročník jsme podporu získali od následujících společností: DOMOTEX (DE), FENTO (NL), BONA (BE), MUREXIN (AT), CIRANOVA (BE), CHIMIVER (IT), STAUF (DE), LOBIS (IT) a NWFA (US). Velké poděkování patří v neposlední řadě rodině Pelgrimsů, majitelům zámku Groot-Bijgaarden v Dilbeeku, kde se letošní ročník WORKCAMP PARQUET konal.

Přečtěte si:  Tilo představuje novou kolekci SOLIDANO bez PVC

Michaela Reichlová, René Caran,
organizátoři projektu
workcamp-parquet.cz

Share.

About Author

Comments are closed.