PALLMANN PALL-X FILLER – patent na parketové spáry

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nedílnou a důležitou součástí povrchové úpravy dřevěných, resp. parketových, podlah je vyplnění spár mezi jednotlivými dílci parketovým tmelem. Jedná se o hmotu vytvořenou smícháním speciálního roztoku buď na bázi vody, nebo rozpouštědel s jemným dřevěným prachem.

Pro tmelicí hmotu je většinou využíván nekontaminovaný (surový) jemný dřevěný prach hrubosti 80–100 získaný z dřívějšího broušení identického druhu dřeva (při broušení 1kotoučovými nebo vícetalířovými bruskami – např. bruskou TRIO). Vytvořenou kašovitou hmotu nanášíme celoplošně nerezovou ocelovou špachtlí. V případě širších spár před špachtlováním vyplníme mezery mezi jednotlivými parketami dřevěnými třískami („špánami“). Vyplněním spár (případně prasklin) získáme po následném celoplošném přebroušení jednolitou optiku podlahy bez rušivých mezer a zároveň zabráníme pronikání parketového laku či parketového oleje (nebo jiného prostředku finální povrchové úpravy) mezi spáry. Nežádoucí vtečení parketového laku nebo oleje může zapříčinit jejich velmi pomalé vytvrzování a dlouhodobé vzlínání na povrch s negativním vlivem na vzhled podlahy a zároveň následné boční slepení parket, které může mít vliv na násobný účinek smršťovacích a rozpínacích sil přírodního materiálu – dřeva a vytvoření tzv. větší blokové spáry.

Dřevo jako ušlechtilý a zároveň obnovitelný přírodní materiál je náchylné na změnu vzdušné vlhkosti a teploty prostředí. Přitom každá dřevina reaguje na tyto klimatické změny odlišně. V každém případě je nutné provádět pokládku za optimálních podmínek (teplota 18–25 °C a relativní vlhkost vzduchu okolo 55 %). Při nové pokládce parket je ponecháváme několik dní „aklimatizovat“ v prostředí provádění pokládky. (Nikdy neprovádíme pokládku dřevěných podlahovin s nadnormativním obsahem vlhkosti či přeschlých – optimální, tzv. rovnovážná vlhkost dřeva je vyjádřena vyváženým vztahem k okolnímu prostředí, tzn. vzdušné vlhkosti a teplotě – vlhkost se může pohybovat od cca 6 % ve vnitřním prostředí až do 25 % i více ve vnějším prostředí v zimě.) S patentovanou novinkou v oblasti parketových tmelů přišel v loňském roce největší německý výrobce parketových laků a olejů – firma PALLMANN, a to v podobě výrobku PALLMANN PALL-X FILLER.

Přečtěte si:  Podlahy na našich zámcích: vila Hanse Budischowského nebo také zámeček v Borovině

Tento roztok pro přípravu tmelu na bázi vody je armován mikrovlákny a vyznačuje se vynikající plnicí schopností umožňující bezproblémově vyplňovat i širší spáry (cca 3–4 mm) bez nebezpečí jeho propadání či tvorby trhlin a nižší spotřebou oproti standardním tmelům. Firma PALLMANN nabízí v tomto unikátním výrobku patentovanou, vlákny armovanou technologii, která umožňuje delší dobu zpracování a dokonalé vyplnění i širších spár v pouhém jednom pracovním kroku. PALL-X FILLER má oproti tradičním tmelům vysokou plošnou výkonnost. Nepatrná objemová ztráta po zaschnutí garantuje dokonalé vyplnění spáry a dlouhodobou stabilitu ve spáře. Díky tomu stačí v některých případech provést o jedno tmelení méně oproti
ostatním tmelům. Obsažená mikrovlákna zamezují vytváření trhlinek v tmelu i v případě širokých spár. Vedle toho se tmel vyznačuje perfektní brousitelností, přičemž brusivo nezanáší. Vysoká barevná věrnost spárového tmelu odpovídající dřevu poskytuje lakovaným a olejovaným podlahovinám celoplošnou jednolitou optiku.


Tmel je hodný pro:

  • zbroušené parketové a dřevěné podlahoviny;
  • dřevěnou dlažbu PE;
  • parkety na podlahovém vytápění.

Vlastnosti:

  • armovaný mikrovlákny;
  • velmi dobrá stabilita ve spáře;
  • velmi rychlé schnutí;
  • velmi dobrá přídržnost ve sparách do 3 mm;
  • vysoká barevná věrnost;
  • velmi dobrá viditelnost na parketové ploše;
  • nezanáší brusivo;
  • pro všechny běžné druhy dřevin.

Technická data:

spotřeba na jednu vrstvu: cca 60–120 ml/m2 (v závislosti na velikosti spáry); vydatnost: cca 8–16 m2/l (v závislosti na velikosti spáry); zpracování: při 18–25 °C a 35–65 % relativní vlhkosti vzduchu; brousitelnost: po cca 30–45 min.* (v závislosti na velikosti spáry).

Přečtěte si:  WORKCAMP PARQUET - výroba a pokládka parket bez strojů na zámku Vizovice

*Při 20 °C a 50% relativní vlhkosti vzduchu.


PALLMANN nabízí ve svém sortimentu parketových tmelů celou řadu dalších osvědčených výrobků, jakými jsou PALL-X KITT, UNI-KITT, ALLKITT, PALL-X ZERO FILLER a speciální korkový granulát.

PALL-X KITT

Roztok pro výrobu spárovacího tmelu na vodní bázi k uzavření spár dřevěných a parketových podlahovin.


Vhodný pro tmelení:

  • zbroušených parketových a dřevěných podlahovin;
  • dokonale zbroušených vícevrstvých parket;
  • dřevěné dlažby RE;
  • parket na podlahovém vytápění.

Vybraná technická data:

spotřeba na jednu vrstvu: cca 50–100 ml/m2 (v závislosti na velikosti spáry); brousitelnost: po cca 15–20 min.* (v závislosti na velikosti spáry).


UNI-KITT (Holzkittlösung)

Roztok pro přípravu spárovacího tmelu na rozpouštědlové bázi k uzavření spár dřevěných a parketových podlahovin. Tradiční oblíbený parketový tmel, který je z pohledu ochrany zdraví a šetrnosti vůči životnímu prostředí stále více nahrazován výrobky na bázi vody.


Vhodný pro tmelení:

  • broušených parketových a dřevěných podlahovin;
  • dokonale zbroušených vícevrstvých parket;
  • vhodný na teplovodní podlahová topení;
  • i pro nestandardní (např. exotické či ovocné) dřeviny.

Vybraná technická data:

spotřeba na jednu vrstvu: cca 100–140 ml/m2 (v závislosti na velikosti spáry); brousitelnost: po cca 15 min.* (v závislosti na velikosti spáry).


ALLKITT

Roztok pro přípravu tmelu na bázi alkoholu s dobrou stabilitou, nedochází k propadání ve spáře a je zamezeno průniku vlhkosti do spár.


Vhodný pro tmelení:

  • zbroušených parketových a dřevěných podlahovin;
  • dokonale zbroušených vícevrstvých parket;
  • na teplovodní podlahové topení;
  • i pro nestandardní (např. exotické či ovocné) dřeviny.

Vybraná technická data:

spotřeba na jednu vrstvu: cca 80–120 ml/m2 (v závislosti na velikosti spáry); brousitelnost: po cca 20 min.* (v závislosti na velikosti spáry).

Přečtěte si:  Historické vzory parket 2 - stromeček, chevron a rybí kost

PALL-X ZERO FILLER

Roztok pro výrobu spárovacího tmelu na vodní bázi s dobrým stabilním chováním, nedochází k propadání ve spáře. Je součástí kompletního systému PALL-X ZERO, který nemá obdoby. Žádný z produktů řady PALL-X ZERO neobsahuje rozpouštědla a všechny produkty lze i nadále bezpečně zpracovávat tak jako obvykle. Celá řada výrobků vám zaručuje systém od základního laku přes spárovací tmel, vrchní parketový lak až po čisticí prostředky pro údržbu vaší dřevěné podlahy.


Vhodný pro tmelení:

  • zbroušených parketových a dřevěných podlahovin;
  • dokonale zbroušených vícevrstvých parket;
  • dřevěné dlažby RE;
  • parket na podlahovém vytápění.

Vybraná technická data:

spotřeba na jednu vrstvu: cca 50–100 ml/m2 (v závislosti na velikosti spáry); brousitelnost: po cca 35–40 min.* (v závislosti na velikosti spáry).


Zdravé klima v interiéru prospívá nejenom člověku, ale napomáhá i dřevěné podlaze k udržování její užitné hodnoty. Dřevo jako přírodní materiál reaguje na změny vzdušné vlhkosti, vlhkost z prostředí buď přijímá, nebo vydává. Proto změnou vlhkosti dochází buď k bobtnání dřeva, nebo naopak k jeho smršťování, což se může projevit vznikem spár. Z tohoto důvodu doporučujeme udržovat interiérovou teplotu v rozmezí 18–25 °C při relativní vlhkosti vzduchu od 50 do 60 %. Velkým pomocníkem pro měření a kontrolu těchto hodnot je vlhkoměr. „Zdravé“ spáry nejenomže výrazně zkvalitňují vzhled celé podlahy, ale zamezují pronikání vlhkosti do podkladu a parket, hromadění prachu a nečistot a usnadňují čištění a údržbu lakované, resp. olejované, dřevěné parketové podlahoviny.

www.pallmann.cz

Share.

About Author

Comments are closed.