Filharmonie Hradec Králové – rekonstrukce dřevěné podlahy jevištní plochy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Budova filharmonie v Hradci Králové se nachází na Eliščině nábřeží v komplexu Sokola a bývalého kina Oka, které bylo zrekonstruováno pro potřeby filharmonie. Objekt vznikl v letech 1929–1930 jako součást Sokolovny podle návrhu architekta Milana Babušky. Někdejší kinosál byl později upraven pro účinkování hudebníků. V roce 2005 došlo k zásadní rekonstrukci budovy a byly zde postaveny nové varhany.

Hudební těleso bylo založeno v roce 1978 pod názvem Operní orchestr Hradec Králové, v roce 1987 bylo přejmenováno na Státní symfonický orchestr Hradec Králové. Poslední a definitivní změna názvu na Filharmonii Hradec Králové přišla se vznikem ČR, 1. 1. 1993. Současný název historicky navazuje na Filharmonickou jednotu, která byla činná od roku 1887, a Filharmonii Sokola v Hradci Králové z let 1921–1965.

Rekonstrukce jevištní dřevěné podlahy probíhala v loňském roce. V jejím rámci byla provedena výměna té stávající, která zahrnovala montáž roštu a záklop, pokládku podlahoviny, její broušení a aplikaci laku a oleje. Realizaci prováděla firma PARKETCENTRUM za použití systémů a produktů Bona: Bona R848, Bona FlexiSand, Bona zirkonové brusivo, Bona Traffic HD, Bona Craft Oil 2K. Vybrány byly pro své prověřené vynikající vlastnosti a dlouhodobé oblibě se těší i díky jejich důrazu na udržitelnost a snižování dopadů na životní prostředí.

Šlo o práce v atypickém prostoru, který sestává z 80 m² pevné parketové plochy, posuvného orchestřiště o ploše cca 40 m² a zadní prkenné mořené podlahy 150 m².

Na pevné ploše se demontoval rošt a osadil nový z KVH hranolů tak, aby odpovídal pevnosti a požadavkům, v posuvné části se rošt upgradoval – zpevnil, nově se muselo vše vyrovnat. Problém vznikl s různou výškou stávající prkenné podlahy zadního jeviště a té nové. Proto bylo nutné sáhnout i do plochy prkenné a vyrovnat ji vůči nové.

Následně se vše zaklopilo OSB deskami, přičemž bylo nutné dbát na rovinnost obou nových ploch. Obzvlášť posuvná plocha orchestřiště musela po vytažení lícovat na milimetr přesně s pevnou částí. Lepení parket bylo provedeno lepidlem Bona R 848. Třešničkou na dortu bylo zafrézování kovového T profilu mezi pevnou a pohyblivou částí tak, aby kryl mezeru a vytvořil přesný, bezbariérový přechod. Požadavek na plochu zadního jeviště byl pouze zatmavení, které bylo provedeno pomocí barevného oleje Bona Craft Oil 2K Graphite.

Na videu si můžete prohlédnou detailní postup rekonstrukce dřevěné jevištní podlahy filharmonie Hradec Králové. Prováděla ji společnost Parket centrum a použila na ni systémy a produkty společnosti Bona.

www.bona.com/cz

Share.

About Author

Comments are closed.