GRUNTiFARBA – bílá, která řeší všechno z gruntu!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Když se řekne grunt, každý hned ví, že to slovo znamená základ. Důležitý pro všechno ostatní, co následuje. A když dáme dohromady Grunt a Farba, tedy dohromady GRUNTiFARBA, tak máme na mysli speciální bílý, penetrační rychleschnoucí nátěr, který vytvoří základ pro to, aby vytmelené sádrokartonové desky, vápenocementové nebo sádrové omítky a stěrky byly perfektní. GRUNTiFARBA je aktuální novinka v portfoliu Knauf.

Kde se GRUNTiFARBA vzala?

Na stavbách jsme se v poslední době setkávali s problémem, u kterého si malíři nevěděli rady. Měli před sebou krásně vytmelený sádrokarton nebo perfektně hladkou sádrovou omítku a přemýšleli, jakou barvu použít, aby na hladkém kletovaném povrchu držela. Pravděpodobně každý, kdo je zkušený, by hned poznamenal, že nejprve musíme takový povrch napenetrovat. Zcela jistě by nastala diskuze, jakou penetraci použít. Pojďme problém vysvětlit z gruntu, tedy od začátku.

Když sádrová omítka delší dobu vysychá, což může mít několik příčin (vlhkost ve vzduchu při nedostatečném větrání, vlhkost v podkladu), může docházet k nežádoucím jevům. Pro sádru je přirozené, že se chce vlhkosti zbavit. Přitom dochází k jevu, kdy hydroxid vápenatý, který je z chemické podstaty přirozeně v omítce a také v podkladu, se začne v nanesené vrstvě omítky prodírat na její povrch. Výsledkem je vytvoření sintru na povrchu omítky, což jsou ve skutečnosti takové miniaturní a neviditelné jehličky, taková mikroobdoba krápníků v jeskyních. Když malíř stěnu natře naředěnou barvou, místa, kde vznikly jehličky, začnou okamžitě vysychat a vytvoří se skvrny se strukturou pomerančové kůry, případně se plasticky zvýrazní drobné škrábance a tahy vytvořené přirozeně hladítkem při procesu zhotovení omítky, které před malbou nebyly vůbec viditelné a zaznamenatelné. A to určitě není dobře. Proto je technickým listem stanoven proces následné péče o omítku a to takový, že sádrová omítka musí před dalším zpracováním dobře, a hlavně rychle vyschnout. A když ke zmíněnému problému dojde, musíme celou plochu jemně přebrousit a napenetrovat hloubkovou penetrací.

Postup prací z videonávodu, více na www.knauf.cz/gruntifarba

GRUNTiFARBA jako základní barva

GRUNTiFARBA byla vyvinuta proto, aby nahradila penetraci a bílý odstín barvy dohromady. Postup je takový, že jeden den malíř podklad v místnosti natře válečkem (případně nastříká) GRUNTiFARBOU v jednom směru, čímž se vytvoří současně penetrace a první nátěr. Podobně jako v autolakovně, když se nanáší základní barva. Nátěr se nechá nejlépe do druhého dne zaschnout a další den se provede druhý nátěr. A je hotovo. Když někdo požaduje jiný než bílý odstín, tak v druhém nátěru použije tu barvu, která mu vyhovuje. GRUNTiFARBA má ještě jednu výhodu, když uděláme první nátěr (penetrační krok) a objevíme nějaké vrypy na povrchu omítky nebo sádrokartonu, snadno pomocí tmelu Uniflott Finish tyto detaily opravíme. GRUNTiFARBU musíme vnímat hlavně jako pomocníka, který zjednodušuje celý technologický postup. Některý malíř v tomto bodě třeba namítne, že když chce mít stěnu třeba zelenou, použije penetraci a pak rovnou natírá zelenou. Ano, to je pravda, ale zcela jistě bude mít vyšší spotřebu finální barvy, protože ta se bude vpíjet do podkladu, takže určitě neušetří materiál ani čas. Jak již bylo řečeno, je to jako u lakování aut. Aby byl finální lak perfektní, potřebujete mít dobrý základ, a tím je základní barva, která brání, aby plech nezrezl a vrchní lak dobře držel. Vše, co bylo uvedeno, platí stejnou měrou i pro sádrokartonové příčky. Tam se navíc setkáváme s efektem různé savosti papíru desky a tmelu. Někdy musíme příčku přetmelit celoplošně, abychom dosáhli kvality Q3 až Q4. A v těchto případech je obzvlášť GRUNTiFARBA platná. GRUNTiFARBA se dodává v praktickém 10litrovém balení. Spotřeba je průměrně 0,125 litru na metr čtvereční.

Přečtěte si:  Nový kontaktní a penetrační nátěr BOTAMENT D 1 Speed

Vladimír Váňa

www.knauf.cz/gruntifarba
www.knauf.cz

Share.

About Author

Comments are closed.