EUROSKILLS 2023 – mezinárodní soutěž proběhla v Gdaňsku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Každé dva roky probíhá mezinárodní soutěž špičkových mladých odborníků z nejrůznějších profesí. Letos to byl polský Gdaňsk, kdo se ujal organizace a během 15 měsíců byl schopen připravit soutěž, které se účastnili zástupci 32 zemí. Na akci přijelo 578 soutěžících ve 42 profesích. Organizátorům patří velký dík.

Za tiché nepodpory a nezájmu státu a médií, na rozdíl od jiných zemí, vyslala Česká republika tým devíti mladých odborníků ve věku do 25 let, z toho sedm profesí bylo spjato se stavebnictvím.

br. 2: Václav Kůs,
náš reprezentant v oboru obkládání.

Je potřeba poděkovat, že české týmy přijel podpořit prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček, který měl možnost vidět vysokou odbornou úroveň všech soutěžících.

Jaké bylo zadání pro obkladače? Odpověď je jednoduchá: Velmi těžké. Náročnost se oproti předchozímu ročníku zvýšila. Výkresovou dokumentaci soutěžící obdrželi hodinu před zahájením a experti měli skicu k dispozici večer před soutěží. Nebyl čas se detailně připravit.

Obr. 3a: Zadání.
Obr. 3b: Detaily zadání (část).
Obr. 4: Výsledek. Který obkladač by si troufl zvládnout toto zadání za 18 hodin? Soutěžící si musí sami vyrovnat podklad, vyzdít boční stěnu i bazének.

A jak jsme dopadli? Lépe než minule v Grazu, nepovedla se první část, zato druhá byla excelentní. Děkujeme Václavovi, kterému je teprve 19 let, je vyučen zedníkem a obkladačinu dělá teprve rok – na rozdíl od ostatních, kteří se na soutěž připravují několik let v týmech pod vedením několika trenérů a s neskutečným zázemím. Je to pro nás další velká zkušenost. Děkujeme firmě Lasselsberger za sponzorství a vytvoření podmínek pro přípravu Václava Kůse.

Obr. 5: V oboru obkládání se přihlásilo devět zemí: Rakousko, Německo,
Estonsko, Švédsko, Francie, Dánsko, Polsko, Kazachstán a Česko.

Máme co dohánět ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi, kde je EuroSkills, resp. WorldSkills, záležitostí reprezentace státu, ale také příležitostí ke srovnání, po kterém veřejnost volá. Příští soutěž se bude v roce 2025 konat v Dánsku.

Přečtěte si:  Společnost Ciret jako podpora na soutěži EuroSkills 2023

dr. Eduard Justa, expert EuroSkills
Foto: autor

Share.

About Author

Comments are closed.