Jak dosáhnout požadovaného hnědého odstínu u interiérové barvy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Výběru barev je při vybavování či renovaci bytu nutné věnovat velkou pozornost; ať už se to týká nábytku, světel, obkladů nebo interiérových stěn. Celý proces výběru se na začátku zdá být snadný, avšak může se změnit ve stresující záležitost, když i uvědomíte, že tyto barvy budou v interiéru několik let.

Barvy hrají důležitou – a často podceňovanou – roli v každém prostoru. Při vstupu do dané místnosti mohou působit zklidňujícím dojmem, opticky ho zvětšit nebo naopak zmenšit, zakrýt menší nedostatky, a to není vše. V tomto článku se zaměříme na odstíny hnědé.

Pokud hledáte inspiraci, která by vám pomohla doma vytvořit jedinečnou barevnou kombinaci, asi užjste si položili otázku, jak vlastně vybrat tu správnou barvu. Odpověď je takříkajíc nasnadě. Teoriebarev je vědecká metoda, kterou lze využít i při výběru výmalby. Seznamte se s vědeckou disciplínou míchání barev a s teorií barev, která se vyučuje na uměleckých školách, a to pomocí velkého barevného kruhu. Toto schéma, plné barevných trojúhelníčků, ilustruje vztah mezi jednotlivými odstíny: mezi primárními barvami červenou, žlutou a modrou; sekundárními barvami fialovou, oranžovou, zelenou a dalšími, které vzniknou smícháním dvou ze tří primárních barev; a terciálních barev, které jsou tvořeny smícháním primárních a sekundárních barev.

Výběr nové barvy do vašeho domova je možné provést na základě teorie barev třemi způsoby:

  • Monochromatické schéma zahrnuje různé odstíny jedné barevné skupiny (např. různé odstíny červené).
  • Barvy, které jsou v barevném kruhu na opačných koncích, jsou považovány za doplňkové. Ty vynikají a snadno se tak stanou výrazným bodem v celém prostoru.
  • Třetí možností je zvolit přilehlé barvy v barevném kruhu. Působí harmonicky, a tudíž z nich vznikne velmi úspěšná kombinace.
Přečtěte si:  I barvy mají svůj styl

Výběr hnědé barvy

Hnědá je jednou z nejčastěji se vyskytujících barev, spolu se zelenou. Vídáme ji zejména v přírodě. Je příjemná, teplá a uklidňující. S ohledem na barevný kruh, je hnědá typickým příkladem kombinace primárních a doplňkových odstínů. Přestože se jedná o neutrální barvu, může být vytvořena různými způsoby. Jak tedy dosáhnout svého oblíbeného odstínu hnědé nebo elegantního nádechu, který oživí váš domov? Představujeme vám kombinace, které zajistí ten nejlepší hnědý odstín.

Modrá + červená + žlutá = hnědá

Jeden ze způsobů smíchání barev tak, abyste vytvořili hnědou, je zkombinovat všechny tři primární barvy, tedy modrou, červenou a žlutou. Tato kombinace vytvoří tmavší, ale zároveň neutrální odstín hnědé.

Červená + zelená = hnědá

Kombinace červené a zelené je procesem smíchání primární a sekundární barvy, které v barevném kruhu stojí naproti sobě. Tato kombinace dává vzniknout bohatému odstínu hnědé.

Modrá + oranžová = hnědá

Dalším příkladem smíchání primární a sekundární barvy, kterým vytvoříte hnědou, je smíchání modré a oranžové. Díky tomuto způsobu vytvoříte jemný a hřejivý odstín hnědé, který do prostoru vnese teplo a klid.

Žlutá + fialová = hnědá

Třetím příkladem smíchání primární a sekundární barvy může být kombinace žluté a fialové. Tato kombinace vytváří elegantní odstín hnědé, který prostoru dodá sofistikovaný nádech.

Výběr konkrétního hnědého odstínu záleží na pocitu, který chcete v daném prostoru vytvořit. Pro otevřený a vzdušnější interiér volte světlejší odstíny; tmavší odstíny mu zase dodají pocit pohodlí. Pro dramatičtější dojem volte sytější odstíny hnědé.

Přečtěte si:  HET - moderní interiérové malířské barvy

Hnědá, která je jednou z nejvíce neutrálních barev, otevírá širokou škálu možností, a při kombinaci s dalšími barvami je možné vytvořit inspirující, příjemný, teplý a elegantní interiér. Hnědá skvěle ladí s bílou, šedou, (světle) růžovou, námořnicky modrou, olivově zelenou, béžovou, červenou, žlutou a oranžovou.

Další odstíny hnědé pro svůj domov můžete najít v našem vzorníku barev HGMIX Interior Colour
Collection.

www.helios-deco.com/cz

Share.

About Author

Comments are closed.