Nátěry plechových střešních krytin, okapů, plotů, vrat, ocelových konstrukcí

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Většina běžných konstrukčních materiálů z kovu podléhá za určitých podmínek chemickým, resp. elektrochemickým, změnám, kterým také říkáme koroze. Nejčastěji používanými konstrukčními kovy jsou železo a ocel, jež koroze poškozuje poměrně silně. Nejběžnějším způsobem, jak tyto kovy chránit, je provedení ochranného povlaku nátěrové hmoty.

Prvním a nejdůležitějším předpokladem úspěšně provedeného nátěru je předběžná úprava podkladu. Ta spočívá v pečlivém očištění povrchu od koroze, prachu, případně mastnoty. Z ekologických důvodů se doporučuje odmašťovat vodou s přídavkem saponátu. Nejsnáze to lze provést např. použitím vysokotlakého mycího přístroje, který poskytuje dostatečně účinný vodní paprsek.

Po odmaštění je nezbytný důkladný a několikanásobný oplach čistou vodou. I nepatrné zbytky saponátu mohou totiž zásadně snížit výslednou adhezi (přilnavost) k podkladu. Na nedostatečný oplach saponátu jsou citlivé zejména syntetické barvy. Pokud ale těmito barvami natíráme plochy, které jsou vystaveny povětrnosti a nebyly v kontaktu s mastnotou, nemusíme odmašťovat vůbec. Vodou ředitelné nátěrové hmoty jsou na zbytky mastnoty choulostivější, a musíme je proto nanášet na dobře smáčivý povrch bez jakýchkoli zbytků mastnoty (možno vyzkoušet vodou, která na suchém povrchu nesmí tvořit kapku s vypouklým povrchem). Z produkce firmy Detecha je pro tyto podklady v exteriéru i interiéru vhodné použít syntetické barvy SUPERFEST, SUPERKOV nebo SUPERKOV SATIN. Všechny zmíněné nátěrové hmoty jsou schopné jedním nátěrem nahradit celý několikavrstvý nátěrový systém. Jsou to tzv. jednovrstvé barvy, které mají jednak velmi dobré antikorozní složky aktivně chránící podklad proti korozi, a jednak i díky pečlivě odzkoušeným pojivům (s UV filtry) výborně odolávají povětrnostním vlivům, a to včetně slunečního záření.

Přečtěte si:  ETERNAL - vodou ředitelné výrobky na kovy

Pokud chceme provádět renovaci nátěrů, zpravidla je to proto, že původní nátěr ztratil některou ze svých funkcí. Máme-li před sebou popraskaný, popřípadě odlupující se nátěr, je nutné co možná nejlepší odstranění nesoudržných částí filmu. Totéž platí pro případné korozní zplodiny prostupující nátěrem. Pochopitelně ne vždy se podaří podklad připravit tak, jak by bylo třeba. Ani v tomto případě však není nutné slevovat z kvality. Přesně pro tento účel je určen speciální přípravek FEST PRIMER, což je nízkoviskózní lak, který lze použít jako první nátěr i na mírně zkorodované nebo od starých nátěrů nedočištěné povrchy. Chemicky reaguje s vlhkostí obsaženou ve zbytcích korozních produktů a výborně vzlíná i do kapilárních spár starých povlaků, takže další nátěry již zakotví na dobře zpevněný podklad.

První vrstvy všech nátěrů se doporučuje natírat štětcem, což zaručí vyšší adhezi v případě některých nedostatků v přípravě podkladu. Další vrstvy je možné aplikovat dle potřeby na ochrannou tloušťku, a to v podstatě čímkoliv (štětcem, válečkem nebo vysokotlakým stříkáním). Pro těžší korozní zatížení by měly plně postačit 2–3 vrstvy nátěru.

Fest primer

Jde o syntetický přípravek, který se používá jako základní kotvicí nátěr na hladké kovové materiály – ocel i nerez ocel, pozinkovaný povrch, barevné kovy apod., u nichž výrazně zvyšuje adhezi uvedených nátěrových hmot. S výhodou ho lze použít i na mírně zkorodované nebo od korozních zplodin nedočištěné kovové povrchy (chemicky reaguje s vlhkostí obsaženou v korozních zplodinách) a také na povrchy se zbytky starých nedočištěných nátěrů.
Odstín: bezbarvý, transparentní. Běžné balení: 0,8 a 3 kg.

Přečtěte si:  ETERNAL mat Revital s novými odstíny

Superfest

Polomatná základní i vrchní alkydová antikorozní syntetická nátěrová hmota slouží k povrchové úpravě kovových materiálů. Má vysoce účinný bariérový efekt; velká pružnost, obsah inhibitorů koroze a UV absorbéru zaručuje nejvyšší ochranu proti korozi zejména v náročných klimatických podmínkách.
Odstíny: červenohnědý, hnědý, zelený, světle šedý. Běžné balení: 0,8; 2,5; 5 a 20 kg.

Superkov

Základní i vrchní alkydová antikorozní syntetická nátěrová hmota vyráběná v matném provedení. Slouží k povrchové úpravě kovových materiálů. Má velmi účinný bariérový efekt; obsah UV absorbéru a antikorozních pigmentů zaručuje dlouhodobou ochranu proti korozi.
Odstíny: červenohnědý, hnědý, zelený, šedý, černý. Běžné balení: 0,8; 2,5; 5 a 20 kg.

Superkov Satin

Základní i vrchní alkyduretanová antikorozní syntetická nátěrová hmota vyráběná v pololesklém provedení. Slouží k povrchové úpravě kovových materiálů. Velmi účinný bariérový efekt, obsah UV absorbéru a antikorozních pigmentů zaručuje dlouhodobou ochranu proti korozi. Rychle zasychá a je pružná.
Odstíny: hnědý čokoládový RAL 8017, hnědý ořechový RAL 8011, šedý antracitový RAL 7016, šedý pastelový RAL 7040, šedý oblázkový RAL 7032, bílý RAL 9003, zelený mechový RAL 6005, červenohnědý. Běžné balení: 0,8; 2,5; 5 a 20 kg.

www.detecha.cz

Share.

About Author

Comments are closed.