Výhody nátěrových hmot na kovy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Barvy na kov nabízejí široké spektrum možností a výběr toho správného nátěru může kovovým materiálům, od zahradního nábytku až po střechy rodinných domů, dodat odolnost i krásu a prodloužit jejich životnost. Vzhledem k rozmanité nabídce na trhu však může být obtížné zjistit, která barva je pro dané potřeby ta nejvhodnější.

Základní orientace v nátěrech na kov

Na tuzemském trhu dnes najdeme základní vodou ředitelné antikorozní barvy určené k novým i renovačním základním nátěrům kovů, plechů, hliníku, oceli, mědi, zinku, litiny, galvanizovaných povrchů a dalších včetně skla a PVC v interiéru i exteriéru. Tyto nátěry navíc poskytují dlouhodobou antikorozní ochranu s výbornou přilnavostí.

rodávají se také nátěry dva v jednom, jako jsou vodou ředitelné jednovrstvé základní i krycí barvy. Ty jsou obzvláště vhodné pro střešní krytiny, potrubí, kovové ploty či zábradlí.

Zvláštní péči si zaslouží tělesa teplovodního topení, pro která je určena vodou ředitelná vrchní barva. Ta odolává vodě, proto je mimořádně vhodná i do koupelen.

Ošetření povrchu před nátěrem

Povrch připravený k natírání musí být suchý, čistý, zbavený mastnoty a především rzi. Volné částice se dají jednoduše omést nebo setřít. Rez a staré nesoudržné nátěry je obvykle nutné obrousit. Použít můžeme třeba ocelový kartáč, ale práci značně usnadní elektrická bruska či ocelový kartáč na ruční vrtačce. Zvláštní pozornost přitom věnujeme kritickým místům, jako jsou sváry, spoje apod. Využít lze i chemické přípravky – odrezovače a odstraňovače starých nátěrů. I ty ale musíme z povrchu na závěr důkladně odstranit. Stále je však nejrychlejší, nejběžnější a nejúčinnější ruční nebo ideálně mechanické očištění.

Přečtěte si:  BARVY Profi 2021/04

Následuje odmaštění celého povrchu odmašťovačem. Protože čerstvě obroušený povrch je náchylný ke korozi, je třeba jej v co nejkratší době natřít základním antikorozním nátěrem, a to ve dvou vrstvách. Teprve potom natíráme vhodnou vrchní krycí barvou ve dvou, lépe ve třech vrstvách. Pokud si chceme práci zjednodušit, můžeme využít krycí barvu 2 v 1, která se nanáší ve 2–3 vrstvách a poskytuje kovu jak dostatečnou ochranu proti korozi, tak proti povětrnostním vlivům. Počet nátěrů závisí na agresivitě prostředí. Při natírání dávejte pozor na příliš silné vrstvy, aby mohla celá vrstva dostatečně proschnout a později nedošlo ke zvrásnění povrchu.

Nezanedbávejte výběr štětce

Pro nanášení nátěrových hmot, které rychle zasychají a lehce se roztírají (vodou ředitelné barvy), jsou nejvhodnější ploché štětce. Ty při natírání zabírají větší plochu, a jelikož se s nimi velmi dobře pracuje, získávají stále větší oblibu. Ploché natírací štětce jsou označovány v palcích (nejčastěji l“ až 3,5″, šířka štětce 25 mm až 89 mm).

Pro nanášení pomalu zasychajících nátěrových hmot, např. fermežových, olejových, syntetických apod., se využívaly hlavně štětce kulaté. Dnes už po nich sáhnou spíše profesionální lakýrníci a natěrači, kteří jsou zvyklí s těmito štětci pracovat a dokáží si je patřičně upravit. Kulaté štětce se prodávají v různých velikostech (průměrech) označených čísly. Jejich nejběžnější velikost se pohybuje od č. 4 do č. 25 (průměr hlavy štětce od 8 mm do 39 mm).

Přečtěte si:  Capamur Finish - fasádní barva s výhodami silikonu za cenu akrylátu

Pro nátěry špatně přístupných míst, například radiátorů a potrubí ústředního topení nebo spodních částí automobilů, jsou vhodné štětce zároháky (radiátorové). Jsou to ploché štětce zahnuté v úhlu asi 45 °, které se nejčastěji prodávají v šířce 25 mm až 76 mm. Štětce se vyrábějí se 100procentním obsahem štětin nebo ve směsích štětin, žíní, případně umělých vláken. Staří lakýrničtí mistři si nejvíce cenili štětce s obsahem kvalitních přírodních štětin, neboť jsou pružné a velmi dobře zadržují barvu. Pro většinu lakýrnických prací se však vystačí s mnohem levnějšími, ze směsi štětin a syntetických vláken.

Jak na renovaci plechových střech

echa pomáhá dotvářet celkový charakter stavby a chrání ji před nepřízní počasí. Při stavbě nového či rekonstrukci staršího domu je výběr vhodné střešní krytiny jedním z nejdůležitějších rozhodnutí. Zohlednit bychom přitom měli nejen estetické hledisko, ale především funkčnost a typ prostoru. Stále oblíbenějším materiálem se stává plech.

Důkazem kvality plechových střech jsou domy v horských oblastech, jejichž střechy musí vzdorovat náročným klimatickým podmínkám. Plech je na rozdíl od jiných materiálů odolnější vůči větru i teplotním výkyvům a nevsákává vodu. Nemusíte se obávat ani toho, že by váš domácí klid rušil zvuk dešťových kapek „bubnujících“ o střechu. Pokud máte obytné zateplené podkroví, tepelná izolace zabrání nejen úniku tepla, ale také zajistí tlumení venkovního hluku. Mezi další přednosti patří nízké pořizovací náklady, snadná montáž a lehkost materiálu, díky které nehrozí narušení statiky domu. Náročná však nemusí být ani údržba.

Přečtěte si:  Indeko-Plus, nejkvalitnější interiérová barva od Caparolu

Po zimě přichází ideální doba pro ošetření plechových střech. Pokud vaše střecha vykazuje známky opotřebení, poradíme vám, jak na její renovaci v několika jednoduchých krocích.

Nejprve z jejího povrchu odstraňte mechy, lišejníky, saze, korozi, mastnotu či další nečistoty, ideálně vysokotlakým čističem, který tuto těžkou práci udělá v podstatě za vás.

Pak je třeba odstranit staré nesoudržné nátěry a případně přebrousit zkorodovaná místa. To lze provést buď ručně použitím drátěného kartáče, nebo strojově pomocí elektrické brusky či vrtačky s drátěným kotoučem.

Důkladná příprava střechy před samotným natíráním se vyplatí. Zlepší se přilnavost nového nátěru a výrazně prodlouží jeho životnost. Očištěnou a suchou odmaštěnou střechu nejprve natřete jedním či dvěma antikorozními nátěry, které chrání plech před další korozí. Teprve poté použijte vhodnou vrchní barvu zvoleného odstínu. Mezi jednotlivými nátěry dodržujte šestihodinový odstup. Teplota okolí a podkladu by neměla klesnout pod 10 °C.

Jestliže si chcete usnadnit práci i finanční náklady, můžete použít tzv. jednošichtovku. Tato barva se nanáší bez předchozího základního nátěru, stejně jako vrchní barva, ve dvou až třech vrstvách, zároveň ale poskytuje dostatečnou ochranu proti korozi. Vodou ředitelné barvy jsou ekologické, nezapáchají a také rychleji schnou, proto je odborníci k natírání střech doporučují.

Připraveno z tiskových materiálů PPG,
výrobce nátěrových hmot, který v Česku sdružuje
značky jako Primalex či Balakryl.

Share.

About Author

Comments are closed.