Jak natírat plechové střechy a jaké jsou nejčastější chyby

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Detecha ch.v.d. je výrobcem nátěrových hmot a na českém a slovenském trhu s barvami působí od roku 1954. Nátěrové hmoty z Detechy se vyznačují dlouhou životností a vysokým obsahem účinných látek tvořících neprostupnou bariéru proti působení povětrnostních vlivů a UV záření. Pro zvýšení přilnavosti nového nátěru na starý zkorodovaný podklad doporučuje společnost DETECHA kotvicí prostředek FEST PRIMER v kombinaci s jednošichtovkami SUPERKOV či SUPERFEST. Jak střechu správně natírat a jak se vyvarovat chyb, o tom jsme se bavili s odborníky z této firmy.

Jaké nejčastější chyby lidé při natírání střechy dělají?
Nejčastější chybou je, že je nesprávně připraven podklad nebo se natírá při nevhodných teplotních podmínkách. Dále to může být nedostatečné přebroušení, špatné očištění a odmaštění podkladu nebo velké vrstvení barev. Nesprávně připravený podklad má na životnost nátěru zásadní vliv.

Za jakého počasí je vhodné střechu natírat?
Počasí hraje při natírání důležitou roli. Minimální teplota pro natírání je +5 °C a maximální +25 °C. Někdy je složité toto rozmezí dodržet. Dobré je začít s nátěrem ráno, když už je povrch suchý od ranní rosy, a skončit, když ještě není rozpálený sluncem. Důležité je, aby nátěr do doby zaschnutí nezmokl. Déšť může způsobit tvorbu skvrn a lokálních rozdílů v zaschlém nátěru.

Je-li na povrchu rez, jak ji zastavíme? Je na ni nějaký vhodný produkt?
Pokud je na střeše rez, je potřeba alespoň tu povrchovou před samotným natíráním mechanicky odstranit. Lze použít smirkový papír, drátěný kartáč, případně vrtačku s brusným kotoučem nebo přímo flexu. Povrch očistíme od prachu, odmastíme a můžeme aplikovat přípravek Fest Primer, pouze na rezavá místa. Tento výrobek korozi zakonzervuje, zastaví a zabrání její další možné tvorbě.

Přečtěte si:  Ekoban Lak nejen na betonové povrchy

Na jaký podklad je vhodné barvy na kov z Detechy použít?
Co se podkladu týče, lze barvy na kov použít na pozink, hliník, železné kovy a další nepozinkované kovové podklady. Barvy jsou primárně určeny pro nátěry plechových střech, ale běžně se používají na ploty, brány, parapety nebo kovové konstrukce.

Když naneseme Fest Primer, můžeme hned natírat střechu barvou, nebo je nutné počkat na úplné zaschnutí?
Fest Primer působí jako adhezní můstek. Vytvoří jakousi kotvu mezi podkladem a vrchní barvou. Je důležité dodržet zásadu, že vrchní barvu nanášíme v době, kdy Fest Primer ještě mírně dolepuje. Pokud uschne, následná barva se už ideálně s Fest Primerem nepropojí.

Jak připravit podklad před natíráním?
Příprava podkladu je vždy důležitá. Důvodem je zajistit co nejlepší přilnavost barev. Mastný a znečištěný podklad přilnavost barev výrazně snižuje. Nejprve odstraníme nečistoty napadané z okolí. Nesoudržné staré nátěry mechanicky odstraníme a podklad zbavíme prachu. Natíranou plochu odmastíme například roztokem vody a saponátu nebo profesionálním odmašťovačem. Střechu necháme dobře uschnout a můžeme natírat. V případě potřeby na rezavá místa použijeme již výše zmíněný Fest Primer.

Jaký je správný postup při natírání?
Podstatné je důkladné promíchání barvy, a to ideálně mechanicky, vrtačkou. Poté ji můžeme naředit příslušným ředidlem. Ředění doporučujeme v maximálním objemu do 5 %. Začneme nejprve detaily, následně natíráme větší plochy. Natíráme vždy do kříže, abychom měli plochu celistvě sjednocenou barvou. Vždy začínáme nátěrem lemů, oplechování, falců. Následně pokračujeme v ploše střechy. Pozor na dostatečné namočení pracovních nástrojů do barvy, abychom nanesli potřebnou vrstvu barvy.

Přečtěte si:  Capalac Direkt auf Rost OCHRANNÝ LAK K POUŽITÍ PŘÍMO NA REZ

Kolik vrstev je potřeba nanést?
Doporučujeme 2–3 vrstvy podle stavu podkladu a způsobu nanášení. V technických listech je uvedena doporučená minimální tloušťka nátěru v zaschlém stavu a mikronová vrstva.

Jaké časové rozestupy je mezi jednotlivými nátěry potřeba nechat?
Schnutí nátěru je vždy závislé na jeho tloušťce, teplotě a vlhkosti vzduchu. Od toho se odvíjí i doba přetírání vrstev. Obecně lze hovořit u našich barev o minimálně 6 hodinách, a to alespoň po částečném odtěkání rozpouštědel. Barva se dá nanášet i stříkáním mokrého do mokrého. To znamená, že první vrstva ještě není suchá a stříkáme druhou. Veškeré doporučené postupy je důležité dodržet. Kvalitní barvy a práce něco stojí. Špatně odvedená práce se promítne v životnosti nátěru.

Jaké techniky se dají pro natírání střechy použít?
Štětec, váleček, stříkací technika. Štětce je dobré použít kvalitní, takové, které udrží ve štětinách dostatek barvy. Natíráme jimi zejména menší plochy – lemy, oplechování, okapy, parapety apod. Na větší plochy použijeme váleček. U syntetických barev je nutný váleček odolný rozpouštědlům. Tzn. například velurový nebo nylonový. Co se týká stříkací techniky, tak tu používají spíše aplikační firmy. Na stránkách www.detecha.cz je u každého produktu uvedena doporučená stříkací technika včetně trysek určených pro daný typ barvy.

Jaká je životnost nátěru?
Minimálně 5–10 let v závislosti na stavu podkladu a místních povětrnostních podmínkách. Rovněž záleží, na jakou světovou stranu je střecha orientovaná. Vliv hraje i množství spadu prachu, průmyslové znečištění, případně znečištění zelení z okolí apod.

Přečtěte si:  Karbolineum Extra - poctivá česká lazura

Jakou barvu ze sortimentu Detechy můžeme použít přímo na pozinkovaný plech?
Superkov, Superkov Satin, Superfest, Aluna.

Jsou to barvy vhodné i na čerstvý pozink?
Čerstvý pozink doporučujeme natírat nejdříve po jednom roce vyzrání. Barvy lépe přilnou a dobře drží.

Na jaké bázi jsou barvy na střechu?
Jedná se o syntetické nátěrové hmoty.

Jaké nabízíte barevné odstíny?
Barevné odstíny Superkovu Satin jsou v RAL stupnici – osm odstínů. Mezi nejprodávanější patří odstíny hnědé RAL 8017 a RAL 8011, šedý antracitový RAL 7016 a červenohnědý. Ostatní produkty nemají barevnou škálu určenou číselnou řadou. Máme je značené pouze názvem.

www.detecha.cz

Share.

About Author

Comments are closed.