Jak na ochranu kovových prvků? Vybírejte podle typu a funkce podkladu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Otázku, čím se řídit při výběru barev na kov, řeší často odborníci ve SKUPINĚ BARVY A LAKY na webu bal.cz/poradna. Nabídka se obvykle dělí na barvy univerzální na dřevo i kov a speciální. Dalším dělítkem je technologie výroby, tedy barvy vodou ředitelné nebo syntetické. Dále pak barvy spojující vlastnosti základního a vrchního nátěru do jedné vrstvy, takzvané jednošichtovky – takže kritérií výběru barev je mnoho… Nejsnadnější je, se při výběru nejlepší barvy řídit typem podkladu a užití kovového prvku.

Několik témat z PORADNY BARVY A LAKY

Jak pečovat o plechové střechy

Záleží na tom, zda je střecha nová, nebo určená k renovaci. Technologický postup se liší podle typu natíraného podkladu.

RENOVACE PLECHOVÉ STŘECHY

Aplikačně jde o jednoduché řešení v podobě patentované syntetické barvy FEST-B 2v1 NA STŘECHY S 2141. Tato jednošichtovka obsahuje grafit, jehož účinkem je zvýšená ochrana pojiva barvy proti degradaci, garantovaná Českým patentním úřadem. Dalo by se tedy říci, že plechová střecha touto barvou ošetřená nestárne… Barevný film na plechové střeše, vystavený extrémním podmínkám UV záření a povětrnostních vlivů, si žádá speciální ochranu pojiva, a tu právě zajišťuje grafit. Tento typ barvy pracuje s podkladem, je stále pružný, nepraská. Proč by měl řemeslník sáhnout právě po FEST-B 2v1 NA STŘECHY? Její další důležitou vlastností je 2v1, to znamená, že barva obsahuje inhibitory koroze nutné pro kvalitní antikorozní základ i vrchní ochrannou vrstvu extra odolnou UV záření, a to v jednom produktu. Na kvalitní ochranu střechy tak stačí dvě vrstvy nátěru. Pracovní postup je tedy kratší, stačí plech jen očistit, odmastit a základní i vrchní barva je v jedné plechovce. Vyznačuje se extrémně dobrou přilnavostí k podkladu, skvělým rozlivem, je vysoce kryvá a rychle zasychá (proti prachu již za 2 hodiny). Bariérová antikorozní ochrana je vhodná i pro aplikaci na další kovové konstrukce vystavené celoročně povětrnostním vlivům.

Přečtěte si:  Barvy na povrchové úpravy betonu

Nyní je kromě základní škály zemitých barevných odstínů v nabídce i odstín ANTRACIT, který si zákazníci sami vyžádali. K souhrnu informací je nutné dodat, že barva je vhodná na pozinkovaný plech nejdříve po jednom roce působení povětrnostních vlivů.

FEST-B má vydatnost až 8 m²/kg, skvělé aplikační vlastnosti a je kvalitním řešením ochrany střechy za rozumnou cenu.

NÁTĚR ČERSTVÉHO POZINKU

To je vždy oříšek, protože čerstvý pozink je svým způsobem mastný a nepřilnavý. Pokud se tedy rozhodneme nečekat alespoň jeden rok, než pozink takzvaně „zestaří“, to znamená, než se jeho vrchní vrstvička působením povětrnostních vlivů naruší a podklad „zhrubne“, pak lze použít BALTECH ČPAVKOVOU VODU, ředěnou podle návodu vodou (0,5 l na 10 l čisté vody s kapkou saponátu, který slouží jako „smáčedlo“). Omytí plechů tímto roztokem zvýší přilnavost základního nátěru. Nutností přípravy podkladu před aplikací barvy je odmaštění – pomocí vhodného čisticího prostředku (např. BALTECH TECHNICKÝ BENZÍN P 6402, BALTECH ACETON P 6401, nebo kde je to možné, teplá tlaková voda s obsahem saponátu). Pro případné odstranění zbytků různých solí je nutné povrch následně opláchnout čistou vodou.

Na čistý a odmaštěný podklad pak aplikujeme vhodnou základovku. Extrémně přilnavý základ na pozink (a další kovy, včetně tzv. barevných ocelí, železa, hliníku, mosazi, zoxidovaného zinku, mědi) se jmenuje FORMEX NA POZINK S 2003. Je speciálně vyvinut k základním nátěrům lehkých barevných kovů a železa. Vhodný je i pod nitrokombinační a polyuretanové, syntetické, na vzduchu schnoucí barvy. Dalším příkladem užití jsou kovové konstrukce, zárubně, kování, parapety, okapy, karoserie automobilů, plechové střechy, ocelové odlitky, litinové a plechové radiátory teplovodního topení. Barva má velice rychlé zasychání, podle nátěrového systému je vhodná pro interiér i exteriér. Barva má vysokou vydatnost, až 12 m²/l. Pokud ošetříme podklad tímto nátěrem a dodržíme technologický postup, přilnavost další barvy je garantována.

Přečtěte si:  Hammerite sprej na kovové povrchy

Jedna barva na dřevo i kov

INDUSTROL UNIVERZÁL S 2013 je tradiční uretanizovaný email, určený k vrchním nátěrům dřeva i kovu. Krycí barva je vysoce kvalitní, stabilně extrémně lesklá. Stále pružný a nepraskavý syntetický nátěr je odolný povětrnostním vlivům, dostupný v nepřeberné škále barevných odstínů. Barva je rychleschnoucí, snadno aplikovatelná. Finální nátěr je pružný, nepraská, dostupný je v matném i lesklém provedení, vhodný k nátěrům plechových, kovových i dřevěných konstrukcí v exteriéru i interiéru. Vysoká vydatnost, až 16 m²/l.

Pod email je základ mít vždy dobrý základ

Pod vrchní, efektní a ochranné emaily se hodí použít základní nátěry z výrobkové řady PRAGOPRIMER. Pro kov je PRAGOPRIMER STANDARD S 2000 antikorozní, zvyšuje přilnavost vrchního nátěru a odolnost kompletního nátěrového filmu. Má vysokou vydatnost, až 21 m²/l .

Pro garážová vrata i kovové konstrukce

HOSTAGRUND PRIM 3v1 S 2177 – vysoce kvalitní pružný email spojuje základní antikorozní, plnicí mezivrstvu i vrchní ochranný syntetický nátěr do jediné vrstvy. Barva má tixotropní charakter, který umožňuje dosažení ochranných vlastností barevného filmu jedním nátěrem. Nanáší se přímo na podklad zbavený mastnoty, mechanických nečistot a rzi. Je multifunkčním, pohodlným a spolehlivým ochráncem kovu před povětrnostními vlivy na dlouhou dobu. Nátěr je velice pružný, nepraská, je vhodný i k nátěrům lehkých kovů včetně zoxidovaného pozinku, jeho mechanickou odolnost oceníte i při nátěru zárubní v interiéru. Vydatnost až 12 m²/l.

bal.cz

Share.

About Author

Comments are closed.