Tour de ornament – za lidovým ornamentem na Horňácko a Uherskohradišťsko – 3. díl

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od minulého výletu po malovaném Podluží, Kyjovsku a Strážnicku, kde je vidět ornament nejvíce, se posouváme dále, na Horňácko a Uherskohradišťsko.

Louka – zvonička s kaplí a Pannou Marií s detaily.

Toulání po krásách lidového ornamentu pokračuje dál až do malé vesničky na Horňácku – Louky „Úky“, kde uprostřed vsi stojí majestátní, velmi stará zvonice s výklenkem a Pannou Marií a okolo něj krásná modrá výmalba rostlinného ornamentu na bílé stěně. Několik let ji až do vysokého věku zdobila malérečka Anežka Kašpárková, ale teď ji už maluje její neteř Marie Jagošová.

U této kapličky je výjimečné, že se výmalba obnovuje pravidelně každé dva roky ke cti a chvále Panny Marie, oproti jiným kapličkám a sklepům, kde je žádoucí, aby výmalba zůstala co nejdéle.

Hluk – nejstarší dochované domečky.

Malovaná lavice.

Další krásný soubor ornamentů najdeme v Hluku na Památkových domcích. V jednom z pěti dochovaných v boční uličce Rajčovňa je ukryta černá kuchyně, kde je výmalba sazemi malovaná prstem v čerstvé omítce s jednoduchými starými vzory.

Výmalba podnávratí, široký velký pás
v okrovém podkladu.

Domky slouží jako místní muzeum a místo k setkávání. Jsou zde vidět slavnostní hlucké kroje, malovaný nábytek, výmalba v podnávratí a ornamenty z různých oblastí zachycené místním maléřem Vladimírem Šáchou. Na hluckých ornamentech je vidět další barva, která se v žádném jiném regionu nepoužívá – černá. Jejich ornamenty mají nádherné členité „růže“ a vyskytují se též na výšivkách mužských krojových košil. V Hluku se konají každé tři roky Dolňácké slavnosti s tradiční Jízdou králů a je to nádherná podívaná, v létě 2022 jsem ji mohla zažít na vlastní oči a byla jsem unesena nádhernou atmosférou cimbálek, tanců, slavnostních krojů a hlavně obrovského průvodu s nazdobenými koňmi a mládenci.

Přečtěte si:  Semlerova rezidence, skrytý klenot raumplanu Adolfa Loose v Plzni

Hlucký král u svého domu s maminkou, léto 2022.

 

Obnovená malba na nové bráně do města k Jízdě králů.

Malba ve dvoře.

Černá kuchyně s hliněnou zdobenou stěnou a malovaný trám.

Vlčnov – Vlčnovské búdy. Ornamenty jsou zde malovány přes šablony.

Hrubá Vrbka – Vrbecké muzeum s jednoduchou
malbou na fasádě.

Dagmar Benešová,
členka správní rady NF Moravská krása
Foto: archiv NF Moravská krása
www.moravskakrasa.cz

Share.

About Author

Comments are closed.