Domotex 2023 nově, zeleně a užitelně

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jaká byla letos po dvouleté přestávce mezinárodní přehlídka podlahovin v německém Hannoveru?

Veletrh DOMOTEX proběhl na výstavišti v německém Hannoveru od 12. do 15. ledna 2023, po dvouleté přestávce způsobené covidovými omezeními. Organizátoři se rozhodli změnit pro letošní rok strukturu uspořádání a nabídli návštěvníkům rozdělení veletrhu na koberce a ostatní typy podlahovin.

Trendy a prezentace

Nové uspořádání hal bylo orientováno do severní část výstaviště, přímo za hlavním vchodem NORD 1. V halách 2 a 4 byly představeny ručně vyráběné koberce, přehlídka v halách 5 a 6 zahrnovala stánky výrobců textilních podlahovin. V protější řadě hal s čísly 19, 20, 22 a 23 byly soustředěny jak stánky výrobců dřevěných, vinylových, SPC, laminátových a dalších typů podlahovin, tak i stavební chemie, a zároveň byly centrem prezentace hlavního letošního tématu nazvaného Green Collection. Trend ekologické a udržitelné výroby byl patrný na každém kroku. K němu se přidával dojem jakéhosi zklidnění, tlumenější barevnosti dekorů, na stáncích byly stále k vidění i klasické vzory například rybí kosti, které se designérům osvědčily jako prakticky univerzální dekor do nejrůznějších typů interiérů. A pokud se týká právě typů interiérů, zdá se, že vede severský styl se svojí útulností, příjemným neagresivním laděním barev, přírodními materiály a harmonickým vzhledem. Samozřejmostí jsou neustále se zdokonalující technologie směřující ke stále lepší voděodolnosti, zvukové izolaci a odolnosti.


DOMOTEX 2023 V ČÍSLECH

Termín: 12.–15. ledna 2023
Počet vystavovatelů: 730
Počet výstavních hal: 8
Počet návštěvníků: 20 tisíc, z toho 69 % zahraničních
Příští ročník: 11.–14. ledna 2024

Přečtěte si:  Z historie dřevěné špalíkové dlažby - vývoj výběru dřevin a použití

Vystavovatelé a návštěvníci

Do Hannoveru přijelo představit své novinky na 730 výrobců z celého světa, a přišlo se na ně podívat dle sdělení organizátorů veletrhu na 20 tisíc návštěvníků. Zhruba 14 tisíc z nich přijelo ze zahraničí. Pokud návštěvnost porovnáme s „předpandemickými“ ročníky, je to asi polovina dřívější účasti. Veletrhy obecně to zkrátka v dnešní době nebudou mít lehké. Organizátoři se přitom snažili přilákat na témata a speciální přehlídky, které byly zajímavým oživením jednotlivých hal a přinesly nové a zajímavé možnosti a inspirace.

Speciální přehlídky

Patřily k nim například Mood Spaces v hale 6, výstavní kóje navržené interiérovými designéry, které představily aktuální trendy a ukázaly, jak významný podíl má podlaha při jejich utváření.

Další nová speciální přehlídka THE GREEN COLLECTION se zaměřila na téma udržitelnosti a probíhala v centrální části haly 23. V této hale mohli návštěvníci sledovat i diskuze a přednášky diskuzního fóra DOMOTEX ON STAGE. Zajímavá byla také přehlídka vítězů Carpet Design Awards, která byla k vidění v hale 2. Jaké „nejkrásnější koberce“ porota vybrala, se můžete podívat na následujících stránkách časopisu.

www.domotex.de

Share.

About Author

Comments are closed.