Budova, nebo hráz? Sportovní areál v nizozemské obci Edam-Volendam s keramickými obklady Rako

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nový polyfunkční areál ETB Sombroek v nizozemské obci Edam-Volendam poskytuje sportovcům zdravé a udržitelné životní prostředí. Interiér objektu je díky rozměrnému prosklení propojený s exteriérem. Inspiraci pro nápadný tvar budovy se šikmými fasádami nabídlo její okolí, například nedaleké hráze IJsselmeer. Pro tento jedinečný projekt orientovaný do budoucnosti dodala česká značka RAKO keramické obklady pro vnitřní i venkovní použití.

Výběrové řízení na projekt tohoto sportovního areálu, nacházejícího se u Volendamu, necelých 200 km od Markermeeru, vyhrála v září 2017 společnost Kuiper Steur Architecten z nizozemského Assendelftu. Základní kámen byl po vypracování projektu, povolení a stavebním řízení položen v listopadu 2020. Polyfunkční objekt je založen na pilotách a kromě tělocvičny se v něm nachází sál pro gymnastiku a fitness, dva taneční sály a sály pro jógu a bojová umění.

Uhlíková neutralita a regenerační využití energie

Z urbanistického hlediska je budova pozoruhodná harmonickým doplněním a vylepšením daného místa: Architektura je inspirována exponovanou polohou u moře, větrem, počasím a okolní přírodou. Propracovaný energetický a ekologický koncept objektu vznikl v úzké spolupráci architektů a odborných projektantů. Sportovní areál je plánován jako CO2 neutrální, vybavený je tepelným čerpadlem, solárními panely, vegetační střechou (zásobník na vodu), opakovaně použitelnými bezúdržbovými ekologickými systémy a stavebními produkty, které lze po dožití demontovat.

V celém objektu používají architekti ze společnosti Kuiper Steur Architecten keramické obklady RAKO. Obkládačky série Color One v odstínech zelené/červené a oranžové/modré zvýrazňují jinak bíle obložené plochy stěn ze stejného materiálu. Promyšlený barevný koncept představuje barvy erbů obou částí obce, Edam (zelená a červená) a Volendam (oranžová a modrá). Ve sprchových koutech a navazujících šatnách byla položena vysoce odolná neglazovaná dlažba RAKO, a to Taurus Granit v odstínu Rio Negro, která má střídmý vzhled přírodního kamene v optice žuly a nezbytnou třídu protiskluznosti R10B.

Přečtěte si:  OBKLADY 2020/02

Architektonický koncept vytváří úzký vztah mezi vnitřním a venkovním prostředím. Zelená střecha objektu doslova spojuje přírodu a architekturu. Toto propojení pokračuje i ve velkoryse proskleném vstupním prostoru. Architekti v něm navrhli podlahy v nejsvětlejší barvě dlaždic RAKO Kaamos ve formátu 60 x 60 cm a třídě protiskluznosti R11B. Neglazované slinuté dlaždice v odstínu slonové kosti s mírně strukturovaným příjemným povrchem se nacházejí také v exteriéru (Kaamos Outdoor). Obě plochy díky tomu přecházejí jedna v druhou a vizuálně splývají, což je nápaditý trik, který umocňuje dojem prostoru mezi prostranstvím před budovou a foyer sportovního areálu.


TŘI OTÁZKY PRO ARCHITEKTA JACKA STEURA, PARTNERA VE SPOLEČNOSTI KUIPER STEUR ARCHITECTEN, ASSENDELFT

Proč jste si pro sportovní areál Sombroek vybrali obklady české značky RAKO?
Hledali jsme produkt s odpovídající cenou a kvalitou. To nás přivedlo k obkladům RAKO. Zároveň jsme hledali výrobce, u kterého bychom se již při zadání objednávky mohli spolehnout na to, že zboží bude dodáno včas, navzdory dnešní hektické době.

Jak obklady RAKO podpořily architektonický koncept objektu?
Chtěli jsme prostřednictvím barevného konceptu obkládaček přiblížit barvy obce hostům a sportovcům, kteří přijíždí z tuzemska i ze zahraničí. Barevné obkládačky jsou použity na stěnách šaten, sprch a WC. U vnitřních podlah je důležité mít správnou protiskluznost, což umožňuje chodit po podlaze bezpečně jak v obuvi, tak naboso. Dlažba musí být i snadno udržovatelná. Díky volbě materiálů RAKO jsme mohli použít dlaždice v tloušťce 2 cm se stejným dezénem a s vyšší protiskluzností ve venkovním i vnitřním prostoru vstupní zóny.

Přečtěte si:  V Praze vznikají nové muraly z programu umění pro město

V čem vidíte kvality architektury objektu?
Vymodelovali jsme tělo hráze. Je porostlé vegetací stejně jako hráze v Nizozemsku. Materiály používané při jejich výstavbě jsme integrovali i do našeho projektu: Vertikální fasádní části jsou zabudovány v čedičových gabionech. Chtěli jsme novostavbě dodat zvláštní „ostrost“. Hrajeme si s hranami a liniemi, kdy okapy pomalu přecházejí do chodníku před vstupní částí a poté se znovu zvedají do sedlové střechy.

www.rako.cz

Share.

About Author

Comments are closed.