Bez čeho se podlahář neobejde? Odpověď na zdánlivě jednoduchou otázku hledáme s Pepou Voborníkem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Taky vám připadá daná otázka jednoduchá a hned vás napadne minimálně sedm věcí, které ke své práci potřebujete? Metr, tužku, blok, úhelník, vodováhu, telefon, počítač…

Víceůčelový jednokotoučový stroj Columbus s TrivoDISK.

A teď si je zkuste vyjmenovat sami. Máte? Kolik jste napočítali? A když se nad tou zdánlivě jednoduchou otázkou zamyslíte, zjistíte, že je záludná. Nelze snadno odpovědět. Vy, co to děláte už déle, zamysleli jste se někdy nad tím, kolik jste měli k dispozici nářadí, když jste začínali? Tak třeba mně se vešlo v roce 1994 do osobního auta Škoda 110 a ještě se tam vešly dvě role Novoflor Standard, role papírové podložky a dva balíky soklovek. Také se tam vešel veškerý potřebný vercajk. To ale byla úplně jiná pohádka než dnes.

Střihačka na vinylové, PVC, korkové a některé rigidní
a kompozitní podlahy.

Dnes je to nemyslitelné, a to z mnoha důvodů. První je jasný: nemůžeme se ohánět tím, že takhle to děláme dvacet let. To by znamenalo, že jsme se za dvacet let nikam neposunuli, a to jak v myšlení, tak ve zručnosti. Takže když vám někdo řekne, že takhle to dělá, hned víte, koho máte před sebou. Z toho si příklad neberte. Když vyjíždím na zakázku, příprava nářadí a jeho nakládání mi zabere minimálně hodinu. Při příjezdu na zakázku další půlhodinu, než se vše vynosí a postaví. Po skončení práce zase nářadí hodinu čistit a balit, nakládat, aby se doma za půlhodinu zase vyskládalo do skladu. Takže, ještě jsme nic neudělali, a tři hodiny denně zabere manipulace s nářadím. Počítáte s tím v naceňování? Nechávat naložené nářadí v autě nehodlám z mnoha důvodů, a to parkuji u baráku na dvoře pod kamerami. Jak to máte vy? Dává vám to nářadí také zabrat?

Festool Vecturona řešení detailu, podřezání obložek.

Nářadí přibývá, co si budeme povídat. Pokud chcete dělat svou práci dobře, tak se bez něj neobejdete. Navíc, jak to bývá, s přibývající zručností, zkušeností děláme složitější zakázky pro náročnější zákazníky s dražšími materiály a tam bez nářadí není šance uspět. K tomu, abychom mohli dělat podlahy, potřebujeme hlavně…, a to si nechám na konec. Dále auto, které to všechno uveze. Pokud také patříte mezi podlaháře, kteří si připravují veškeré podklady pod podlahy a pokládají všechny jejich druhy, tak toho nářadí potřebujete stejné množství jako zkušeností.

Tip-Top na PVC a CV podlahy pro přesné spoje při svařování za studena.

Asi by bylo na místě udělat seznam nářadí, které podlahář potřebuje. U mě by se dal rozdělit na: základní, důležité, velmi důležité, bez toho nevyjedu, tohle musím mít, tohle chci a toto se může hodit. Jo, a ještě tohle nemám, to si koupím. Z toho pak následně vzniká další seznam: s tímhle už nedělám, to se neosvědčilo, to je do sbírky a tohle mám pětkrát. Napadá mě: zkuste si spočítat, kolik máte kusů nářadí. Pak si ho rozdělte na tři hromady: tohle potřebuji nutně, tohle využívám zřídka, ale potřebuji, tohle nepotřebuji. Možná budete překvapeni, kolik nářadí vám jen tak zabírá místo, a naopak že potřebujete něco koupit nové. Nebo přijdete na to, že je potřeba něco poslat do servisu a něco poslat do světa. V mém případě do sbírky.

Nářadí na pokládku koberců technikou napínání.

Nebudu tu vypisovat seznam nářadí. Ne proto, že by se sem nevešel, zase tolik toho nemám, ale nechám prostor spíše pro více fotek. Dám sem takové nářadí, které mě baví, nebo ho mám stále při ruce, které řeší nějaké detaily. Od malého ručního nářadí až po větší stroje, které používám téměř na každé zakázce. Takže se bude jednat o základní vybavení. Uvidíme, jestli se to vše vejde.

Digitální dávkovač vody pro nivelaci.

Ještě jsem vám slíbil odpověď na otázku. Bez čeho se podlahář neobejde? Je to ZDRAVÍ. Na to nezapomínejme, podlahařina je opravdu krásné řemeslo, ale také těžké. Nějakou tu tunu vytaháme, nějaký ten prach spolykáme, většinu času své práce jsme na kolenou. Prach, hluk, výpary z používaných materiálů, to vše ovlivňuje naše zdraví. Proto je dobré na to myslet a občas si naordinujme wellness, rehabilitaci, abychom to řemeslo mohli dělat tak dlouho, jak nás bude bavit a živit.

Symetric 70 pila pro lištování podlah.

Ruční fréza na PVC spoje před svařováním.

TY správné tužky které píšou na vše.

Pomocníci při pokládce podlah.

Ruční strhávačka na podlahy PVC, koberce.

Termokamera – podlahové topení, vlhkosti.

Ruční fréza na podklady.

Orientační měřák vlhkosti.

Pepa Voborník
www.videopodlahy.cz
Foto: archiv autora a firem

Přečtěte si:  PODLAHY Profi 2023/04

 

Share.

About Author

Comments are closed.