Murexin – netradiční povrchové úpravy balkonů a teras

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Touha investorů po originalitě a individuálním ztvárnění pohledových ploch je trendem posledních let. Málokdo se již spokojí s klasickou probarvenou omítkou na fasádě, s běžnou dlažbou na terase či balkoně. Stále častěji jsou poptávána specifická řešení, která jsou z technického hlediska pouze obtížně realizovatelná. Požadavky na vzhled těchto ploch je jasný, výběr materiálů, návrh funkčního systému a řešení detailů poté však představují pro výrobce materiálů a zejména pro realizační firmy nelehký úkol.

V případě venkovních pochozích ploch, jako jsou terasy a balkony, investoři poptávají velkoformátové obkladové prvky a netradiční řešení, ať už v podobě kamenných koberců či litých syntetických podlahovin. V případě velkých formátů lze tyto plochy úspěšně realizovat pokládkou tzv. na terče, v případě litých pryskyřičných podlahovin a kamenných koberců vyvstává potřeba ochrany podkladní konstrukce proti vlhkosti.

Klasické hydroizolace ve smyslu pojistných hydroizolací pod obklady nelze s ohledem na jejich nízkou tuhost (deformovatelnost) a nízkou adhezi následných pryskyřičných systémů použít. Je nutno sáhnout po sofistikovaných, moderních materiálech. Typickým příkladem takové hydroizolační stěrky je Těsnicí povlak univerzální WD-1K z produkce Murexin.

Hydroizolační stěrka WD-1K je univerzálně použitelná jak v interiéru, tak v exteriéru. Je vhodná pro izolaci vodorovných i svislých povrchů, od základů až po střechu, bez ohledu na charakter a vlastnosti podkladu. Využití najde při izolaci bazénů, balkonů, teras, zásobníků na vodu a všude tam, kde konvenční materiály ztrácí dech. To je zejména při překrytí různých podkladních materiálů, jako jsou bitumenové pásy, izolační fólie a veškeré kovové a plastové podklady, a při opracování složitých konstrukčních detailů. Díky propracovanému systému příslušenství je tato hydroizolace použitelná téměř bez omezení. Přitom aplikace je až triviálně jednoduchá. Vystačíme s běžným nářadím – válečkem, štětcem, metrem a nůžkami – nic víc není potřeba. V případě velkoplošných aplikací lze stěrku nanášet airless nástřikem, a výrazně tak realizaci urychlit.

Přečtěte si:  Penetrujte profesionálně s produkty Murexin

Izolace balkonů a teras před aplikací litých podlahovin

Použití na terasách je snadné. Vždy postupujeme od detailů směrem do plochy. Výhodou je obrovská variabilita zpracování. Stěrku lze pomocí speciální tixotropní přísady zahustit, a opracovat s ní tak i ty nejsložitější detaily, jako jsou prostupy kotvicích prvků apod. Stěrka se aplikuje sytě válečkem, do této vrstvy se ukládá výztužná tkanina NV 110 a po jejím prosycení se znovu převálečkuje stěrkou WD-1K. Již po 8 hodinách od realizace stěrky WD-1K je možné na tuto vyzrálou vrstvu nanést polyuretanový bezešvý povlak PU 400 v požadovaném odstínu dle vzorkovnice RAL. Protiskluznost jeho povrchu je možné zvýšit částečným zásypem posypovými čipsy. Ty je třeba aplikovat ihned, před zavadnutím povrchu.

Výhodou litého povlaku PU 400 je jeho vysoká UV stabilita, široká možnost probarvení v kombinaci s různobarevnými čipsy a především pak příjemný pocit při chůzi naboso, kdy došlap je pružný a měkký.

V případě kamenného koberce je postup obdobný, liší se pouze ve finální vrstvě. Pokud řešíme pokládku velkoformátové dlažby na terče, je ideální volbou opět WD-1K. Stěrka je totiž odolná UV záření a dostatečně pevná a tuhá.

Součástí portfolia je bohaté příslušenství – výztužná tkanina různých šířek, speciální primer pro adhezi na problematických podkladech, tixotropní přísada a urychlovač tuhnutí WD Speed 5, který dokáže zrychlit tuhnutí až pětinásobně a je nedocenitelným pomocníkem při opravách a realizacích menších, na detail náročných aplikací.

Přečtěte si:  AERO-THERM® - jiná cesta k úsporám energií

Výše popsané možnosti jsou pouze jedny z mnoha, kdy lze stěrku s úspěchem použít. Jelikož se jedná o velmi komplexní systém, nabízíme odborným firmám praktické školení, kde je dostatek prostoru pro zodpovězení dotazů a řešení konkrétní skladby či detailu.

Technická data

  • Pochůznost/přepracovatelnost: po 8 hod.
  • Spotřeba: cca 2,7 kg/m² pro tloušťku vrstvy 2 mm.
  • Koeficient paropropustnosti μ: 660.
  • Otevřená doba: 30–40 minut (20 °C; 50 % RVV).
  • Odolný dešti: cca po 30 minutách po aplikaci (20 °C; 50 % RVV).
  • Tloušťka vrstvy: dle použití, cca 1,8–2,4 mm.
  • Teplotní odolnost: –40 až +90 °C (krátkodobě až +250 °C).

www.murexin.cz

 

Share.

About Author

Comments are closed.