Minerální řešení Keim pro opravu, ochranu a design betonu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Renesance jednoho stavebního materiálu

Pohledový beton, kdysi kritizovaný jako odpudivý, laciný a bezduchý, dnes patří k nejdůležitějším a současně nejlépe akceptovaným stavebním materiálům. Dlouhou dobu měla tato směs cementu, písku a vody značně problematickou image. Dnes je beton trendový materiál, jeho charakteristickou estetiku i další vlastnosti mají v oblibě jak architekti, projektanti a designéři, tak investoři.

Setkání betonu s barvou

Ať jde o řešení fasády nebo interiéru – moderní postupy tvarování a povrchových úprav betonu otevírají nesčetné tvůrčí možnosti. Například přepracování betonu barevnými lazurami může podtrhnout jeho charakter, zdůraznit jeho texturu a jedinečný minerální dojem.

Minerální barvy na minerální stavební materiál

Na rozdíl od nátěrů na syntetické bázi nevytvářejí silikátové materiály na povrchu betonu film. Jako pojivo slouží ve vodě rozpustné draselné vodní sklo, které chemicky reaguje s podkladem a pevně se s ním spojuje takzvaným prokřemičitěním.

Matné silikátové barvy vypadají na betonu mnohem přirozeněji než syntetické nátěry. Disperze vytvářejí suché vrstvy o tloušťce 0,3 až 0,5 mm, egalizují tím nerovnosti a překrývají materiálovou strukturu betonu.

Minerální pojiva dovolují světelným paprskům dopadat přímo na barvicí pigmenty, odkud se krystalicky odrážejí pod určitým úhlem. Přes nátěr tak může prosvítat podklad. Zůstává zachován jeho charakter, a dokonce se ještě zvýrazní.

Co škodí betonu?

Beton – kdysi propagovaný jako „věčný“ – nezůstává ušetřen různých poškození. Od poloviny 20. století se používal stále častěji, ale požadavky na kvalitu a technologie v té době ještě nebyly na dnešní úrovni. Během doby beton působením povětrnostních vlivů degraduje, což dovoluje vodě a škodlivinám prosakovat pod povrch. Mechy a řasy znamenají vzhledové vady a zesilují škodlivé účinky. Zvýšený průsak vody způsobuje za mrazu poškození struktury betonu. Koroze ocelové výztuže, k níž tak dochází, může mít za následek výrazné škody.

Přečtěte si:  Systém KEIM Concretal - nové možnosti ochrany, sanace a vzhledu pohledového betonu

Přehled ohrožení betonu

  • Povětrnostní vlivy;
  • slabé překrytí výztuže;
  • voda;
  • posypové soli;
  • konstrukční vady.

Keim Concretal® – minerální ochrana splňující estetické nároky

Správná analýza ošetřovaných betonových ploch otevírá škálu různých možností ochrany a typů povrchových úprav. Beton lze bílit, lazurovat, natírat, povrstvovat, stěrkovat, hydrofobizovat a chránit před CO2. Každá z těchto variant znamená jinou optiku a jiný dojem.

Výhody systému Keim Concretal

  • Nízký difuzní odpor, tzn. rychlé vysychání a vynikající ochrana proti vlhkosti;
  • stabilita vůči UV záření a absolutní světlostálost;
  • extrémní odolnost vůči povětrnostním vlivům;
  • nedostižně dlouhá životnost;
  • přirozeně matný betonový vzhled;
  • nehořlavost;
  • snadná renovace.

www.keim.com

 

Share.

About Author

Comments are closed.