Plastic Rivers – kobercem proti znečištění řek – projekt společnosti Gan a designéra Álvara Catalána de Ocóna

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedním z hlavních současných trendů je tlak na ekologický přístup k materiálům a technologiím, a to jak v obecné rovině, tak i konkrétně při výrobě koberců, kde se uplatňují nejrůznější recyklované materiály. Patří k nim třeba rybářské sítě, duše jízdních kol, ale v největší míře jsou to PET lahve. Z těch také, s významným a jasným poselstvím, vzniklo první dílo nové kolekce španělského výrobce GAN nazvané Plastic Rivers, kterou navrhl designér Álvaro Catalán de Ocón.

Álvaro Catalán de Ocón

Plastic Rivers jsou výsledkem společného projektu GAN a Álvara Catalána de Ocóna, který by měl upozornit na cyklus, jímž se plastový odpad dostává do řek a nakonec znečišťuje moře. První koberec, který byl vytvořen, nese název Ganga. Odráží paradoxní spojení: centrum duchovního života Indie a jednu z kultovních řek, která je ale i tokem, který přivádí do moře nejvíc plastového odpadu. Koberec byl vyráběný právě v Indii, ze stoprocentně recyklovaných PET lahví pomocí ručně všívané techniky. Při vysoce kvalitním recyklačním procesu získala příze z plastového odpadu měkkost, pevnost a trvanlivost a byl z ní vytvořen koberec-objekt znázorňující řeku a neposkvrněnou přírodu bez zásahu člověka a zároveň upozorňující na jeden z velkých celosvětových problémů.

Recycled Woolen Island – designérka Patricia Urquiola a její „ponožkové“ ostrovy

Trend, kterým je recyklace nejrůznějších materiálů, potvrzuje svými koberci i návrhy dalších interiérových doplňků i největší designérská hvězda společnosti GAN Patricia Urquiola. Pro svůj projekt Recycled Woolen Island použila recyklovanou vlněnou plsť a vlákna z PET lahví a vytvořila expozici, v níž hlavní roli hrají jako symbol každodennosti obří ponožky poházené po podlaze. Může se na nich ležet nebo sedět, volně je posouvat prostorem a vytvářet jak společné posezení, tak i samostatná místa pro odpočinek či rozjímání. Třeba zrovna nad budoucností naší planety.

Přečtěte si:  Historie povrchové úpravy parket - 1. díl - ze starých receptů

www.gan-rugs.com

Share.

About Author

Comments are closed.