Dekorativní fasády v imitaci dřeva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlastní technologii imitace dřevěných povrchů vyvinula a úspěšně ji také již řadu let realizuje
společnost ABARD CZ. Při vývoji vycházela z požadavků zákazníků na dokonalý vzhled dřeva s minimální péčí při jeho ošetřování. Nejedná se tedy o obklad ze skutečných dřevěných prken či fošen, ale o vytváření 3D struktury dřeva přímo do omítek a fasád.

Například v případě imitací vzhledu roubenek získávají takto vzniklé rustikální objekty – díky hloubce zvrásnění, přirozeným hlubokým trhlinám v trámech a originálnímu rohovému zakončení rybinovým spojem – fasádu blízkou klasickým dřevěným stavbám. Vzhled stovky let starých trámů vyniká také při vytváření imitací historického hrázdění. Technologii lze ale využít i v moderní architektuře, při imitování dřeva na celých stěnách nebo i jen menších plochách. Zde je struktura dřeva naopak jemnější, tak aby věrně vykreslovala skutečný dekor hladších povrchů prken.

Toto provedení najde využití především u novostaveb, moderních rodinných domů, průmyslových, společenských, obchodních a dalších staveb. Samozřejmostí systému je použitelnost jak v exteriérech, tak i ve vnitřních prostorách.

Postup je přitom jednoduchý, rychlý a cenově příznivý oproti použití klasických přírodních materiálů (dřeva), které jsou obecně dražší než jejich syntetické náhražky a technické imitace.

Na předem připravený podklad, který tvoří klasická armovaná stěrka (laicky perlinka v lepidle), je nanesena maltová směs a do této čerstvé hmoty je speciálními nástroji tvořena struktura dřeva. Na závěr je proveden v několika vrstvách finální barevný nátěr, přesně podle představy a požadavku investora. Jednoduchým postupem je tak vytvořena plnohodnotná fasáda se všemi ochrannými vlastnostmi, a navíc s reálným vzhledem dřeva, bez nutnosti periodických nátěrů a ošetřování.

Přečtěte si:  Historické vzory parket 3 - Arenberg a Monticello

Tento fasádní systém lze aplikovat na různé podklady: klasické zdivo, Ytong, rozličné zateplovací systémy, stavební prvky energeticky úsporných a pasivních domů, a to jak u novostaveb, tak při rekonstrukci starších objektů z tradičních materiálů. V interiéru je možné systém nanášet kupříkladu na sádrokarton, OSB desky a další podklady.

Povrchy jsou vytvářeny z minerální maltové směsi a obsahují pouze přírodní písek, cementová pojiva a zanedbatelné množství stavebněchemických aditiv. Tato omítkovina nevykazuje přítomnost jakýchkoli nežádoucích toxinů, proto je bezpečně použitelná nejen pro vnější, ale i vnitřní aplikaci.

Fasády z této omítky jsou odolné vůči mechanickému poškození, vyhovují náročným klimatickým podmínkám a výrazně odolávají UV záření. Jsou také rezistentní vůči plísním a dalším biovlivům. Povrchový impregnační nátěr fasádními barvami a finální vrstva unikátní lazury, která na povrchu vytvoří autentickou patinu, pak představují trvalou, účinnou a vysoce odolnou ochranu proti znečištění.

Technologii lze snadno použít na měkké zateplovací systémy bez jakékoli nutnosti složitého kotvení (oproti těžkým dřevěným deskám). Nespornou výhodou je její využití v neomezené míře při projektování objektů s velkou kumulací lidí. Projektant není limitován rozsahem použití vzhledem k dodržení protipožárních norem, toto „dřevo“ je nehořlavé.

A to nejdůležitější: systém je bezúdržbový. Odpadá nutnost pravidelného ošetřování – natírání, čímž lze ušetřit nejen práci a čas s ním strávený, ale především finanční prostředky na kvalitní nátěrové hmoty do budoucna.

Technologii lze uplatnit v širokém záběru a záleží na každém, jakou hodnotu konkrétně pro něho bude představovat. Zda ji využije pro naplnění svých představ vlastnit romantickou roubenku, mít moderní dům se vzhledem přírodních materiálů nebo vrátit historickému objektu jeho unikátní vzhled starobylého hrázdění.

Přečtěte si:  Jurkovičův Libušín dokončen. Nahlédněte do interiéru slavné stavby na Pustevnách.

Správci specifických lokalit zase uvítají možnost kompatibility novostaveb a rekonstrukcí původních objektů v typicky krajových oblastech a regionech.

Ekologové a milovníci přírody ocení, že pro postavení roubené stavby nemusí být poražen ani jediný strom.

O architektech a projektantech, jejich volnějších možnostech jsme se již zmiňovali, ale zajímavá je také spolupráce s divadelními a filmovými tvůrci při výrobě kulis historických domů, hradů, tvrzí atd.

Každý investor má v případě realizace záruku originality vzhledu své stavby, protože společnost ABARD.CZ je jediným oprávněným zhotovitelem této unikátní technologie. Uvedený průmyslový vzor má patentově chráněn Úřadem průmyslového vlastnictví ČR, pro ostatní státy Evropy patentovým evropským úřadem EUIPO.

www.abard.cz

Share.

About Author

Comments are closed.