Sanace fasády při výskytu plísní a řas

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Plíseň, řasy, lišejníky a další mikroorganismy často vyrůstají i na povrchu fasád.

Vlhkost poskytuje podmínky potřebné k růstu mikroorganismů. Neizolované a vytápěné budovy dovnitř vpouštějí daleko více tepla, které snižuje vlhkost ve fasádě. V některých případech se mikroorganismy objevují až po instalaci dodatečné izolace nebo termoizolačního systému; což samozřejmě není důvod, proč se vyhýbat izolaci. Profesionálně nainstalovaný termoizolační systém nabízí hromadu výhod i přínosů pro lepší životní prostředí.

Růst mikroorganismů na fasádě je ovlivněn několika faktory, jako jsou: bezprostřední okolí budovy, přítomnost vegetace a vody nebo vlhkosti, horní ochrana fasády, např. pomocí baldachýnu, vhodné odvodnění a orientace ke slunci. Zásadní efekt mají také struktura a absorpční vlastnosti konečné fasádní vrstvy. Hrubší struktura řasám poskytuje více potravy a lepší přilnavost, a zároveň více absorbující povrch zadržuje více vlhkosti na delší dobu, což vytváří podmínky potřebné ke vzniku mikroorganismů.

Dokonce i když jsou všechny strany fasády budovy vyrobeny ze stejného materiálu, může dojít k intenzivnějšímu růstu řas a plísní kvůli vlhkostním a teplotním rozdílům. Nejzranitelnějšími částmi fasády jsou návětrná a severní strana, stinné části a podstavce. Výskyt řas a plísně na fasádě je znamením nadměrné vlhkosti ve fasádním systému. Pro sanaci je proto důležité zvolit materiál, který maximálně brání zadržování vody.

V první řadě je nutné zneškodnit veškeré mikroorganismy na fasádě. Nejprve povrch mechanicky očistěte kartáčem a škrábáním, jelikož spóry plísní jsou živé organismy a mohou nakazit i nenapadené povrchy. Pomocí štětce natřete povrch fasády napadený plísní nebo řasami jednou vrstvou naředěného biocidního přípravku SPEKTRA SANITOL. Je možné jej na povrch také nastříkat pomocí nízkotlakého rozstřikovače. Během procesu doporučujeme používat ochranné rukavice, a pokud sprejujete, tak i ochranu očí a dýchacích cest. Biocidní přípravek je možné ředit vodou až do poměru 1:4, v závislosti na míře kontaminace. U povrchů, které jsou vážněji kontaminované můžete proces opakovat anebo použít neředěný přípravek. Mechanicky odstraňte plíseň, řasy a odlupující se částečky ze zaschlého povrchu (po 12 hodinách) pomocí jemného kartáče nebo ještě lépe horkou vodou nebo párou pod nízkým tlakem. Dávejte pozor, abyste nepoškodili omítku fasády. Tímto způsobem připravený a usušený povrch je vhodný pro další sanaci dle vašich požadavků (vyplňování trhlin, opravy mechanického poškození, …). Proces dokončete ošetřením fasády pomocí vhodné barvy, která snižuje míru vlhkosti ve svrchní vrstvě.

Pro lepší přilnavost a rovnoměrnou absorpci povrch nejprve natřete základním nátěrem SPEKTRA impregnace akrylátová, a poté dvěma vrstvami fasádní barvy ve vámi zvoleném odstínu. Doporučujeme jakoukoli fasádní barvu, která již obsahuje biocidní ochranu barevného filmu a umožňuje vysokou vodoodpudivost, což zabraňuje zadržování vlhkosti na fasádě.

Více o výběru fasádní barvy se dozvíte na: www.helios-deco.com/cz/tipy-a-triky/vybr-fasadni-barvy-ktera-casem-nevybledne/

Share.

About Author

Comments are closed.