Prohlídka objektů pro Workcamp Parquet 2023 v Maďarsku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mezinárodní sedmý týdenní projekt WORKCAMP PARQUET se bude konat v roce 2023 v Maďarsku. Společně s naším maďarským ambasadorem Zoltánem Molnárem jsme navštívili města Szombathely a Györ, abychom společně vybrali finální objekt pro konání akce.

Kde jsme se byli podívat

Navštívili jsme lázeňské město Szombathely, které se nachází poblíž maďarsko-rakouských hranic. Je hlavním městem župy Vas (župa = vyšší územně správní celek). Osadu Savaria zde založili již v roce 45 Římané, a někdy je proto označováno za nejstarší sídlo na území Maďarska. V roce 1777 zde bylo zřízeno biskupství, a na nynější podobě města tak měli velký podíl církevní hodnostáři. Nechali zbourat původní zámek a postavili místo něj reprezentativní palác. V jeho podzemí jsou odkryté zbytky původních antických staveb. V roce 1991 navštívil město papež Jan Pavel II. V Szombathely je k vidění i takzvané Kámonské arboretum, které je největší v Maďarsku.

Szombathely, knihovna v Biskupském paláci.

Další místo naší návštěvy bylo město Györ. Nachází se v severozápadním Maďarsku, zhruba 10 kilometrů od slovenských hranic. Je hlavním městem župy Györ-Moson-Sopron. Bylo významným střediskem Pannonie již v době římské. Příchod jezuitů je datován rokem 1627. Založili zde kostel, kolej a školu. Po roce 1918 byl Györ druhým nejprůmyslovějším městem Maďarska. Jeho obnova včetně historických památek začala pozvolna v 70. letech 20. století. Za rekonstrukci historického jádra získalo město ocenění Europa Nostra. Biskupský palác stojí na základech římských staveb. Hradní věž je ze 14. století a poslední úprava hradu a paláce byla provedena roku 1984. Po královské koruně a svaté pravici sv. Istvána se jedná o nejvýznamnější sakrální památku v Maďarsku. Oba navštívené paláce patří římskokatolické církvi a jsou udržované.

Györ, Biskupský palác, červený salonek, kde se budou realizovat parkety v rámci WORKCAMP PARQUET.

Kdy akce proběhne

Netradičně se v Maďarsku sejdeme na jaře, v květnu 2023. V září 2023 se bude konat osmý WORKCAMP PARQUET v Londýně v Anglii.

Přečtěte si:  Kobercové čtverce propojené sítí

Na co se můžeme těšit

V případě biskupského paláce v Szombathely se budou restaurovat původní zámecké parkety a obnovovat povrch nedestruktivními metodami, abychom zachovali jejich historickou hodnotu. To znamená žádné broušení válcovou bruskou, ale odborné čištění, práce s přírodními klihy, pigmenty a vosky. Parkety se budou restaurovat v knihovně plné originálních knih a tisků, a to bude vyžadovat pečlivou a opatrnou práci restaurátorů parket.

Szombathely, Biskupský palác, sál s papežskou bulou.

V paláci v Györu doplníme chybějící parkety v sále, kde je nyní koberec na smrkových prknech někdy ze 70. let 20. století. V této místnosti se jako v jediné nezachovaly parkety, ale pouze původní dubová bordura. V rámci projektu WORKCAMP PARQUET se odstraní nepůvodní prkna a nahradí se replikami parket, které se budou ručně vyrábět přímo na místě podle vzoru z vedlejší místnosti. Pokládka se bude provádět tradičně přitloukáním k dřevěnému podkladu a následně povrch opracujeme škrabkami, cidlinami a parketářskými hoblíky. Než povrch finálně upravíme voskem, budeme parkety postaršovat.

V obou palácích jsou správci zastánci tradičních materiálů a technologií, a i v místnostech, kde bohužel došlo v minulosti k devastaci historických parket celoplošným broušením válcovou bruskou, zvažují alespoň obnovu povrchu původní povrchovou úpravou.

Györ, Biskupský palác, bílý salonek (vedle červeného), správce a ambasador Zoltán Molnár.

Jaký objekt jsme vybrali

Vzhledem k odborné náročnosti restaurátorských prací v paláci v Szombathely jsme se rozhodli týdenní WORKCAMP PARQUET 2023 uspořádat v biskupském paláci v Györu. V Szombathely uspořádáme specializovaný projekt pro restaurátory.

Přečtěte si:  EGGER podlahy2023: jednoduchost v novém stylu

René Caran
www.workcamp-parquet.cz

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.