Fasády Keim – zateplení, na které je konečně hezký pohled

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fasády podstatně ovlivňují podobu a atmosféru objektů. Renovace nebo nové zateplení fasády ale nemusí skončit jen u tradiční povrchové úpravy běžnou šlechtěnou omítkou: materiály Keim nabízejí velkou škálu inspirace pro kreativní zpracování.

Myšlenka a její realizace

Omítka a barva patří k sobě. Teprve z vydařené kombinace struktury a barvy vznikne dokonalý povrch. Omítka a barva charakterizují historické i moderní fasády. Mnohá stará fasáda je svědectvím tradičního řemesla a perfektně zapadá do souboru uliční fronty – tady má smysl dodržet osvědčené vzory nebo se jimi alespoň nechat inspirovat. Zato u novostaveb se nabízí šance k experimentování s různorodými možnostmi povrchových úprav. Hladké, drsné, lesklé a matné plochy s různou strukturou a barevností dávají na fasádách vyniknout zajímavým kombinacím a kontrastům a poskytují maximální tvůrčí svobodu.

Zateplení fasády jako prostor pro kreativitu

Kdo chce dnes opravovat fasády, v mnoha případech se neobejde bez zateplení. Dobrá zpráva: kontaktní zateplovací systém nabízí téměř neomezené možnosti – hranice proveditelného určuje jen příslušný certifikát. Měl by dodržet povolené hmotnosti  vrchní omítky. Ale i tady je dostatek volného prostoru. Zpravidla smíte použít maximální přípustnou hmotnost (nebo dokonce i o něco větší) a svobodně tvořit.

Zateplení obvykle výrazně pozmění podobu fasády: zmizí například spáry nebo odstupy na plochách stěn, prohloubí se špalety oken. Současně se ale nabízejí zajímavé možnosti dalších řešení. Zdařilá souhra objemu, povrchových struktur a barev může dát budově individuální tvář a identitu.

Přečtěte si:  Jak vypadala a co uměla historická stříkací zařízení Storch

Vzhled zateplených fasád a stabilita barevného odstínu

Při rozhodování o kontaktním zateplovacím systému (ETICS) stojí většinou v popředí úspora energie. Často se proto jako povrchová úprava volí standard – jednoduché, hladké, zatírané nebo rýhované omítky. Tím se však doslova zahazuje šance na individuální řešení. Kreativní techniky umožňují vytvořit mnohovrstevný účinek, a právě z kombinace různých materiálů vzniká efektní vzhled, který se dá skvěle využít pro konturování hmot budovy, členění fasád nebo odlišení fasádních prvků. Navíc skvělá stabilita minerálních barev KEIM je tou nejlepší zárukou, že fasáda vydrží velmi dlouho beze změny zvoleného odstínu i v těžších klimatických podmínkách.

Pro znalce a odborníky

Různé barvy, povrchové struktury a speciální efekty vytvářejí dekorativní řešení stěn. Vedle množství barevných odstínů existují i různé kvality a struktury od jemnozrnných po hrubozrnné, od omítky škrabané, rýhované nebo hladké až po individuálně strukturované modelované omítky. Stejně jako návrhy fasád mohou být jedinečné i nástroje používané na strukturování omítek. Některé mohou být vyrobeny přímo pro daný projekt, jako například zámečníkem vystřižené plechy, upravená košťata nebo individuální šablony. Jakým hladítkem dosáhneme požadovaného výsledku? Má být ze dřeva, umělé hmoty nebo kovu? Má být textura omítky strukturovaná uspořádaně, nebo volně? Kreativitě se meze nekladou.


Sample Box – speciální edice vzorků

Novinkou v nabídce pro kreativní zpracování fasád, která vyvolala značný zájem, je KEIM Sample Box určený speciálně pro architekty. Obsahuje několik vzorových desek, které poskytnou inspiraci k netradičním a designovým fasádám. U jednotlivých vzorků je k dispozici popis a také skladby, které lze do projektu zapracovat.

Přečtěte si:  KEIM Biosil, ideální pro interiéry historických budov

Strukturovaná minerální omítka

Zajímavá struktura může vzniknout na tradiční nezateplené fasádě i na zateplovacím systému ETICS. Pro tento účel používáme jemnou minerální omítku, která je tvárná a umožňuje vytváření kanelur (vlnek, obdélníků, trojúhelníků) pomocí nerezových hladítek. Přesný vodorovný či svislý tvar se vytváří pomocí vodicích lišt.

Černá na ETICS

Pro syté odstíny s HBW < 25 je nutno použít speciální nátěr KEIM Soldalit-Coolit, který redukuje solární prohřívání zateplené fasády. Pokud by se tento nátěr nepoužil, hrozí vlivem vysokých teplot objemové změny, které mohou mít za následek vznik trhlin.

Omítka upravená kartáčováním

Kartáč, koště, hřebíky, hrábě, strukturovací váleček. To vše jsou pomůcky, kterými lze omítky upravovat.

Lazurní nátěr pro vytvoření patiny

Minerální lazury zaujmou svým mimořádně živým charakterem. Odstín, míra transparentnosti a způsob nanášení záleží jen na realizátorovi. Nejběžnější metody zpracování jsou štětkou či houbou.


www.keim.cz

Share.

About Author

Comments are closed.