V obnoveném horském komplexu Petrovy Boudy splnily podlahové prvky Fermacell náročné požadavky investora

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hřeben Krkonoš, zhruba pět kilometrů od Špindlerova Mlýna, nadmořská výška 1288 metrů nad mořem. Místo, kde od 19. století stojí Petrovy boudy, které na přelomu července a srpna 2011 zachvátil zničující požár. Na začátku loňského roku se měl nový horský komplex Petrovy boudy otevřít, ale prvním návštěvníkům zavřel dveře covid-19. Nyní už budova slouží svému účelu, ale turisté si i letos musí ještě chvíli počkat. A hosté apartmánů ve 3. nadzemním podlaží hlavní budovy si i v Krkonoších mohou vyzkoušet, co umí podlahové prvky fermacell®.

Komplex dvou objektů vybudovala za 180 milionů korun v letech 2016–2019 společnost Snowy Chalet s.r.o., patřící majiteli softwarového holdingu Unicorn Vladimíru Kovářovi, na místě vyhořelé boudy. Vzhled dvou nových budov vychází z nejstarší podoby Petrovy boudy z roku 1887 a autorem projektu byl Atelier A4 s.r.o. Generálním dodavatelem pak stavební společnost STAS, s.r.o., z Vrchlabí. Společnost James Hardie Europe pro dřevěný trámový strop s přiznanými trámy dodávala podlahové prvky fermacell®.

Současné Petrovy Boudy nabízejí ve dvou nových objektech více než 60 lůžek

V novostavbě hlavní čtyřpodlažní budovy (jedno podzemní a tři nadzemní) se zastavěnou plochou 593 m2, která využívá suterén původní Petrovy boudy, je šest luxusních apartmánů pro 32 osob. Dva menší jsou pro čtyři osoby, čtyři větší pojmou až šest hostů. Další ubytovací kapacitu poskytuje noclehárna, která s 12 lůžky nabízí ubytování pro krátkodobé jednorázové přespání všem, kteří právě díky hřebenovým túrám procházejí kolem. Kromě toho je v hlavní budově také apartmán Vladimíra Kováře s kapacitou devíti lůžek a byt správce. V prvním podzemním podlaží hlavní budovy je umístěno wellness a vinárna se sociálním zařízením, v přízemí je vstup, recepce a restaurace.

Noclehárna ve 2. nadzemním podlaží hlavní budovy

Kámen, dřevo, beton a cihly tvoří základ konstrukce hlavní budovy

Svislé nosné konstrukce v prvním podzemním podlaží hlavní budovy tvoří kamenné zdi ze žulových bloků a ty jsou zachovány i u nové Petrovy boudy. Stávající strop zde tvoří kamenné valené klenby ze žulových bloků, nad nimiž byla v letech 2013 a 2016 instalována železobetonová deska. Svislé nosné konstrukce přízemí jsou z cihel, kamenného zdiva a zdiva ze ztraceného bednění (betonové tvarovky). Strop nad přízemím je skládaný, strop nad prvním patrem dřevěný trámový s přiznanými trámy.

Instalace suchých podlah fermacell®.

Na dřevěném trámovém stropu se plně uplatnily suché podlahové prvky Fermacell®

Skladbu podlahy stropu nad prvním patrem tvoří (ve směru od trámového stropu) záklop, voštinový systém fermacell® 60 mm, vyrovnávací podsyp fermacell® (20 mm), roznášecí deska fermacell® 10 mm pod podlahové topení, systém podlahového vytápění pro suché systémy Rehau a podlahový prvek fermacell® 2E22, tvořený dvěma deskami fermacell® 12,5 mm.

Přečtěte si:  Dr. Schutz® Boden Plus - prevence a dlouhodobá ochrana nových podlah

Na otázku, proč byla zvolena právě tato skladba stropu, odpovídá Dipl.-Ing. (FH) Jaroslav Benák, vedoucí technického oddělení společnosti James Hardie Europe: „Museli jsme najít řešení, které splní náročné požadavky na akustiku, požární odolnost, instalaci podlahového topení, absenci jakékoliv vlhkosti a na nášlapné vrstvy v interiéru. To kombinace naší voštiny, vyrovnávacího podsypu, roznášecí desky a podlahových prvků dokázala splnit, přestože stanovené podmínky byly opravdu tvrdé. Jednoduchý nebyl ani transport materiálu na stavbu. Pokládka na tak velkém a komplexním projektu navíc musela být rychlá a ve stanoveném termínu.“

Špičkové požární a akustické parametry podlahy v 3. nadzemním podlaží

Požární bezpečnost realizované podlahové konstrukce je REI 45, podlaha tak 45 minut garantuje nosnost, stabilitu, celistvost a izolační schopnost. Vysoko nad normou jsou také parametry vzduchové a kročejové neprůzvučnosti. Zatímco norma ČSN 73 0532 určuje pro přechodné ubytování (všechny místnosti druhých jednotek – ložnicové prostory) hodnoty vzduchové neprůzvučnosti Rw ≥ 52 dB a kročejové neprůzvučnosti Ln,w ≤ 58 dB, vykazuje použitá konstrukce suché podlahy fermacell® vzduchovou neprůzvučnost Rw ≥ 65 dB (čím vyšší, tím lepší ochrana před hlukem) a kročejovou neprůzvučnost Ln,w ≤ 53 dB (čím menší, tím lepší ochrana před hlukem). Celková hmotnost této suché podlahy (bez topení) je přitom pouze 138,5 kg/m2.

Součástí komplexu nové Petrovy Boudy je také Ovčárna

Pohled na Ovčárnu

Tato menší dvoupodlažní samostatná novostavba se zastavěnou plochou 266 m2 se nachází na místě vyhořelého křídla původní Petrovy boudy, cca 50 m od hlavní budovy. V podkroví Ovčárny je rozlehlá ubytovací část pro 12 osob s kuchyní, jídelnou, spací i obývací zónou. Nechybí tady ani tradiční kachlová kamna či finská sauna. V prostorné společenské a spací části je osm lůžek, dvě samostatné ložnice mají každá dvě lůžka. Pro hosty ubytovací části jsou k dispozici i čtyři koupelny v přízemí objektu. V přízemí je také jednoduchá noclehárna a útulna, kde je pro turisty připraveno dalších 12 lůžek. Sem se výletníci mohou uchýlit před nepřízní počasí, posvačit nebo se zahřát. Do tří let chce majitel Petrovy boudy přistavět ještě jeden objekt s bufetem, sálem a ubytováním pro 20 lidí. Původní Petrovu boudu totiž tvořila trojice objektů.

Útulna v Ovčárně

Ubytování pro spolupracovníky investora i pro turisty

V apartmánech v hlavní budově i v Ovčárně se budou moci ubytovat jen spolupracovníci Unicornu. Pro tyto hosty bude také plně k dispozici restaurace a wellness v hlavní budově. Hlavní část ubytovací kapacity a zázemí nové Petrovy boudy tak bude podle Vladimíra Kováře sloužit převážně pro rekreaci spolupracovníků a kolegů z Unicornu, dále pro interní školení a workshopy, své zázemí tady najde i Unicorn University. Spousta spolupracovníků vidí podle Vladimíra Kováře nové Petrovky také jako dobrou alternativu k home office. Noclehárna v hlavní budově je však, podobně jako útulna v Ovčárně, určena pro širokou veřejnost.

Restaurace

Restaurace

Vinárna v podzemí hlavní budovy

www.fermacell.cz

Přečtěte si:  Společnost ASKO, a.s. představila novinky HARO na svatomartinském workshopu
Share.

About Author

Comments are closed.