Jak zvýšit ochranu a zároveň zachovat kresbu dřeva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Životnost dřeva a trvanlivost nátěru ovlivňuje několik faktorů. Kvalitu a stálost nátěru v první řadě ovlivňují vlastnosti dřeva samotného. Před natíráním by mělo být suché, bez různých nečistot, jako jsou pryskyřice nebo prach. Také je důležitá celková kondice dřeva, mělo by být bez zamodrání, hub nebo plísní.

Pokud máme k dispozici dřevo bez těchto nežádoucích faktorů a defektů, můžeme materiál ještě jemně přebrousit, odprášit a následně přistoupit k samotnému nátěru. Lazuru nanášíme speciálním lazurovacím štětcem pro rozpouštědlové nebo vodou ředitelné nátěrové hmoty ve směru textury dřeva. Při výběru lazury platí pravidlo, že pro měkké dřevo s vyšším obsahem vlhkosti volíme raději tenkovrstvou lazuru, pro dřevo tvrdší a dobře vysušené můžeme vybrat i lazuru silnovrstvou nebo lze použít i kombinaci obou typů lazur. Zvýšíme tak mechanickou a klimatickou odolnost a trvanlivost nátěru na maximum. Nové dřevo se doporučuje nejdříve napustit vhodným biocidním přípravkem. Jako první pak aplikujeme jeden nebo dva nátěry tenkovrstvou lazurou, například Drevolux Decor.

Lazura Decor zachová přirozenou krásu dřeva. Další pravidlo při použití tenkovrstvých lazur je, že čím více vrstev natřeme, tím tmavší bude odstín. Po 24 hodinách můžeme aplikovat jako finální vrstvu silnovrstvou bezbarvou lazuru Drevolux Decor+. Tato bezbarvá tixotropní lazura zachová původní odstín primárního nátěru, neztmaví ho, zachová kresbu dřeva, prodlouží jeho živost a zároveň dodá natíranému povrchu saténový vzhled. Při takové kombinaci tenkovrstvého a silnovrstvého nátěru doporučujeme použít lazury na stejné bázi. To znamená, že v řadě Drevolux lze vzájemně kombinovat např. rozpouštědlové lazury DECOR a DECOR+ nebo lazuru AQUA DECOR s lazurou AQUA DECOR+, které jsou na vodní bázi. Důležité je používat kvalitní štětce a pomůcky a také nezapomínat nanést nátěr rovnoměrně po celém povrchu a důkladně jej rozetřít. Pouze tak zajistíme dlouhodobou ochranu natíraných předmětů a prodloužíme jejich životnost.

Přečtěte si:  Xyladecor EXTREME zajišťuje ochranu dřeva až na 12 let

www.chemolak.sk
www.chemolak.cz

Share.

About Author

Comments are closed.