Víte, co je shou-sugi-ban? Tradiční japonská technika našla uplatnění v českých horách

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chránit dřevěnou fasádu před stárnutím a povětrnostními vlivy je náročný úkol. Kromě nátěrů existují i tradiční metody a jedna z nich má své historické kořeny v Japonsku. Jde o prastarou techniku nazvanou shou-sugi-ban. V překladu znamená spálená cedrová prkna, ale využít lze i jiných dřevin. Právě to udělali architekti z libereckého studia Mjölk při rekonstrukci chaty v Jiřetíně pod Bukovou.

Jejich úkolem bylo změnit tvář původního nedostavěného domku z osmdesátých let 20. století, zasadit jej jako víkendovou chatu do horského prostředí a jako bonus přistavět hned vedle saunu. Původní objekt změnili k nepoznání. Šedivý brizolit nahradilo černé dřevěné obložení z modřínu, které si majitelé sami opalovali. Obklad přechází i na střešní plochy, a dům tak vypadá hodně abstraktně. Střecha, zeď či komín splývají v jediném celku. Některá z oken ořezává fasádní obložení do kulatého tvaru a dům vypadá jako přerostlá ptačí budka.

Interiér je jednoduchý a funkční. Původní dispozice doznala změn. Obytný prostor zůstal na svém místě, ale změnila se dispozice spaní. Nyní jsou v domě dvě ložnice. Jedna je veliká, přístupná po utajených schodech ve skříni. Druhá, o trošku menší, je přístupná po žebříku z kuchyně. Naproti krbu je ještě vynález zvaný „spací okno“, kde se pohodlně vyspí nečekaná návštěva.

Shou-sugi-ban

Tato speciální povrchová úprava „spáleného dřeva“ má výborné konzervační účinky. Dřevo odolává lépe nepříznivým povětrnostním podmínkám, hmyzu i požáru, protože vytvoření zuhelnatělé vrstvy chrání a izoluje od dalšího šíření ohně. Dřevěná prkna se nejdříve opálí a potom se jejich zuhelnatělý povrch upraví kartáčováním, omytím vodou a napuštěním olejem. Dřevo takto ošetřené vydrží celá desetiletí.

Přečtěte si:  PODLAHY Profi 2023/06

www.mjolk.cz
Foto: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Share.

About Author

Comments are closed.