Pokládka vinylových podlah se stavební chemií Ceresit

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dva různé projekty, veřejný a soukromý interiér, s použitím různých typů vinylových podlahovin, byly dokončeny v Brně. Spojila je stavební chemie Ceresit a také firma AŘ Podlahy Aleše Řičánka, která je oba realizovala.

V prvním případě šlo o jídelnu objektu v průmyslovém areálu. Zde byl vybrán materiál Fatra Novoflor Extra Amos, který je bez PU vrstvy. Vzhledem k častému používání velkého množství židlí byl jedním z požadavků investora povrch, na němž by nebyly vidět škrábance. Dalším důležitým aspektem byl požadavek na bezpečnost, tedy aby materiál neklouzal, což toto vysoce zátěžové PVC splňuje.

Materiál Fatra Novoflor Extra Amos se pokládal na ploše 816 m², která byla předem vylita stěrkou, aplikovanou přímo na dlažbu. Proto byl použit penetrační nátěr CT 19 SuperKontakt. Jde o penetraci pro kritické podklady s vysokou přídržností k podkladu, která vytváří drsný kontaktní povrch.

Následně byl podklad vystěrkován samonivelační stěrkou Ceresit DC na bázi kalciumsulfátu. To je hmota pro tloušťku vrstvy 1–10 mm v jedné pracovní operaci, která vytváří vysoce hladké povrchy, má velmi nízké vnitřní pnutí, vysokou výslednou pevnost a je vhodná právě pro použití na stávající podklady.

Na přilepení podlahoviny bylo použito nízkoemisní univerzální disperzní lepidlo Ceresit UK 400, které neobsahuje rozpouštědla a má vysokou počáteční přilnavost.

Požadavkem majitele bytového domu v Brně bylo položení vinylu v dílcích na nově zhotovené betonové schody. Zákazníkem byl vybrán vinyl Moduleo Country Oak na schodiště (lepené dílce) a na plochu místnosti stejný materiál v provedení Click. Pod vinyl byla použita podložka Xtra Floor Click Underlay, která vyrovnává některé drobné nerovnosti a funguje jako kročejový útlum. Vinylové dílce obsahují dvě vrstvy skleněného vlákna a materiál se vyznačuje vysokou stabilitou. Dalším požadavkem zákazníka byly co nejméně nápadné schodové hrany a lišty. Ty byly vybrány od firmy Eurofinal. Na schodové hrany byla použita ohýbačka. Lišty byly zality do vyrovnávací hmoty.

Přečtěte si:  WORKCAMP PARQUET - výroba a pokládka parket bez strojů na zámku Vizovice

Pokládka celoplošně lepeného vinylu Moduleo zahrnovala 121 m². U takto designové podlahoviny bylo nutné zajistit dokonale rovný podklad. Proto byla celá plocha nejdříve napenetrována disperzní penetrací Ceresit R 766. Dále pak byla na schodiště použita renovační hmota Ceresit RS 88, vhodná na vyrovnávání podlah v tloušťce 1–100 mm v jedné pracovní operaci.

Plocha i schodiště byly vystěrkovány Ceresitem DC – Anhydritovou samonivelační hmotou určenou pro tloušťku vrstvy 1–10 mm v jedné pracovní operaci, která vytváří vysoce hladké povrchy, má velmi nízké vnitřní pnutí a vysokou výslednou pevnost.

Pro lepení vinylových dílců bylo použito léty prověřené speciální lepidlo Ceresit K 188 E Extra, které se vyznačuje vysokou počáteční lepivostí a pevně přilepí materiál k podlaze – dokonce i na okrajích. Jeho dlouhá, pro uživatele příznivá otevřená doba poskytuje podlahářům dostatek času pro práci i na složitých detailech.


Ceresit R 766

Ceresit R 766 přináší do oblasti penetračních nátěrů důležitou vlastnost, kterou je mimořádná rychlost schnutí. Tento univerzální penetrační nátěr zkracuje obvyklé doby schnutí těchto nátěrů na minimum. Jestliže se používají vyrovnávací hmoty se stejným typem pojiva na cementovém nebo anhydritovém podkladu, například anhydritová vyrovnávací hmota na anhydritovém podkladu, práce spojené s vyrovnáváním mohou být zahájeny ihned po nanesení penetračního nátěru – bez jakéhokoliv prodlení.

www.ceresit.cz

Share.

About Author

Comments are closed.