Podlahy na našich zámcích: Náchod

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Zámecký komplex v Náchodě tvoří pět nádvoří a několik hlavních budov. Státní zámek Náchod byl ve své historii honosným knížecím sídlem i majestátným fortifikačním celkem. Leží na hranici mezi Českou republikou a Polskem. Z gotického hradu, založeného v polovině 13. století, byl na přelomu 16. a 17. století přestavěn na renesanční zámek. Svou současnou architektonickou podobu získal během přestaveb a interiérových úprav v 17. a 18. století. Mezi nejvýznamnější majitele Náchoda patřili čeští králové, Smiřičtí ze Smiřic, italský rod Piccolominiů, Kuronští a německý knížecí rod Schaumburg Lippe,“ řekla nám o historii Ing. arch. Iva Kysilková, kastelánka zámku.

Reinstalovaná trasa (archiv NPÚ).

Prohlídkové okruhy

Od roku 2001 je náchodský zámek chráněn jako národní kulturní památka. Je ve vlastnictví státu, správu zajišťuje Národní památkový ústav a je přístupný veřejnosti. Návštěvníci si mohou vybírat z několika prohlídkových okruhů. Okruh Zámek Piccolominiů zahrnuje reprezentační prostory prvního patra s historickými interiéry z období 17. a 18. století. Prohlídka druhého patra zájemce přenese do doby posledních majitelů náchodského panství – významný rod Schaumburg-Lippe se představuje na příběhu Viléma Karla Augusta a jeho ženy Bathildis Amalgunde, kteří zámek se svými dětmi obývali v druhé polovině 19. století. Za pěkného počasí se lze podívat také do obranné věže s hladomornou a pro děti je určena speciální expozice Na dvoře vévodském.

Salón Bathildis (archiv NPÚ).

Zajímavosti

Město Náchod je spjaté s díly Josefa Škvoreckého a Aloise Jiráska. Na zámku žila kněžna Vilemína Zaháňská, známá z Babičky od Boženy Němcové. Jako řada zámků se i ten náchodský objevil ve filmu, detektivce Případ mrtvých spolužáků a pohádce Tajemství Lesní země. A co v něm ještě uvidíte? Sbírku bruselských gobelínů, obrazy květinových zátiší, gotické sklepy, medvědárium, vyhlídkové terasy, anglický park a francouzskou zahradu.

Španělský sál (archiv RENSPOL).

Parketové podlahy

Parketové podlahy v reprezentačních a soukromých prostorách s historickými interiéry z období 17. a 18. století, kdy Náchod vlastnili italští Piccolominiové, se bohužel nedochovaly. V polovině 70. let 20. století byla zahájena celková obnova zámku včetně statického zajištění základů a zdiva a renovace venkovních sgrafitových omítek. V rámci těchto prací byly vyměněny i původní podlahy za strojově vyráběné vlysy z dubu a jsou položeny do stromečku nebo parketových čtverců z javoru s lemem z dubu. Parkety jsou položeny symetricky, aby byla zachována geometrie prostoru, a čtverce evokují jednoduchý vzor prvních tabulových parket.

Přečtěte si:  Parkety pro biskupský palác v Györu - 8. ročník WORKCAMP PARQUET 2023 míří do Maďarska

Voskování parket

Správa náchodského zámku v roce 2021 dokončila náročnou reinstalaci hlavního prohlídkového okruhu a na konci roku 2022 ji pracovníci společnosti Renspol doplnili obnovou parketových podlah, které si návštěvníci mohou prohlédnout v nové sezoně. Obnova probíhala po bezmála padesáti letech. Po několikastupňovém hloubkovém čištění byly parkety ošetřeny tradičními vosky. V případě zámeckých parket je obzvlášť důležité volit takovou povrchovou úpravu, která je obnovitelná bez nutnosti celoplošného broušení. Povrchová úprava není jen otázkou vzhledu. Volba vhodné úpravy závisí na mnoha faktorech. V případě zámeckých parket je výběr ovlivněn zejména požadavkem podlahy pravidelně šetrně čistit a obnovovat ochrannou vrstvu bez nutnosti použití brusky, tak aby byly parkety zachovány i pro příští generace. Vosk zajišťuje jejich účinnou ochranu a zároveň možnost šetrné obnovy.

Španělský sál

Jednou z místností, kde společnost Renspol práce prováděla, byl Španělský sál. Ten je vyzdoben raně barokními malbami, které doplňuje bohatá rokoková štukatura a nástropní freska. Na podlaze jsou položeny vlysy z javoru do šachovnice a rozdělené do čtverců dubovými lemy. Část parket byla natřena a část byla bez povrchové úpravy. Cílem bylo sjednotit optiku a povrchovou úpravu. Tak jako v ostatních místnostech i zde byl použit tradiční vosk.

Velký společenský sál (archiv NPÚ).


Příspěvek z Facebooku Renspol

…je to nádherný pocit, když leštíš finální vrstvu vosku na parketách a v chladném zimním sále zámku ti najednou začne vonět léto, včely. Sál se postupně začíná plnit sluncem, které se víc a víc odráží v parketách, vosku, tvé práci. Sleduješ, jak stroj tiše vrní spokojeností na starých parketách, jak jim dává nové světlo a péči. Sleduješ, jak se v parketách postupně začínají odrážet barvy mistrovského díla nad tvou hlavou. Je to okamžik, kdy jako parketář zvedáš hlavu vzhůru a sleduješ dílo nad svou hlavou…

Přečtěte si:  Floover Splash2O Design

Vzdávám tichý hold a respekt mistrům starých dob, kteří postavili tento zámek na skále nad městem, vyzdobili štuky místnost, namalovali obraz nad mou hlavou a položili parkety u mých nohou. Kterým teď já s velkým respektem mohu dávat nové světlo a svou lásku.

Prostě krásná předvánoční pohoda na těchto parketách v práci, která tě baví a raduje.


Michaela Reichlová, René Caran
www.parquet-renspol.cz
Foto: archiv NPÚ a firmy RENSPOL

 

Share.

About Author

Comments are closed.