Co dokáže pára. Kdy a proč použít čištění párou.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čištění párou má lepší výsledky než čištění vodou. Nasadit se přitom dá téměř kdekoliv, a navíc i tam, kam se tlaková voda vyloženě nehodí.

Stěny a podlahy nasycené mastnotou, které jsou v kuchyních, konstrukce továrních hal obalené promaštěným prachem a vlákny ze zpracovávaných materiálů nebo lamely povrchového sání průmyslové klimatizace, podlahy i chodníky, to všechno jsou místa, kde se jednoznačně ukazuje, jak je výhodné čistit párou.

A bezpečné, protože pára nezpůsobí masivní zatékání do konstrukce a do okolí čištěných míst se šíří zcela minimálně. Opět na rozdíl od tlakové vody. Díky tomu se dá s úspěchem používat i v interiéru, protože ke sbírání kondenzované páry stačí průmyslový vysavač. Samozřejmě se dá pára používat i na čištění podlah.

„Základem je poctivá prohlídka míst, která se budou čistit. Jen na základě toho se můžeme odpovědně rozhodnout, zda můžeme použít páru, přehřátou páru, kombinovat ji s horkou vodou, nebo zda je nejprve potřeba používanou vodu demineralizovat,“ přibližuje začátek práce Martin Čížek, vedoucí realizací ve společnosti Fasádní servis.

Podle stavu povrchu se pak volí tlak páry i odpovídající rotační, nebo čisticí klasické hlavice. Díky skupenství páry je čištění šetrné k povrchu, ale zároveň rychlé a efektivní. V některých případech není dokonce potřeba ani používat chemické přísady. Šetrnost působení je daná samotným principem – pára čistí především tím, že proniká do povrchu. Kdežto tlaková voda čistí svým tlakem. To ovšem může být přímo škodlivé, například v případě moderních zateplených fasád.

Přečtěte si:  Zateplování budov a biologické znečištění fasád

„Silikonový, silikátový a akrylátový povrch působení tlakové vody oslabuje a rozrušuje, což usnadňuje pronikání vody i zachycení řas a plísní. To vše dohromady znatelně zkracuje životnost fasády, která by měl být 25 let,“ vysvětluje Čížek.

Pára má výhodu i při čištění skleněných a ocelových stěn výškových budov. Nemá tendenci zatékat do spár, což voda samozřejmě dělá a vyplavuje odtamtud se zpožděním další nečistoty. Pokud se pára používá například k čištění kachlových obkladů domu, neproniká zavřenými okny do místností. Což u tlakové vody opět nelze zaručit.

„Při venkovním čištění je důležitá teplota. Protože čím je chladnější čištěný povrch, tím méně jsou účinné čisticí přísady do páry. Na prochladlém povrchu navíc pára velice rychle chladne sama, čímž se její efektivita vytrácí,“ upozorňuje manažer Fasádního servisu. Pokud je potřeba nějaký povrch očistit bez ohledu na to, že třeba právě mrzne, musí se použít jiný systém, například mikroabrazivní vakuové Tornado.

O tom, že je využití páry opravdu široké, se Martin Čížek sám přesvědčil například v halách textilní společnosti Nonwovens ve Svitavách. Firma haly do té doby čistila nasazením desítky lidí s vysavači. Odstraňování vláken pospojovaných průmyslovou mastnotou do nánosů na konstrukcích jim vždy trvalo pět či šest dnů. „Ve výšce jsme čistili ze zdvižné plošiny, proud páry dosahoval zhruba do vzdálenosti až pěti metrů a bral i mastnotou nasáklá vlákna, která průmyslovým vysavačem prakticky nešlo odstranit. Celá akce nám zabrala jen zhruba den a půl,“ popisuje Martin Čížek.

Přečtěte si:  Jak pečovat o fasády. Systémové řešení od Weber.

Pára se dá použít i k opatrnému čištění vápenných povrchů, je možné ji použít na kámen, sklo, kovy. Fasádní servis ji také běžně používá k čištění podlahových povrchů, kamenných schodů nebo k čištění různých typů chodníků, například v okolí obchodních center. Dokonce s ní, za použití speciální příměsi, úspěšně a rychle likvidují zašlapané žvýkačky, což je jinak téměř neřešitelný problém.

„Pára se také dobře uplatňuje při odstraňování graffiti. Ale protože musí na čištěný povrch působit přeci jen déle, nedá se použít na graffiti na vápenných omítkách. V takovém případě je efektivním řešením německý systém Tornado,“ doplňuje výčet využití Martin Čížek.

Přemysl Souček
www.facility-servis.cz

Share.

About Author

Comments are closed.