Dekorativní malby, restaurování nábytku, fládrování. To je firma Jiří Sika s.r.o.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Malíř Jiří Sika se vyučil malířem v roce 1983, dva roky poté i odmaturoval. Vzpomíná, že na jeho práci ho na odborném učilišti připravoval pan Pokorný a od něho se naučil základům takzvané staré školy dekorativní malby, v nichž se stále zdokonaluje. Je z Liberce, jeho firma se jmenuje Jiří Sika s.r.o. a od loňského roku je členem Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR.

Máte široké rozpětí, od klasických až po velmi specializované práce, například restaurování nábytku a fládrování… Co vás k tak širokému záběru přivedlo?
Ano, souhlasím, záběr je široký, ale to je dáno tím, že jsem se vyučil malířem, lakýrníkem a písmomalířem. Zabývám se hlavně renovací a restaurováním nábytku a dveří včetně fládru, ale i tapetováním nebo i klasickou malbou. Tu kombinuji s různými dekorativními technikami, ať už to jsou stěrky, šablony či ruční malba s ornamenty. Toto vše umím a myslím, že by měl umět každý malíř-lakýrník i dnes. Co mne k tomu vedlo? Mám rád historii a skláním se před umem, fortelem a zručností tehdejších řemeslníků, od kterých je stále se co učit.

Tématem tohoto čísla jsou i povrchové úpravy dřeva. Fládrování patří k těm náročným, kdy je potřeba znalost techniky, dřevin i speciální nářadí. Co můžete o této technice prozradit, proč jste si ji oblíbil?
Při povrchové úpravě dřeva můžeme uplatnit spoustu technik a grifů, které se mezi sebou různě prolínají. Základní příklad je ze starého udělat nové a z nového staré anebo upustit od klasiky a dát prostor fantazii. Při restaurování je to dané, striktně dodržujeme původní dekor a technologii i materiál. Jako fládr je v truhlářské terminologii pojmenována zvýrazněná kresba let a zbarvení dřeva, odtud máme termín fládrování, do kterého patří kresba dřeva na různé povrchy – dřevo, ale i kov, zdi apod. Ano, fládrování patří k těm náročnějším technikám, ale je to spíše o zručnosti a citu, jemnosti a znalosti používání správného materiálu, nářadí a hlavně znalosti dřeva jako takového.

Přečtěte si:  Dekorativní technika Ombre, když stěna ožije hravou paletou barev

Měl jsem to štěstí, že jsem se k fládru dostal hned v odborném učilišti a začalo mne to bavit. Pan učitel Pokorný, který nás měl na odborné kreslení a technologii, byl v tomto oboru opravdu profík. Chtěl bych to jednou umět jako on – stále se učím a stále se mám ještě co učit. V roce 1988 jsem dva roky dělal průběžně pro Českou poštu nátěry trezorů, a to pro mne byla ta největší zkušenost. Co se týče mne a oblíbeného typu fládru, tak to je dub a ořech, ten považuji za vrchol.

Fládrování vyžaduje speciální nářadí. Jaké používáte a odkud ho máte?
Nářadí pro fládrování? Základní sada se dá normálně koupit nebo udělat, příkladně hřebeny, ale pak jsou třeba speciální štětce a s těmi je trochu problém. Jednak jsou docela drahé – cca 4 až 5 tisíc korun i více – a špatně se shánějí, nehledě na to, že i když je cena vyšší, kvalita někdy není nic moc, životnost není vysoká, a tak si pro ně jezdím příkladně i do Německa.

Předáváte někomu své zkušenosti?
Mám jednoho zaměstnance, mladého kluka těsně po vyučení, tak uvidíme, zda se osvědčí – zatím má zájem, ale je otázka, zda vydrží… Oni ti mladí mají trochu jinou představu o práci a přístupu k ní. Samozřejmě, že bych chtěl ještě další zaměstnance, ale jak to bývá, lidé nejsou nebo nechtějí pracovat rukama a ne každého mohu k téhle práci pustit.

Přečtěte si:  Obnova dveří Vlašského dvora. Fládr - řemeslné mistrovství v praxi.

Nemáte webové stránky, to je záměr?
Webové stránky nemám, stejně bych na ně nemohl vložit fotografie svých prací, protože mám pár takzvaných VIP zákazníků, kteří si nepřejí prezentovat fotografie z prostor, ve kterých pracuji, tak to respektuji. A hlavně nechci dávat příležitost konkurenci, která je v oboru veliká, protože spoustu věcí a nápadů, ať už ornamentů nebo technik, ve většině případů neopakuji a jsou vlastně tvořeny originálně jen pro toho daného zákazníka. Dá se říci, že je vlastně nepotřebuji, neboť jdu vždy na doporučení zákazníka dál a dál a dál… Pro mne je nejdůležitější spokojený zákazník – to je nejlepší reklama a moje krédo.

Děkuji za rozhovor.
Jana Komárková
Foto: archiv Jiří Sika s.r.o.

Share.

About Author

Comments are closed.