Dekorativní technika Ombre, když stěna ožije hravou paletou barev

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oživení stěn pomocí30 nevyžaduje žádné speciální dovednosti, tou hlavní je kreativita.

Ombre je malířská technika, která se vyznačuje pomalým přechodem z tmavšího na světlejší odstín, a je už nějakou dobou populární i jinde než v kadeřnických salónech. Tento trend pronikl i do interiérového designu.

Používá se na záclonách, nábytku, obkladačkách a větších plochách stěn. Barvy lze namíchat tak, abyste vytvořili různé efekty, počínaje velmi jemným a decentním přechodem, až po impresionistický styl s hrubými tahy štětcem a výraznými barevnými kontrasty.

Velmi populární je kombinovat světlé a tmavší verze stejné barvy, stejně jako neutrální barvy s bílou. Možností při navrhování barevné palety je samozřejmě prakticky nespočet.

Při navrhování barevné škály můžete použít i vzorník barev HGMIX INTERIOR COLOUR COLLECTION, který vám umožňuje vybírat z 1194 barevných odstínů.

Jak používat ombre?

Pomocí válečku naneste barvu na stěnu v několika pruzích a ponechte mezi nimi nějaké volné místo. Pruhy mohou být různě široké a různě od sebe vzdálené, záleží na tom, jakého konečného vzhledu chcete dosáhnout. Pokud chcete, aby byly pruhy stejně široké nebo stejně vysoko po celé délce stěny, použijte malířskou pásku nebo si udělejte značky tužkou.

Pro jemnější a hladší přechod malujte užší pruhy, které jsou dále od sebe. Dalším tipem je smíchat ve stejném poměru dvě sousední barvy, než je nanesete na stěnu, abyste vytvořili novou barvu, která bude skvěle doplňovat stávající spektrum. Pokud budete s tímto procesem pokračovat, můžete mícháním barev vytvořit téměř nekonečné množství nových odstínů, díky čemuž dosáhnete rovnoměrného přechodu. Pro celé toto míchání budete potřebovat dostatek malířských vaniček.

Dokud je barva stále ještě čerstvá, použijte suchý nebo jemně navlhčený čistý štětec a křížovými tahy rozmažte přechody mezi jednotlivými pruhy. Snažte se pracovat s barvou, která už je na stěně. Další barvu nanášejte štětcem na stěnu jen pokud je to nutné, v závislosti na šířce prázdného prostoru, který zůstane mezi pruhy. Můžete použít i velmi široký štětec, který namočíte na obou stranách do každé ze sousedících barev, a vytvoříte tak jemný přechod pomocí vodorovných tahů.

Pokud natíráte v létě, barva obvykle zasychá vzhledem k vyšším teplotám rychleji, a proto budete muset štětec občas lehce namočit do vody. Abyste zabránili poškození stávající výmalby, nikdy nestříkejte vodu přímo na stěnu. Pokud pracujete na větší ploše, doporučujeme držet se menší části stěny o šířce zhruba dva metry, a pomalu postupovat dál, aby barva příliš rychle nezasychala.

Skvělou vlastností techniky ombre je, že vždy poskytuje prostor k chybě. Pokud je to nutné, můžete se vždy vrátit, opravit přechody, vytvořit pomocí dalšího nanášení větší hloubku nebo dokonce i přidat nové odstíny.

www.helios-deco.com

 

Share.

About Author

Comments are closed.