Botament – privátní koupelny i rozlehlá zázemí veřejných bazénů

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Významným faktorem při volbě systémového řešení, zejména při provádění rekonstrukcí, bývá také doba potřebná k realizaci. V oblastech, kde dochází k namáhání ploch vodou a vlhkostí, je nezbytným prvkem souvrství hydroizolace. Vodítkem při jejím výběru je předpokládané zatížení vodou a v neposlední řadě, je-li součástí uceleného systémového řešení.

Podstatným pravidlem je vyrovnání podkladu, a to ještě před aplikací hydroizolačních povlaků. Zatímco v novostavbách zpravidla stačí napravit lokální nerovnosti, např. rychle vytvrzující hmotou Botament M 200, při rekonstrukcích koupelen ve starých bytových domech už tenké vrstvy nemusí stačit. Navíc by se v těchto případech měla zohlednit únosnost stropní konstrukce, kdy každé přidané kilo může být problém. Pak je vhodné využití lehkých stavebních prvků, např. desek Botament BP. Jimi lze v jediném kroku vyrovnat podklad a zároveň ve spojení s multifunkčním tmelem MS 6, lepidlem M 21 a páskou GS 12 vytvořit hydroizolační systémové řešení certifikované dle pokynů ETAG. Na vodotěsné desky Botament BP lze přímo lepit obklady.

Ostatní obvyklé podklady je třeba opatřit hydroizolační vrstvou, kdy jsou pro snadnou aplikaci velmi oblíbené jednosložkové nátěrové hmoty. Sem se řadí i novinka Multiproof, ačkoliv je v této kategorii výjimečná díky obsaženým armovacím vláknům a možností použití ve vnějším prostředí. Alternativou k nátěrovým hmotám je izolační a dělicí fólie AE, jejíž výraznou předností je vytvoření hydroizolace v jednom pracovním kroku. Při jejím uložení do rychleschnoucího lepidla M 21 HP Speed, které je součástí systémové skladby, lze klást dlaždice již dvě hodiny po nalepení fólie. Součástí hydroizolační vrstvy je systémová páska SB 78, která se vkládá do stejného lepidla.

Přečtěte si:  Řízení vody díky neviditelnému čidlu

Nezřídka už jsou ve sprchových koutech zabudované vpusti, které nelze spolehlivě napojit na hydroizolační povlak a mohou se stát zdrojem poruchy. Choulostivé detaily je proto vhodné řešit individuálně a nejlépe už v době plánování. Následuje lepení keramických dlaždic, např. lepidlem M 22 HP, podlahy je možné provádět
lepidlem M 29 HP. Oba prémiové lepicí tmely se vyznačují vláčnou konzistencí, vyšší vydatností a deformovatelností (S1), což jsou příznivé vlastnosti při lepení velkoformátových dlaždic.

Po vytvrzení lepidla lze přistoupit ke spárování, např. hmotou na bázi cementu MULTIFUGE® Fine Speed, která je zvlášť vhodná pro slinuté a hutné dlaždice, přírodní kameny a skleněné mozaiky. Při zvýšených nárocích lze plochy zaspárovat jedinečnou epoxidovou spárovací hmotou MULTIFUGE® Diamond. Dilatační, koutové a napojovací spáry lze následně uzavřít sanitárním silikonem S 5 Supax.

www.botament.cz

Share.

About Author

Comments are closed.