Workcamp Parquet – projekty v roce 2021

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

V letošním roce plánujeme dva hlavní projekty, a to v Belgii a Rusku. Kromě samotných workcampů spolupracujeme na pořádání odborných seminářů a workshopů.

Workcamp Parquet 2021 Rusko

V Rusku máme v plánu vyrobit a položit zámeckou parketovou podlahu a pomoci s obnovou objektu muzea a obrazové galerie. Muzeum je mezi Petrohradem (Rusko) a Helsinkami (Finsko). Založeno bylo v roce 1980 v objektu bývalé pevnosti. Dnešní muzeum zahrnuje tři objekty: pevnost, uměleckou galerii a muzeum pevností. Tím nejvýznamnějším je samotná pevnost, jedinečná památka ruské obranné architektury z 15. až 17. století. Budovy se rozkládají na ploše 4,7 hektaru a zahrnují například 11 věží, kostel nebo zbrojovnu. Od 18. století prošel areál už jen drobnými změnami, zejména v interiérech.

Workcamp Parquet 2021 Belgie

V Belgii máme v plánu restaurování parketové podlahy ve velkém sále na zámku nedaleko Bruselu. Někdejší hrad byl založen ve 12. století a je obklopen vodním příkopem, v zámek se proměnil v 17. století a je příkladem vlámské renesance. Tvoří jej několik objektů: hlavní jednopodlažní obytná budova s fasádou z růžových cihel, kaple v pravém křídle, která zůstala nezměněna po dobu tří století, a věž s cimbuřím v levém křídle.

Zajímavostí parket, které plánujeme restaurovat, je, že původně nebyly položeny na zámku, ale v paláci v centru Bruselu. Během španělské války ve druhé polovině 17. století je majitelé z obavy před zničením demontovali a uložili. Zhruba o 100 let později je položili na zámku. Každá parketa je originál a má jiný vzor.

Přečtěte si:  Tilo/Design: vinyl, tinyl, rigidboard

Projekt je primárně určen pro zkušené parketáře se zaměřením na restaurování parket. Plánujeme odborné semináře a workshopy se zaměřením na obnovu historických dřevěných podlah.

Projekt je určen pro parketáře, kteří chtějí získat zkušenosti s plánováním, výrobou a pokládkou zámeckých parket. Seznámí se s tradičními technologiemi i moderními materiály vhodnými pro obnovu dřevěných podlah.


Výzva pro sponzory

Chtěli bychom oslovit zájemce o spolupráci s naším spolkem, kteří se chtějí podílet na zachování tradičního parketářského řemesla a pomoci při obnově historicky cenných objektů. Ohledně bližších informací o možných formách spolupráce nás kontaktujte: workcamp-parquet.cz/contacts/. Zároveň bychom rádi poděkovali všem, kteří některý z našich projektů v minulosti podpořili. Partnery předchozích ročníků najdete na: workcamp-parquet.cz/support-us/.


Děkujeme a budeme se těšit na spolupráci.

Michaela Reichlová
www.workcamp-parquet.cz

Share.

About Author

Comments are closed.