Dlažba do gastronomických provozů musí být nejen krásná, ale také odolná a bezpečná

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Při volbě materiálů v oblasti stravování je třeba sledovat nejen hledisko estetické, ale především technické parametry, mnohé stanovené normami. Materiály musejí být také extrémně odolné, snadno čistitelné, nehořlavé, podlahy samozřejmě bezpečné, tedy neklouzavé. Odpovědí na širokou škálu koncepcí v oblasti navrhování interiérů restaurací, kuchyní, „food courtů“ obchodních center nebo jídelen je bohatá nabídka keramických obkladů RAKO.

Bez ohledu na to, zda se jedná o rychlé občerstvení nebo vyhlášenou restauraci, jídelnu nebo „food court“ nákupního centra, už první dojem by měl být příjemný a vzbuzovat chuť. Atmosféru místnosti charakterizují i dlaždice a obkládačky a jejich kvalita určuje trvale bezchybný dojem.

Značka RAKO OBJECT nabízí architektům, projektantům a odborníkům pro objektová řešení ucelený systém vzájemně se doplňujících sérií, které díky svým parametrům vyhovují technickým požadavkům gastronomických provozů, ale také třeba nemocnic, bazénů, sportovních stadionů apod. Nabídka zahrnuje velký výběr odstínů, formátů, speciálních tvarovek (například pro schody nebo sokly), ale také funkčních parametrů, jako jsou různé úrovně protiskluznosti. Vysoká odolnost proti opotřebení keramických obkladů RAKO zajišťuje, že ani po intenzivním a dlouhodobém používání nedojde ke změnám jejich povrchu, což je výhoda keramiky oproti substitučním krytinám.

Protiskluznost minimálně R9, u mokrých podlah i víc

Jedním ze základních parametrů pro výběr keramické podlahoviny pro restauraci je protiskluznost. „Do restaurací vyžaduje česká norma ČSN 74 4505 protiskluznost se součinitelem smykového tření minimálně 0,5 za sucha nebo za mokra, jedná-li se o mokrý prostor, např. u vchodů, na sociálních zařízeních. Podle německé normy DIN 51 130 a německého předpisu ASR A 1.5 by hodnota protiskluznosti v suchých prostorech restaurací měla být minimálně R9 a v mokrých R10 až R11. Německou normou a předpisem se můžeme v ČR inspirovat, ale vybraná hodnota protiskluznosti nesmí být nižší, než stanovuje naše národní norma,“ upozorňuje Tomáš Heřman, školitel značky RAKO. U kuchyní platí stejný požadavek, německé normy zde rozdělují ještě malé kuchyně (protiskluznost R10), kuchyně do 100 obědů za den (R11) a kuchyně velké, nad 100 obědů za den, kde je požadovaná protiskluznost R12. Opět musí být minimálně dodržena národní norma.

Jazz Restaurant, Kladno.

Otěruvzdornost umožní odolat i vysoké frekvenci chození

Otěruvzdornost představuje odolnost proti povrchovému opotřebení. „Do restaurací s pohybem v řádu stovek osob denně bychom měli použít dlaždice s otěruvzdorností PEI 4. U velkých restaurací a jídelen s pohybem v řádu tisícovek osob denně jsou vhodné dlaždice s otěruvzdorností PEI 5 nebo neglazované slinuté dlaždice, které se vyznačují vysokou odolností proti opotřebení,“ dodává Tomáš Heřman. Dlaždice jsou při vysoké frekvenci chození vystaveny vysokému znečištění a namáhání opotřebením.

Přečtěte si:  Semlerova rezidence, skrytý klenot raumplanu Adolfa Loose v Plzni

Do kuchyní jedině chemicky odolné

Do kuchyní volíme pouze keramické dlaždice označené ikonou. Ta označuje výrobky odolné proti kyselinám a louhům o vysoké koncentraci. Z nabídky RAKO OBJECT jsou to například série COLOR TWO, TAURUS, BLOCK a KAAMOS.

OC, Banská Bystrica.

Dlaždice s dobrou čitelností pro kuchyň

U restaurací a kuchyní je důležité nezapomenout, že povrch musí být dobře čistitelný. Toho lze docílit tím, že vybíráme takové protiskluzné povrchy, které jsou příjemné na dotyk a splňují i požadavky protiskluznosti. Z nabídky RAKO jsou to výrobky označené ikonou ABS (antislip – R10B – smooth). Jedná se o dlaždice dosahující protiskluznosti R10B při zachování výborné čistitelnosti, např. série BETONICO, KAAMOS, BLOCK, EXTRA. Pro prostory, kde je požadována vyšší protiskluznost, je připravena široká nabídka reliéfních neglazovaných dlaždic série TAURUS GRANIT a TAURUS INDUSTRIAL včetně komplexní nabídky funkčních doplňků, jako jsou sokly s požlábkem, kouty, rohy. Propracovaný systém funkčních doplňků a jejich rozměrová a barevná provázanost zajišťuje jednodušší provozní čistitelnost.

Kompletní série Taurus Industrial zahrnuje především technické reliéfy. Vysoce slinuté neglazované keramické dlaždice s výbornými parametry se uplatňují v extrémních podmínkách, jako jsou potravinářské provozy, ale také industriální provozy s mechanickým či chemickým zatížením.

Perfect bistro Filipa Sajlera, Pankrácký Ry

Obklady RAKO najdete například v Café Savoy nebo v Perfect bistru „kluka v akci“ Filipa Sajlera či na další pražské adrese, v bistru The Eatery v Holešovicích, jehož součástí jsou obklady RAKO ze série COLOR TWO. RAKO je také v zahraničí, například v hotelích Kempinski v Dubaji, Melia Playa Mujeres Luxuros Paraisos a Barcello Rivera Playa Maya v mexickém Cancunu, v Novotelu v Tunisku.

Přečtěte si:  Jak vybrat podlahu do vinného sklepa a pro vinařství?

Foto: RAKO
www.rako.cz

Share.

About Author

Comments are closed.