Podlahy na našich zámcích: Slovanská epopej v rekonstruovaných sálech zámku Moravský Krumlov

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Do zámku v Moravském Krumlově se na pět let vrátilo dvacet pláten Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Návštěvníci si od letošního července monumentální cyklus z dějin slovanských národů prohlížejí v nově rekonstruovaných a speciálně upravených sálech.

Současnou expozici Slovanské epopeje předcházel výkup zámku od soukromého vlastníka městem Moravský Krumlov a upravení jeho interiérů tak, aby v nich byly splněny nároky na bezpečnost, osvětlení, stálost teploty a vlhkosti. Renovována byla také dubová podlaha v hlavním rytířském i dalších přilehlých sálech. Na renovaci bylo použito lepidlo Bona Quantum, Bona R778 a Bona R848. Parkety byly poté vybroušeny a nalakovány základním lakem Bona Primer a vrchním lakem SuperSport, vhodným pro vysokou zátěž, aby byl vytvořen povrch odolávající vysokému zájmu návštěvníků, jemuž se tato mimořádná výstava těší.

Svůj proslulý cyklus Slovanská epopej vytvořil malíř Alfons Mucha v letech 1912–1926 v ateliéru na zámku Zbiroh. Věnoval jej českému národu zastoupenému hlavním městem Prahou. Nejméně na půl století ale slavná plátna našla domov v Moravském Krumlově. Když po druhé světové válce opustila nouzový úkryt, vyžadovala dlouhou a pečlivou práci restaurátorů. Tu pomohli zajistit právě odborníci v Moravském Krumlově na tamním zámku. A tam také byla Epopej v letech 1963–2011 vystavená. V dalších deseti letech vystřídala několik míst, kde si ji mohli zájemci prohlédnout: byla vyslána na velkou výstavu do Japonska, viděli ji návštěvníci Veletržního paláce v Praze či brněnského Výstaviště. V Moravském Krumlově mezitím radnice koupila zámek a dokončila jeho rozsáhlou opravu. Podle smlouvy mezi Moravským Krumlovem a Prahou zde má zůstat pět let, poté má být přesunuta do Prahy a nastálo by měla být vystavena v nově vznikajících prostorách paláce Savarin na Příkopech.

Přečtěte si:  Historie povrchové úpravy parket – 2.díl – vývoj ochrany dřevěných podlah za posledních sto let


Zámek Moravský Krumlov

Rozsáhlý renesanční zámek byl postaven na místě raně gotického hradu doloženého již roku 1289 v majetku pánů z Obřan. Ve druhé polovině 14. století páni z Kravař přestavěli hrad na honosné sídlo. Ve 30. letech 15. století získal majetek rod pánů z Lipé, v jehož vlastnictví bylo panství až do pobělohorské konfiskace. Pertold z Lipé byl iniciátorem přestavby hradu na renesanční zámek. Hlavní stavební práce proběhly v letech 1557–1562 dle návrhu italského stavitele Leonarda Gara da Bissono. Byla vybudována čtyřboká renesanční stavba se dvěma nádvořími uprostřed, která částečně využila gotické konstrukce hradu. Krumlovské panství získala roku 1623 valtická větev rodu pánů z Liechtensteina. V 80. a 90. letech 18. století byly provedeny klasicistní úpravy, snad podle návrhu architekta Canevallea. Roku 1908 jej získal rod Kinských, který jej vlastnil až do konfiskace v roce 1945. Po devastaci zámku lidovou armádou a socialistickými podniky v něm od roku 1963 sídlilo odborné učiliště železničního stavitelství. Od roku 1989 se nacházel v soukromých rukou a nyní je ve vlastnictví města Moravský Krumlov.


Foto: © Fotobanka jižní Moravy
www.jizni-morava.cz

Share.

About Author

Comments are closed.