Natřeto to plísni s barvou interSil

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Plíseň je poměrně častým problémem interiérů. Vzniká zdánlivě bez příčiny a šíří se i v místech, která denně obýváme. Z hlediska zdraví představuje zásadní problém. Její škodlivé spory dráždí organismus a vyvolávají celou řadu respiračních, kožních a systémových potíží, alergií počínaje a rakovinou konče. Není jednoduché se jí natrvalo zbavit. Plísně jsou velmi adaptabilní a flexibilní, v nepříznivých podmínkách dokáží přečkat až mnoho let v takzvané spící formě, a jakmile se vyskytne příležitost, začnou být znovu aktivní. Často a ne zcela správně se uchylujeme k čisticím prostředkům na bázi dráždivého chloru nebo aktivního kyslíku. Odstranění je zdánlivě rychlé, ale neúčinné. Plísně se tím pouze vybělí, sice je nevidíme, přítomné však nadále jsou.

Ani použití drahých nátěrů s přídavkem fungicidů není nejvhodnější. Barvy působí lokálně a jen po omezenou dobu, jelikož plíseň si snadno vytvoří časem na fungicid rezistenci. Je důležité si uvědomit, co je největším podnětem růstu plísní. Je to vlhkost. Všechny houby, včetně těch mikroskopických, které laicky označujeme jako plísně, vlhkost potřebují. Té je nutné zamezit. Vždyť všichni víme, že v parných dnech, kdy je v lese suchý i mech, houbu nenajdeme.

Laboratoř Mykon Univerzity v Innsbrucku analyzovala v dlouhodobé studii různé barvy a jednu omítku z hlediska jejich náchylnosti k napadení plísněmi. Silikátové produkty přitom dopadly skvěle. Po 17 měsících byla na povrchu testovací plochy natřené silikátovou barvou naměřena hodnota pH vyšší než 11. V takových podmínkách se mikroorganismům nedaří. Zdravotní rizika plynoucí z jejich výskytu tak mohou být minimalizována přirozenou cestou.

Přečtěte si:  HET - interiérové malířské barvy

Jednoduché a dlouhodobé řešení pro vnitřní prostory je silikátová barva interSil. Díky své trvale vysoké hodnotě pH prakticky trvale brání růstu a šíření plísní (plíseň dobře snáší nízké pH, nikoliv vysoké – je to tím, že při nízkém pH se dokáže smrštit, ale neponičí se její schránka, při vysokém lyzuje, tedy se rozpadá). Přitom zachovává zeď dokonale paropropustnou a zpevněnou (díky obsahu pojiva křemičitanů/vodního skla). Hodí se k výmalbě vápenných, vápenocementových omítek, betonových monolitů i panelů či sanačních omítek (splňuje limity paropropustnosti dle směrnice WTA). Výborné výsledky vykazuje také na původních vápenných, silikátových a středně disperzních (neomyvatelných, otěruvzdorných) nátěrech.

InterSil má vysokou bělost (96 % nebo 88 % BaSO4) a excelentní kryvost. Barvy společnosti Tonaso Coatings neobsahují konzervanty, formaldehyd ani těžké kovy a s obsahem těkavých organických látek nižších než 5 % šetří zdraví i přírodu. Díky tomu jsou vhodné pro aplikaci v senzitivním prostředí škol, školek, veřejných budov i památkově chráněných objektů. Minimalizují nepříznivé vlivy na osoby citlivé na chemikálie a alergiky.

Použití se doporučuje ve spojení se silikátovou penetrací silPRIMER. Jedná se o speciální koncentrovaný penetrační prostředek na bázi draselného vodního skla určený pod silikátové nátěry a omítky, který lze použít do exteriéru i interiéru. Silikátovou penetrací se zlepší celkové fyzikálně-chemické i mechanické vlastnosti finálně nanesené barvy, ale zpevní se i podklad. Penetrace je stejně jako barva interSil alkalická, proto i penetrace je antibakteriální a protiplísňová. Výrobek se ředí dle potřeby a savosti povrchu až 1 : 4.

Přečtěte si:  KEIM, krásné barvy pro zdravé bydlení

www.tonasocoatings.cz

Share.

About Author

Comments are closed.