Jurkovičův Libušín dokončen. Nahlédněte do interiéru slavné stavby na Pustevnách.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O tom, jak Libušín, slavná dřevěná stavba architekta Dušana Jurkoviče (1868–1947), která vyhořela do základů v noci z 3. na 4. března 2014, doslova vstala z popela, jsme už v časopise psali. Zabývali jsme se především podobou fasády, které barevnost z roku 1925 vrátil restaurátor Valašského muzea v přírodě Luděk Dvořák. Nyní byla obnova dokončena a stavba 30. července slavnostně otevřena. Měli jsme při té příležitosti možnost prohlédnout si i její mimořádný interiér.

Jídelna chaty Libušín. Na nátěry dřeva byly použity olejové barvy speciálně namíchané švédskou firmou Ottosson

Stavba nového Libušína začala v létě 2017. Šlo o vědeckou rekonstrukci, při které se používaly původní technologie a ruční opracování materiálů. Podobu objektu nejprve do 3D modelu složili architekti pražského ateliéru Masák & Partner a podle něj byla znovu vystavěna. K obnově se používalo místní dřevo, stromy, které vyrostly kousek pod Pustevnami, v lokalitě Kněhyně a věnovaly je na stavbu Lesy České republiky.

Pohled do druhého, střídmějšího křídla stavby, které bude využíváno jako restaurace.

Nový Libušín stavěla brněnská firma Archatt, barevnost, řemeslné zpracovaní a dokonalou podobu interiérů měl na starosti restaurátor Luděk Dvořák. Právě díky němu byly zachovány jak původní technologie ruční práce, tak došlo k obnově barevnosti stavby do původních tónů. Proměnou barevnosti fasády prošla i sousední stavba Maměnka. Barevnost vychází z podoby z roku 1925, kdy se na jejich opravách podílel ještě sám Jurkovič.

Návštěvníci beskydských Pusteven mohou obdivovat útulny Libušín a Maměnku v jejich původní barevnosti, navržené architektem Dušanem Jurkovičem.

Obnova vyšla na 117 milionů korun, z toho 10,9 milionu bylo z veřejné sbírky, která tak byla největší svého druhu u nás na obnovu historické památky. Libušín nyní střeží tři zkombinované nejmodernější protipožární systémy, které by uhasily oheň do 30 minut a jsou zárukou, že v budoucnu by se podobná situace už neměla zopakovat.

Útulnu Libušín i sousední Maměnku nechala postavit Pohorská jednota na Pustevnách podle návrhu slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Pro veřejnost byla otevřena roku 1899.

V interiéru je na sto šedesát nejrůznějších zdobných prvků.

Strop se skleněnými poli a výmalbou.

Lustr zůstal jen v Jurkovičových plánech a podle nich byl vyroben až nyní.

Příborník je klenotem jídelny.

Text a foto: materiály Luďka Dvořáka,
Valašské muzeum v přírodě,
a Jana Komárková
www.nmvp.cz/roznov

Přečtěte si:  Zachráněná roubená usedlost ve valašské obci Karolinka
Share.

About Author

Comments are closed.