První kroky street artu na Kladně, umění vychází do ulic, na fasády a zdi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Skupina Crestyl, která vlastní obchodní centrum Central Kladno, se dohodla s vedením města na zajištění výtvarného ztvárnění některých ploch ve městě. Cílem je probuzení kladenské výtvarné scény a aktivit ve veřejném prostoru. V první fázi Crestyl pozval americkou streetartovou umělkyni Emily Eldridgeovou, která dokončila své dílo letos v květnu. V tomto a příštím roce se pak počítá se ztvárněním dalších objektů ve městě, a to se zapojením místních umělců.

„Rozhodli jsme se, že budeme více podporovat prostředí ve městech, kde působíme. Vše jsme odstartovali zajištěním hvězdy street artu Emily Eldridgeové, u dalších objektů chceme spolupracovat s místními umělci, pro které plánujeme uspořádat i workshop nebo soutěž. Budou tak moci dokázat, že i oni umí vytvořit díla na světové úrovni. Další plány včas zveřejníme,“ vysvětluje záměr Petra Holubová, marketingová ředitelka skupiny Crestyl.

Americká umělkyně a ilustrátorka Emily Eldridgeová v posledních letech žila a tvořila v Hongkongu, Barceloně a nyní pracuje především v Berlíně. Po bok těchto měst se nyní zařadilo i Kladno, kde Emily během týdenní práce pomalovala betonovou autobusovou zastávku a podpěrné sloupy lávky pro pěší.

V první fázi vytvořila Emily street art na opěrné zdi u autobusové zastávky v ulici Petra Bezruče a sloupech na lávce vedoucí do Centralu Kladno. Název díla, které vzniklo právě pro toto místo, je Bohemian Dreaming/Watch the World Go By (volně přeloženo: České snění: Pozorování světa). „Jedna z mých nejoblíbenějších věcí, které dělám, když jsem venku, je sledovat lidi. Na takovém rušném veřejném místě, jako je toto, má každý svůj vlastní příběh, svou vlastní minulost, svůj vlastní módní styl, své vlastní naděje a sny. Chtěla jsem proto, aby dílo odráželo rozmanitost lidí – mladých i starých, studentů, pracovníků, návštěvníků, turistů a místních obyvatel,“ popisuje Emily své dílo.

Přečtěte si:  Top design, slavní designeři v koupelně

V dalších fázích v druhé polovině tohoto roku a v roce příštím Crestyl počítá se ztvárněním TEPO objektu v ulici Litevská a výduchů poblíž ulice Váňova. Zde se předpokládá spolupráce s místními umělci, detaily nicméně ještě nejsou pevně stanoveny a budou zveřejněny až v dalších měsících.

Malba na zdi autobusové zastávky u OC Central.

„Aktivity Centralu nás přivedly na myšlenku oslovit místní výtvarnou scénu a dohodli jsme se na dalších realizacích, které proběhnou v letošním roce. Opěrná zeď na autobusovém nádraží je kultovním místem, kam se místní rádi po skoro dvacet let trvající odmlce legálně vrátí. Další tvůrci se ozvali přímo při realizaci malby u Centralu a my ve spolupráci s nimi rádi budeme hledat vhodné plochy, které budou moci oživit svými díly,“ řekla o perspektivách kladenského street artu Anna Gamanová, předsedkyně výboru zastupitelstva města Kladno pro rozvoj, dopravu a územní plánování.

„Společně s obchodním domem chceme letos v září uspořádat workshop, kde si bude moci malování na ulici vyzkoušet každý. Děti, dospělí, prostě kdo bude mít zájem, si bude moci vyzkoušet, zda se v něm neskrývá umělec. Aktivity ve veřejném prostoru vítáme a těšíme se, až nám zazáří barvy i na sídlištních objektech technického vybavení,“ uzavírá výčet plánů radní města Lukáš Hanes.

Emily Eldridgeová propojila street art i s instalací výtvarných děl přímo v obchodním domě Central.

www.crestyl.cz

Foto: archiv Crestyl a Jana Komárková

Share.

About Author

Comments are closed.