Zpátky ke kořenům – produktová řada hliněných omítek Cemix

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jsou teplé, příjemné na dotek, originální a v posledních letech čím dál tím více populární. Ve stavebnictví reprezentují trend ekologického a zdravého bydlení, návrat ke kořenům. Řeč je o hliněných omítkách.

Hliněné omítky dnes nacházejí uplatnění při obnově historických budov i v segmentu novostaveb. S oblibou se používají u ekologických a nízkoenergetických objektů a u moderních dřevostaveb. Překvapivě je ale odborníci doporučují také k použití v panelových domech, neboť mají pozitivní vliv na jejich největší neduh, kterým je vlhkostní mikroklima.

Nabídka hliněných omítek je soustředěna především v rukou menších, úzce specializovaných dodavatelů, najdeme je ale i v sortimentu společnosti LB Cemix. Produktová řada hliněných omítek od společnosti LB Cemix reprezentuje ucelený omítkový systém, který je rovnocenný klasickým omítkovým systémům, založeným na vápenné nebo vápenocementové pojivové bázi.

Hliněné omítky skvěle akumulují teplo a vytváří hřejivý domov.

Kompletní omítkový systém

Omítkový systém tvoří Cemix 401 Spojovací můstek CLAY, který zajišťuje adhezi omítky k podkladu. Na něj se nanáší ve vrstvě max. 20 mm jádrová vrstva z výrobku Cemix 482 Hliněná omítka hrubá (pro ruční zpracování) nebo Cemix 412 Hliněná omítka hrubá strojní (pro strojní zpracování). Jádrová omítka potřebuje dostatečný čas na vyzrání, na 1 mm tloušťky doporučuje výrobce zhruba jeden den zrání. Teprve poté může být nanášena ve vrstvě cca 2 mm vrchní vrstva z výrobku Cemix 433 Hliněná omítka jemná. I ta má přírodně hnědý odstín a jemnou strukturu. Na vyzrání 1 mm tloušťky omítky je opět zapotřebí jednoho dne. Hliněnou omítku jemnou je možné použít buď jako součást uceleného omítkového systému, nebo pro povrchovou úpravu klasických omítek. Její povrch se upravuje filcováním a je možné ho ponechat bez nátěru v přírodním hnědém odstínu nebo lze na omítku následně aplikovat systémový penetrační a interiérový nátěr.

Jsou krásné na pohled a příjemné na dotek.

Hliněnky se dají použít na nepálené tvarovky i pálené zdicí prvky. Mnoho stavebníků si myslí, že aplikace hliněných omítek je složitější než těch klasických. Je tomu právě naopak, práce s nimi je příjemná a jde od ruky. Nejsou zapotřebí žádné ochranné pomůcky. Materiál je dobře zpracovatelný, dobře se tvaruje, upravuje i udržuje. Práci s hliněnými omítkami zvládnou i svépomocní stavebníci.

Přečtěte si:  Cemix MAGIC DECOR - interiér v šedém tónu pohledového betonu

Hliněné omítky se skládají ze dvou přírodních komponent – kameniva a hlíny. Díky pórovité struktuře mají vysokou absorpční schopnost a velmi dobře regulují vlhkost vzduchu v interiéru. Hlína má navíc antialergenní účinky, dokáže pohlcovat pachy a kouř, neobsahuje žádné chemické ani průmyslové přísady a má schopnost akumulovat teplo. Její tepelně akumulační schopnosti poznáte na dotek, neboť stěny jsou charakteristické vysokou povrchovou teplotou.

Skvěle se doplňují s ostatními přírodními materiály jako dřevo aj.

V uzavřených prostorech tráví člověk více než dvě třetiny svého života, a tak by pro něj kvalita a zdravotní nezávadnost vnitřního prostředí měla být prioritou. Hliněné omítky do interiérů vracejí přírodu, a ta nás vrací ke kořenům.

www.cemix.cz

Share.

About Author

Comments are closed.