Keramické dlaždice na terče, optimální řešení při realizaci teras

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Složité a členité terasy, kde by tradiční pokládka keramických dlaždic vyžadovala důkladné plánování dilatačních polí a přípravu podkladu, lze s úspěchem realizovat tzv. na sucho. Značka RAKO vyrábí nově také dlaždice s tloušťkou 2 a 3 cm, které jsou vhodné pro moderní suchou pokládku. Přesto ale v některých případech doporučuje pokládku klasickou.

Pokládka dlaždic nasucho, tj. na terče/do štěrku, se donedávna obvykle realizovala s využitím běžných betonových dlaždic. Ty měly buď klasický betonový povrch, nebo byly tzv. vymývané otryskáváním. V obou variantách byla podlaha citlivá na vápenné výkvěty, zašpinění. Venkovní keramické slinuté dlaždice RAKO OUTDOOR s tloušťkou 2 cm jsou alternativou betonových dlaždic pro tzv. suchou pokládku. Mají prakticky nulovou nasákavost, 100% mrazuvzdornost a vysokou odolnost vůči změnám teplot, odolávají působení chemických látek a solí, z toho plyne jednoduchá údržba a další benefity. Těmi jsou například vyšší pevnost a nižší hmotnost, což snižuje zatížení teras a pochozích střech. Zajištěna je také dlouhá životnost, výrobky jsou díky svým parametrům, ale i způsobu výroby výrazně šetrnější k životnímu prostředí.

Fólie překlene rozměrové změny

Při tradiční pokládce keramické podlahy na balkoně nebo terase je třeba myslet na to, že bude vystavena slunci, ale také dešti a mrazu. Musí být natolik odolná, aby nebyla za pár let potřeba kompletní rekonstrukce. Je třeba důsledně dodržovat postup pokládky, ale také vhodnou skladbu materiálů, které jsou vzájemně kompatibilní. U větších ploch se dilatace provádí po cca 3 metrech, v případě balkonu by přesný rozměr měl jak známo odpovídat dvojnásobku hloubky balkonu. Obvodovou dilataci v místě styku stěny s podlahou je nutné provést vždy.

Přečtěte si:  Znečištěné venkovní dřevěné terasy? Bona produkty a stroje obnoví jejich vzhled

Při pokládce nasucho vytvoříme hydroizolaci pomocí PVC fólie, kde případné pohyby, například vlivem teplotních změn, neovlivní funkčnost odizolování. Nehrozí tak zatékání do spodních vrstev. PVC fólie by měla být odolná UV záření a její součástí by měla být výztužná mřížka. Také je velmi důležitá tloušťka PVC fólie, která by neměla být nižší než 1,5 mm. PVC fólie bez těchto funkčních vlastností v našich klimatických podmínkách rychle degraduje, ztrácí pružnost a pod tlakem terčů praská. Suchá pokládka se hodí také pro tzv. problémové terasy, např. se starým betonem, který bychom jen těžko sanovali, případně s vysokými náklady na odstranění původní betonové desky. V tomto případě stačí vytvořit jen spádový klín a s využitím PVC fólie vytvořit 100% odizolování.

Tmavé dlaždice nejsou u suché pokládky problém

U novostaveb se stává, že stavba dosud „pracuje“, tzv. sedá. Tyto rozměrové změny hydroizolace v podobě PVC fólie bez problémů překlene, nehrozí tak nebezpečí, že spáry prasknou a do podkladu začne zatékat. Rozměrové změny nastávají také v prostředí s extrémními povětrnostními podmínkami, například na horách, kde dlouho leží sníh, ale zároveň je tu intenzivní sluneční záření, rychleji a častěji se střídají cykly „zmrazování“ a „rozmrazování“. Zatímco při běžné pokládce se s ohledem na nižší nahřátí doporučuje volba světlého odstínu keramických dlaždic pro nižší roztažnost, u suché pokládky jsou tmavé odstíny dlažby možné. Realizaci hydroizolační PVC fólie by měla provádět odborná firma zaměřená na ploché střechy.

Výhody nastavitelných terčů a pokládky na ně

U nastavitelných terčů lze upravit jak jejich výšku, tak i sklon. V případě terčů s teleskopickou hlavou jde o sklon až 10 %. U terčů s pevnou hlavou pak dorovnáváme sklon u základny sklonovými korektory. Snadno tak vyrovnají pevný, ale spádovaný podklad. Takto visutá podlaha má jen minimální nároky na údržbu, velmi dobře větrá, navíc ve vzniklém prostoru pod ní lze vést nejrůznější rozvody. Konstrukci je možné v případě potřeby opravit nebo zcela rozebrat.

Přečtěte si:  Dřevo a WPC terasové systémy v nabídce Asko a.s.

Jak položit dlaždice na nastavitelné terče?

Z široké nabídky si lze vybrat terče na polypropylenové bázi s výškou až 100 cm, které jsou odolné proti vysokým teplotám, UV záření i mrazům. Nosnost terče se podle typu pohybuje v rozsahu 500 až 1200 kg. Součástí řešení některých terčů se šroubováním je regulační klíč, který umožňuje nastavit výšku terče zvnějšku bez manipulace s dlažbou. Mezerníky v hlavě terče slouží pro vymezení spár mezi dlaždicemi v rozsahu 2 až 4,5 mm. Spáry zajišťují odtok a vypařování vody, a přitom nepůsobí rušivě. Počet mezerníků na hlavách terčů můžeme upravit podle potřeby. V případě pružného podkladu můžeme zvýšit tuhost konstrukce použitím nosníků, které pokládáme na terče.

Klasická pokládka na balkonech

Při pokládce keramických dlaždic na menší plochy, jakými jsou balkony a malé terasy, lze doporučit klasickou, tj. mokrou pokládku. V malém prostoru se uplatní menší počet dlaždic, díky nižší tloušťce je lze snadno dořezat dle potřeby. Použitím menších formátů zvyšujeme počet spár, které lépe vstřebávají pnutí mezi podkladem a keramickou dlažbou. Při správném dodržení systému je tento způsob bezproblémový. Plní požadavky na standardní pevný tuhý podklad. Klasické pokládce budou nakloněni i ti, kdo vnímají podlahu na vysokých terčích jako pocitově méně stabilní. Podlahové série RAKO, určené i do exteriéru, zahrnují balkonové tvarovky ve stejném dezénu, takže plocha je na pohled jednolitá. Stejná je při teplotních výkyvech také roztažnost keramických prvků na hraně oproti roztažnosti v ploše. Při revitalizaci panelových domů lze tedy doporučit tradiční pokládku na mokro, zatímco v případě pochozí terasy, zahradní pochozí plochy, obytné střechy, pergoly, bazénu, veřejných prostranství atd. je nejvhodnějším řešením suchá pokládka na terče.

Přečtěte si:  Jak zajistit maximální přídržnost keramických obkladů?

Hledisko údržby

  • Keramické povrchy se obecně snadno udržují, na terase vystačíte s vodou a mopem. Určitou nevýhodou suché pokládky může být zapadávání nečistot mezi spáry, především drobných částic ze stromů apod. I to však vyřešíte poměrně jednoduše. Díky jednoduché instalaci s možností vyjmutí dlaždic pro možné opravy, servis apod.
  • Venkovní dlaždice mají nesrovnatelně lepší čistitelnost v porovnání s těmi betonovými, vhodné je i vysokotlakové čištění.

RAKO OUTDOOR

RAKO nabízí venkovní dlaždice RAKO OUTDOOR formátu 60 x 60 x 2 cm, ale i 60 x 60 x 3 cm. Dezény venkovních dlaždic odpovídají podlahovým sériím QUARZIT, SALOON, KAAMOS, PIAZZETTA A REBEL (novinky 2020), což umožňuje opticky kompletně sladit interiér s exteriérem. Zesílená tloušťka a vlastní hmotnost předurčuje položit tyto dlaždice na plastové terče bez použití lepidel a spárovacích hmot, případně přímo do terénu, například do trávníku, štěrku. Série Quarzit Outdoor nabízí variantu dlaždic s tloušťkou 3 cm umožňující i provádění pojezdových ploch, například garáží a velkých veřejných prostranství.


Podívejte se na video návody pokládky na www.rako.cz v sekci rady a tipy.

Share.

About Author

Comments are closed.