Toaleta Save! Přispěje k ochraně životního prostředí

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Znečištěné odpadní vody již po desetiletí zabíjejí vše živé ve světových řekách a oceánech. Jeden litr moči dokáže znehodnotit až 183 litrů vody. Této problematice a problému čištění a dalšího využití odpadních vod se dlouhodobě věnuje Nadace Billa a Melindy Gatesových a také Švýcarský federální institut pro výzkum vody (Eawag).

Tyto dvě instituce ve spolupráci se společností Laufen a designérským studiem EOOS vyvinuly speciální toaletu Save!, která dokáže jednoduchým způsobem, pouze na principu povrchového napětí kapalin, separovat moč od vody a tuhých odpadů. Tento inovativní produkt může znamenat revoluci v udržitelném vodohospodářství měst, a to díky novému druhu pasivní separační techniky.

Klíčovou inovací je shromažďovací nádobka na moč. Ta je samostatným vývodem skrytým v toaletě odváděna do zásobníku, destilována (odstranění choroboplodných zárodků), filtrována (odstranění hormonů, zbytků léčiv a dalších chemických látek) a dále zpracována na výrobu organických dusíkatých hnojiv. Revoluční je i to, že se WC svým vzhledem ani funkcí neliší od jakékoliv běžné toalety.

Podle dat WHO (Světová zdravotnická organizace) nemá k toaletě stálý přístup více než 2,4 miliardy lidí – především ze zemí v subsaharské Africe, Latinské Americe, Asii a Karibiku. Společnost Laufen je rozhodnuta podporovat vývoj inovativních řešení tohoto naléhavého problému. Pro zajištění hygieny 21. století pro nejchudší země světa plánuje vyvinout do budoucna nášlapné toalety s touto technologií pro lokální produkci. Návrh této toalety pak bude zpřístupněn všem firmám, které ji budou vyrábět a distribuovat v rozvojových zemích. Toto nové řešení pomůže zachránit životy a zlepšit podmínky po celém světě.

Přečtěte si:  Nová koupelnová série Geberit Acanto

Toaletu Save! si můžete prohlédnout i v Laufen Prague Gallery v blízkosti náměstí I. P. Pavlova (každý všední den od 9 do 18 hodin), kde je k dispozici včetně detailních informací o svém fungování, využití, vývoji a technologiích.

www.laufen.cz

Share.

About Author

Comments are closed.