Experimenta – Science v německém Heilbronnu s unikátní podlahou z tří milionů dřevěných kostek

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Největší vědecké centrum v Německu, nazvané Experimenta, najdete nově v Heilbronnu. Svoji činnost zahájilo po čtyřech letech plánování a výstavby ve futuristické novostavbě z dílny architektonické kanceláře Sauerbruch Hutton z Berlína. Je spojením jedinečného vědeckého a zážitkového světa, výrazná „kubická spirála“, která se vypíná z podnože až po střechu pěti podlažími, nabízí návštěvníkům mnohačetné možnosti výzkumu a objevování.

Stranou jejich zájmu nezůstane určitě ani robustní a reprezentativní podlaha z dubové dřevěné dlažby, kterou s dokonalou precizností položili ve vzoru na rybinu specialisté firmy RM Bodenbeläge z Möglingenu. Společně se sousední novostavbou školicího kampusu nadace Dietera Schwarze tvoří plocha této dlažby 14 tisíc m2 a byla položena během jednoho roku. Ve spolupráci s vedením stavby, výrobcem parket a odborným
poradenstvím pracovníků společnosti UZIN se kladečskému týmu podařilo překonat veškeré nástrahy včetně logistických s bravurou a provést pokládku v nejvyšší kvalitě.

Požadavek byl položit jednotlivé dřevěné kostky na rybinový vzor, což představovalo skoro neuvěřitelné tři miliony kostek z dubového dřeva o rozměru 90 x 40 mm. Vedle požadavku na jejich přesné zpracování zde byl také požadavek na logistické zabezpečení dodávek na stavbu. Kostky musely na tak velké ploše do sebe přesně pasovat, mít stejnou kvalitu a být dodávány v přesném časovém harmonogramu. To znamenalo, že výrobce – firma Oldenburger Parkettwerke, Wiefelstede – dodával na místo určení každý měsíc cca tisíc m2 čerstvě vyrobených dubových kostek.

S pokládkou se začalo už v prosinci 2017, v polovině zimy. To vyžadovalo nejdříve řešit očekávané klimatické změny a problémy s vlhkostí. Dřevěné kostky jsou totiž mimořádně citlivé na změny vzdušné vlhkosti a mají velký potenciál rozměrových změn. Optimálního výsledku bylo možno dosáhnout pouze za předpokladu udržení stále stejného klimatu v prostorech pokládky. Proto byla vlhkost vzduchu nastavena na plánovaných 40–60 %. V zimě byly ve velkých veřejných prostorech použity zvlhčovače a vlhkost neklesla nikdy pod 40 %. Naproti tomu v létě bylo nutno vysokou vlhkost vzduchu 70–80 % neustále snižovat na požadovaná procenta pomocí odvlhčovačů. Nezanedbatelnou roli hrála i mimořádná poloha na ostrově (Kraneninsel) uprostřed řeky Neckar, kde se toto vědecké centrum nachází. Rovněž bylo nutné řešit dopravu na stavbu, skladování a zpracování dřeva v blízkosti říčního toku. Během celého průběhu stavby bylo nutné dbát na to, aby dopravované palety s kostkami nebyly vlhké. Proto byla vlhkost dřeva průběžně kontrolována – elektronicky a laboratorně.

Přečtěte si:  BARVY Profi 2020/03-04

Zdvojená podlaha tvořená potěrem byla přebroušena, odsáta a napenetrována rychleschnoucí 1K PUR penetrací UZIN PE 414 BiTurbo. Následně přilepili pracovníci realizační firmy RM Bodenbeläge GmbH celoplošně elastickou izolační podložku UZIN RR 188 v tloušťce 2 mm tvořící dělicí vrstvu, která jednak srovnává případné drobné nerovnosti v ploše a jednak odbourává příčné pnutí. Pro lepení bylo zvoleno bezrozpouštědlové a bezvodé 2K PUR parketové lepidlo UZN MK 92 S. Toto pastovité lepidlo nezpůsobuje bobtnání dřeva a je speciálně určeno pro dřeva citlivá na vlhkost. Vyznačuje se velmi dobrou stabilitou hřebínku a velmi rychle váže – nejlepší předpoklad pro bezpečné a plynulé provádění pokládky. Po finálním jemném přebroušení dřevěné dlažby následovala její povrchová úprava kombinací parketového oleje s přírodním voskem Pallmann MAGIC OIL 2K ORIGINAL. Tento bezrozpouštědlový dvousložkový parketový olej díky své mimořádné odolnosti proti mechanickému a chemickému namáhání poskytl ideální ochranu podlahoviny. Navíc tento parketový olej z přírodních olejů a vosků nádherně zvýrazňuje barvu a strukturu dřeva a zároveň snižuje skluznost podlahy na hodnotu R10 v souladu s normou DIN 51130.

Vedle vysokého nároku na optiku musela podlaha ve vědeckém centru splňovat nároky i na vysokou flexibilitu, aby byla schopna zajišťovat plnou funkčnost pro 300 měnitelných exponátů. V podlaze je zabudováno například 500 konstrukčních otvorů s průměrem 17 cm pro prodlužovací kabely. Další specialitou je přibližně 300 revizních poklopů, které přesně pasují do vzoru na rybinu. Hmotnost těchto vík je skoro 60 kg a pro jejich vyzdvižení byl vyvinut speciální úchytový závit. Rovněž široké schodištní stupně jsou provedeny ve vzoru na rybinu. Ty byly zhotoveny již ve výrobní dílně a finálně smontovány na místě. Navíc architekti požadovali provést pokládku bez obvodových soklových lišt. Proto museli parketáři vyrobit na pět tisíc bm korkových pásků pro napojení na všechny stavební prvky, které jsou většinou zhotoveny z hliníku. V průběhu prací bylo nutno parkety částečně stále znovu snímat a opětovně pokládat – v závislosti na postupu stavebních prací a po dohodě s ostatními řemesly.

Přečtěte si:  Vyrovnávání podlah v historické budově s idiosynkratickou statikou

Spektakulární podlaha z dřevěné dlažby ve vzoru na rybinu je výsledkem odborného know- -how a umu. Její koncept pochází z architektonické dílny Sauerbruch Hutton z Berlína. I v nové výškové budově školicího kampusu vyzařuje dřevěná podlahovina teplo a zpříjemňuje prostředí pro výuku i pracovní činnost. „Všichni účastníci této stavby splnili své úkoly na jedničku,“ zhodnotil dílo Daniel Kaczmarek ze společnosti Uzin. „Výsledek je v každém ohledu vynikající. Výkon hodný mistrů svého řemesla, který předvedl tým RM Bodenbeläge GmbH, Möglingen,“ přidal své hodnocení Markus Krieg, technický expert na dřevěné podlahy společnosti UZIN, který po celou dobu pokládky podlahy stavbu dozoroval.

Stavba v číslech a materiálech:

Experimenta – Science Center a školicí kampus, Heilbronn, plocha podlahy: 14 tisíc m2.
Výrobce dřevěných kostek: OPW, Oldenburger Parkettwerk, Wiefelstede; celkový počet použitých kostek: tři miliony kusů; položeno firmou: RM Bodenbeläge GmbH, Möglingen.
Od návrhu po dokončení: 4 roky (Experimenta – Science Center: architekt Sauerbruch Hutton, Berlín; výšková budova školicího centra: architekt Auer Weber, Stuttgart).
Uzin – odborné poradenství a technický dozor: Markus Krieg a Daniel Kaczmarek, Uzin Utz AG, Ulm, Pallmann; technické poradenství: Holger Pimpel, Pallmann, Würzburg.
Stavební podlahová chemie: penetrace Uzin PE 414 BiTurbo, parketové lepidlo Uzin MK 92 S, kladečská a izolační podložka Uzin RR 188 v tloušťce 2 mm.
Povrchová úprava: parketový olej Pallmann Magic Oil 2K Original.

www.uzin.cz
Zdroj: Presseinformation Uzin Utz AG

Přečtěte si:  Zámek Žleby a jeho historické podlahy

 

Share.

About Author

Comments are closed.