Dřevěné podlahy na zámku Lednice vznikly za přispění bratří Thonetů

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lednicko-valtický areál je krajinný celek o rozloze 283,09 km2 v okrese Břeclav při hranici s Rakouskem, který je od prosince 1996 zapsán na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Spolu s Pražským hradem a zámkem Český Krumlov patří k nejnavštěvovanějším památkám u nás. Lednické panství bylo již od roku 1249 ve vlastnictví Lichtenštejnů a patřilo jim bezmála sedm set let.

Na dřevěných podlahách lednického zámku pracovali jako tovaryši bratři Thonetové, dědici dodnes slavné nábytkářské firmy.

Zámek Lednice získal dnešní podobu při rozsáhlé rekonstrukci v polovině 19. století, kdy byl velkoryse přestavěn v novogotickém slohu. Stejně velkolepá byla i výzdoba interiérů.

Při přestavbě zámku byla kromě řezbářských prací, nábytku, obrazů a porcelánu věnována také velká pozornost podlahám. Přízemí s reprezentačními sály bylo vybaveno z části mramorovými podlahami, použit byl růžový mramor ze Salzburgu, šedý a bílý mramor z Itálie. Ostatní sály zařizovala firma Karla Leistlera z Vídně včetně obložení stěn, nádherných stropů, nábytku a také intarzovaných parket. Na výrobě parket se podíleli i bratři Thonetové, kteří u firmy Leistler sbírali zkušenosti jako tovaryšové.

Mramorové podlahy kombinují odstíny šedé, bílé a růžové.

V 90. letech 20. století se v interiérech objevila dřevomorka, a tak bylo nutné přikročit k rekonstrukci. Všechny podlahy byly rozebrány, původní násyp byl nahrazen novým, na něj byly položeny nové deskové podklady a původní svrchní parkety byly v dílnách restaurovány. Poté byly položeny na nový základ a povrchově ošetřeny. Důkazem velmi dobře provedené restaurátorské práce firmy Tabernákl je to, že při statisícové návštěvnosti si parkety stále udržují původní podobu a lesk.

Přečtěte si:  Památková obnova a dostavba Nového proboštství Metropolitní kapituly na Pražském hradě

Německý podnikatel a návrhář nábytku Michael Thonet (2. července 1796 Boppard – 3. března 1871 Vídeň) byl původem z Porýní, ale usadil se na Moravě, kde v Koryčanech (1856) a v Bystřici pod Hostýnem (1861) založil továrny na nábytek z ohýbaného dřeva – TON. Továrna v Bystřici pod Hostýnem byla ve své době největší svého druhu, stala se vývojovým centrem celé firmy TON a exportovala své výrobky do celého světa.
S manželkou Annou Marií měl třináct dětí, jen pět synů se však dožilo dospělosti, a právě dva z nich se práci se dřevem učili v polovině 19. století i při pokládání podlah na zámku v Lednici. Hlavní sídlo rodinné společnosti, jež je řízena již pátou generací Thonetů, sídlí od roku 1938 v německém Frankenberku na severu Hesenska.


V okolí zámku se rozkládá rozsáhlý zámecký park vybudovaný na počátku 19. století. Nachází se v něm mnoho vzácných dřevin, rybníků a pozoruhodných staveb. K nim patří i minaret postavený v letech 1797–1804. I zde najdeme zajímavé podlahy, ovšem mozaikové, vytvořené z barevných úlomků mramoru. V posledních letech prošly náročnou restaurátorskou obnovou a nyní jsou od dubna do konce listopadu přístupné veřejnosti.

Zámek

www.zamek-lednice.com

Foto: archiv NPÚ – SZ Lednice

 

Share.

About Author

Comments are closed.