Skotská výtvarnice ozdobila svůj dům deseti tisíci dlaždiček

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svůj dům v Brightonu si výtvarnice Kay Aplinová pořídila před jedenácti lety. Původně to byl domek zcela klasický, ale postupně z něj vytvořila originální artefakt, na němž uplatnila tisíce a tisíce nejrůznějších obkládaček. Všechny je vytvořila sama, ručně, některé zbyly z jejích zakázek, jiné vymýšlela a komponovala podle toho, o co si interiér, fasáda či zahrada samy řekly.

„Přemýšlela jsem, zda by Ceramic House neměl být muzeem, ale brzy jsem tuto myšlenku opustila. Je to krásné místo k bydlení, návštěvám se ale nebráním,“ říká Kay o svém originálním domě. Vystudovala umění na Chelsea College of Art a už od doby jejího ukončení v roce 1995 se zabývala tvorbou do architektury. Zaujala ji především keramická hlína, možnost jejího tvarování, hry barev glazury i to, že vytváří reliéf, na který si může každý i sáhnout, vnímat tak umění nejen očima, ale i hmatem.

Uplatňovat je na svém domě začala postupně – nejprve vznikla jedna zeď a výtvarnice nepočítala s tím, že postupně ozdobí všechny prostory, kterých není málo, dům má devět pokojů, ozdobena je kuchyně i koupelna, fasáda i zahrada. „Dnes je pro mne můj dům taková keramická země fantazie,“ říká Kay. „Přemýšleli jsme s mým partnerem, hudebníkem Josephem Youngem, že z něj uděláme muzeum, ale nechtěli jsme ho opustit. Tak v něm žijeme, ale zároveň umožňujeme zájemcům prohlídky. Za rok máme i dva tisíce návštěvníků, naše domácnost je vlastně takovým otevřeným výstavním prostorem.“

Přečtěte si:  Historie povrchové úpravy parket - 1. díl - ze starých receptů

A kdo nemá zrovna cestu do Anglie, může si dům i tvorbu Kay Aplinové prohlédnout na www.theceramichouse.co.uk.

Share.

About Author

Comments are closed.