Sluneční lázně Dachova se znovu rozzářily

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Koupaliště a sluneční lázně Dachova jsou unikátní stavbou nedaleko Hořic v Podkrkonoší. Dominantou areálu z roku 1925 je bazén a dlouhá dřevěná budova na kamenné podezdívce. Vzhledem k převažujícímu konstrukčnímu materiálu – různým druhům dřeva – a dřívějším ne zcela vhodným údržbovým zásahům se již několik let schylovalo ke komplexní obnově, která byla nedávno dokončena.

Autor areálu architekt Karel Bachura vytvořil osobité pojetí rekreační budovy a zázemí. Hlavní pavilon o délce 92 m doplňují z obou stran dlouhé řady převlékáren a k celku náleží ještě samostatně stojící strážní domek. Pro objekt je charakteristické maximální využití dřevěných konstrukcí a použití skleněných vitráží. Výstavba koupaliště proběhla v letech 1923–1925. Areál je dokladem historického vývoje, způsobu životního stylu a trávení volného času od dob první republiky dodnes.

Obě stavby – centrální pavilon s převlékárnami a strážní domek – se zachovaly v původní autentické podobě. Byly však postaveny převážně ze smrkového, borového a modřínového dřeva, a s ohledem na stáří stavby bylo tedy jen otázkou času, kdy se bude muset přikročit ke komplexní obnově. Její příprava byla důkladná a zahrnovala mnoho průzkumných prací, které posloužily jako podklady pro zpracování projektové dokumentace. Součástí příprav byla i podrobná inventarizace prvků, jako jsou dveře, okna, lavičky, věšáky, stolky, police, zámky atd., které byly repasovány či vyrobeny jejich kopie.

Zástupce vlastníka Ing. arch. Martin Pour nejen obnovu dobře koncepčně připravil, ale shromáždil i velké množství dobových fotografií, kterými je dnes možno doložit, že jedna z hlavních premis obnovy – maximální zachování autenticity původní stavby – byla splněna. Rozhodující podíl na kvalitě obnovy kulturní památky pak má dodavatel Dřevozpracující družstvo.

Přečtěte si:  ECOLOR IN Vinyl, interiérová barva nejen pro prostory náročné na hygienu

Zdroj: archiv Ing. arch. Martina Poura

Share.

About Author

Comments are closed.